+359/877810841

Технически Ръководства / Документация

Добре дошли

Надяваме се, че това ръководство ще Ви е полезно да конфигурирате сайта и имейла си.

Общи въпроси:

Първи стъпки:

Ако срещнете някакви затруднения или имате въпроси, докато конфигурирате сайта си, не се колебайте да се свържете с нашия екип за денонощна техническа поддръжка. Опитният ни екип с удоволствие ще Ви помогне.

Контролният панел е основният административен инструмент, чрез който можете да управлявате всички услуги в хостинг акаунта си, включително DNS конфигурацията на домейните, пощенските кутии и имейл настройките, както и файловете, базите данни, бекъпите и други.

Можете да намерите точния адрес и потребителското име за Контролния панел в съобщението за активиран акаунт.

Ако току-що сте поръчали домейна и хостинг акаунта си, DNS конфигурацията на домейна Ви вече е направена и можете да прескочите този раздел.

За домейни, които управлявате отделно, има два начина за насочване към хостинг акаунта Ви:

 1. Да насочите домейна към DNS сървърите на хостинг акаунта. Това може да бъде направено при компанията, с която сте регистрирали домейна. Точните DNS сървъри можете да намерите в съобщението за активиран акаунт. Препоръчваме тази опция, тъй като е най-лесна и най-надеждна.
 2. Ако се налага да ползвате DNS сървърите на друга компания за домейна си, трябва да редактирате DNS записите на домейна и ръчно да ги насочите към правилния IP адрес. Това е най-сложният начин да насочите домейна си към хостинг акаунта. Отделно трябва да поддържате DNS конфигурацията сами.
  За да ползвате хостинг акаунта си за сайта и за имейл услугата към него, домейнът Ви (например „example.com“, без „www“), събдомейнът „www“ („www.example.com“) и MX записът в конфигурацията трябва да сочат към IP адреса на хостинг акаунта Ви. Този IP адрес също е част от информацията в съобщението за активиран акаунт.
  Ако не сте сигурни как да направите необходимите промени, можете да се свържете с нашия екип за денонощна техническа поддръжка. Те ще Ви изпратят точните DNS записи. Администраторите на DNS сървърите на домейна Ви могат да Ви помогнат да ги конфигурирате след това.

 

Всички допълнителни домейни, които искате да ползвате, също трябва да сочат към хостинг акаунта Ви. Те трябва също така да бъдат добавени в списъка на страницата „Паркирани домейни“ в Контролния панел.

Ако вече имате уеб сайт, трябва да го качите на акаунта си, за да го публикувате. Можете също и да преместите съществуващ сайт от друг хостинг доставчик.

Възможно е и да създадете чисто нов сайт с инструментите, предлагани от Контролния панел, например WordPress.

WordPress е система за управление на съдържанието (CMS, от „content management system“ на английски), с която можете лесно да направите сайта си.

Нашата хостинг услуга е разработена така, че да работи безпроблемно с WordPress. Можете да ползвате специално разработените административни инструменти за WordPress в Контролния панел за бързо, лесно и сигурно изпълнение с няколко клика на иначе сложни и податливи на грешки операции.

Можете лесно да направите сайта си по-сигурен за посетители, като инсталирате SSL сертификат на страницата „SSL/HTTPS достъп“ в Контролния панел. По този начин, връзката към сайта Ви ще е криптирана.

Електронната поща е комплексна услуга с много настройки, които можете да конфигурирате. Пощенските кутии могат да бъдат управлявани на страницата „Пощенски кутии“ в Контролния панел.

Можете да ползвате имейл програма (като Outlook, Mail или Thunderbird например) за достъп до пощенските кутии. Въпреки че настройките са почти еднакви за всички имейл програми, конфигурацията на всяко приложение може да е доста различна. Затова имаме подробни ръководства за конфигурирането на най-популярните имейл програми.

За да направите скрийншот в Windows 7/8/10:

1. Отворете „Snipping Tool„, чрез избор на „Start“ -> напишете „Snipping Tool“ в полето за търсене.

2. С мишката ще можете да изберете коя област от екрана желаете да запазите като скрийншот. От падащото меню ще можете да изберете дали да запазите област от екрана, активния прозорец или целия екран.

3. От менюто „File“ изберете „Save as…“ и в отворения прозорец изберете директорията за съхранение на новия файл.

За Windows XP:

1. За скрийншот на целия екран натиснете бутона PrintScrn на вашата клавиатура, а за скрийншот само на фокусирания прозорец натиснете комбинацията от бутони Alt + PrintScrn.

2. Отворете „Microsoft Paint“ чрез избор на Start->Programs->Accessories->Paint.

3. В менюто „Edit“ на Paint изберете „Paste“, за да въведете скрийншота от клипборда.

4. От менюто „File“ изберете „Save as…“ и в отворения прозорец изберете директорията за съхранение на новия файл. В полето „File name:“ въведете име за файла – съветваме ви да е на латиница, за да се избегнат възможни проблеми. След това изберете „PNG (*.PNG)“ от падащото меню „Save as type:“ и натиснете бутона „Save“.


За да направите скрийншот в Mac OS X:

1. За скрийншот на целия екран натиснете комбинацията Command + Shift + 3 или Command + Shift + 4, за да изберете с мишката коя област от екрана желаете като скрийншот.

2. Новият скрийншот може да бъде намерен на десктопа ви под името „Picture <n>„, където <n> е номера на скрийншота. Пример: ако сте направили само един скрийншот, неговото име ще е „Picture 1“.

 

За да направите скрийншот в Android:

1. За скрийншот на целия екран в Андроид (версия след 4.0 включително) натиснете едновременно бутоните за включване/изключване (Power) и този за намаляване на силата на звука.

2. Можете да намерите изображението с моментната снимка в Галерията. 

 

За да направите скрийншот в iOS:

1. За скрийншот на целия екран в iOS натиснете едновременно бутоните за включване/изключване и „Home”. 

2. Можете да намерите изображението с моментната снимка в апликацията Photos. 

 

За да направите скрийншот в Windows Mobile:

1. За скрийншот на целия екран в Windows Mobile натиснете едновременно бутона за включване/изключване и бутона за увеличаване на звука.

2. Можете да намерите изображението с моментната снимка в папката за скрийншотове във фото-центъра.

Съдържание на хармониката

В най-често използваните и популярни уеб браузъри (Firefox/Chrome/Safari/Internet Explorer/Edge/Opera) можете много лесно и бързо да достъпите прозореца/менюто, което Ви позволява да изчистите тяхната кеш памет (кеширани данни и файлове). Необходимо е да натиснете следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура, докато Вашият браузър е активен и на фокус:

Ctrl+⇧ Shift+Del

Ако използвате Mac клавиатура, трябва едновременно да натиснете следните клавиши:

⌘ Command+⇧ Shift+Del

В показалия се прозорец изберете да изтриете ЕДИНСТВЕНО кеш паметта (кеширани данни и файлове) на Вашия браузър.

Съществуват няколко директории, които се намират на най-високо ниво във вашия хостинг акаунт:

 • /awstats – Тази директория съдържа информация, която AWStats генерира при анализ на Apache логовете. Моля, имайте предвид, че ако не сте включили AWStats от секция Статистика в Контролния панел, тази директория няма да присъства.
 • /backup – Тази директория съдържа архивите на вашия хостинг акаунт, които сте създали в секция Архив от Контролния панел. Архивите, които се намират в /backup/temporary се изтриват автоматично три дни, след като са създадени.
 • /logs – Тук се намират логове от Apache сървъра. Тези файлове съдържат информация за посещенията на вашия сайт.
 • /private – Тази директория е достъпна само през FTP и Контролния панел. Съдържанието не може да бъде видяно през уеб браузър. Вашите скриптове могат да я използват, за да съхраняват например поверителна информация.
 • /stats – Софтуерът за статистики, Webalizer,  запазва в тази директория информацията, която съдържа генерирани отчети и подробни данни за посещенията на вашия сайт.
 • /www – Съдържанието на вашия сайт се намира в поддиректориите на /www. Например файловете на вашия сайт www.example.com са в директория /www/www. Ако имате поддомейн „family“ (family.example.com), файловете се намират в /www/family.

Тези директории не могат да бъдат променени директно. През FTP можете да ги четете, но не и да ги преименувате или изтриете. Можете директно да промените файловете в поддиректориите на /www и тези в /private като използвате Файловия мениджър на Контролния панел или FTP програма.

В секция Архив на Контролния панел можете да управлявате вашите архиви. За да разархивирате данните от архива, използвайте секцията Възстановяване.

Съществуват няколко директории, които се намират на най-високо ниво във вашия хостинг акаунт: /awstats – Тази директория съдържа информация, която AWStats генерира при анализ на Apache логовете. Моля, имайте предвид, че ако не сте включили AWStats от секция Статистика в Контролния панел, тази директория няма да присъства. /backup – Тази директория съдържа архивите на вашия хостинг акаунт, които сте създали в секция Архив от Контролния панел. Архивите, които се намират в /backup/temporary се изтриват автоматично три дни, след като са създадени. /logs – Тук се намират логове от Apache сървъра. Тези файлове съдържат информация за посещенията на вашия сайт. /private – Тази директория е достъпна само през FTP и Контролния панел. Съдържанието не може да бъде видяно през уеб браузър. Вашите скриптове могат да я използват, за да съхраняват например поверителна информация. /stats – Софтуерът за статистики, Webalizer, запазва в тази директория информацията, която съдържа генерирани отчети и подробни данни за посещенията на вашия сайт. /www – Съдържанието на вашия сайт се намира в поддиректориите на /www. Например файловете на вашия сайт www.example.com са в директория /www/www. Ако имате поддомейн „family“ (family.example.com), файловете се намират в /www/family. Тези директории не могат да бъдат променени директно. През FTP можете да ги четете, но не и да ги преименувате или изтриете. Можете директно да промените файловете в поддиректориите на /www и тези в /private като използвате Файловия мениджър на Контролния панел или FTP програма. В секция Архив на Контролния панел можете да управлявате вашите архиви. За да разархивирате данните от архива, използвайте секцията Възстановяване.

По-долу можете да откриете инструкции за изчистване на Вашия локален DNS кеш в:

След като изчистите Вашия локален DNS кеш, трябва да рестартирате Вашето мрежово оборудване (рутери, модеми и т.н.).

 

Изчистване на локалния DNS кеш в Windows

 1. Натиснете клавишите ⊞ Win+R на Вашата клавиатура едновременно, за да отворите прозореца за изпълнение на команди (Run).
 2. Въведете следната команда в прозореца за изпълнение на команди (Run):

  cmd

 3. Натиснете клавиша ↵ Enter, за да отворите командния прозорец на Windows (Windows Command Prompt). Ако Вашият акаунт в Windows няма права на администратор, използвайте комбинацията от клавишите Ctrl+⇧ Shift+↵ Enter на Вашата клавиатура.
 4. Изпълнете следната команда в командния прозорец на Windows (Windows Command Prompt):

  ipconfig /flushdns

 5. Натиснете клавиша ↵ Enter, за да изпълните командата. Трябва да получите следния резултат:

  Windows IP Configuration

  Successfully flushed the DNS Resolver Cache.

 

Изчистване на локалния DNS кеш в macOS

 1. Натиснете клавишите Ctrl+⌥ Option+⇧ Shift+T на Вашата клавиатура едновременно или отидете до „Finder“ > „Applications“ > „Utilities“ > „Terminal“, за да отворите приложението Terminal.
 2. Въведете следната команда в приложението Terminal:

  dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder

 3. Натиснете клавиша ↵ Enter, за да изпълните командата.
 4. Въведете Вашата администраторска парола, тъй като за изчистването на локалния DNS кеш се изискват администраторски права.

 

Изчистване на локалния DNS кеш в Linux

Различните Linux дистрибуции използват различни приложения за управление на DNS, също така можете да инсталирате алтернативни DNS приложения по Ваш избор в Linux, така че Ви съветваме да прегледате официалната документация на използваната от Вас Linux дистрибуция или алтернативно DNS приложение за повече информация относно процедурата за изчистване на локалния Ви DNS кеш.

Можете да откриете инструкции за изчистване на локалния Ви DNS кеш в Ubuntu (базова инсталация), както и някои популярни алтернативни DNS приложения (binddns, dnsmasq, и nscd) по-долу:


Ubuntu (базова инсталация)

За да изчистите Вашия локален DNS кеш в Ubuntu:

 1. Натиснете комбинацията от клавиши Ctrl+Alt+T на Вашата клавиатура, за да отворите приложението Terminal.
 2. Изпълнете следните команди в приложението Terminal:
  sudo /etc/init.d/dns-clean restart
  sudo /etc/init.d/networking force-reload

binddns

За да изчистите локалния DNS кеш на binddns:

 1. Отворете приложението Terminal. По подразбиране можете да използвате следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура – Ctrl+Alt+T.
 2. Изпълнете следните команди в приложението Terminal:

  sudo /etc/init.d/named restart
  sudo rndc restart
  sudo rndc exec


dnsmasq

Следвайте стъпките описани по-долу, за да изчистите локалния DNS кеш на dnsmasq:

 1. Отворете приложението Terminal. По подразбиране можете да използвате следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура – Ctrl+Alt+T.
 2. Изпълнете следната команда в приложението Terminal:

  sudo /etc/init.d/dnsmasq restart


nscd

Можете да изчистите локалния DNS кеш на nscd, изпълнявайки следните действия:

 1. Отворете приложението Terminal. По подразбиране можете да използвате следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура – Ctrl+Alt+T.
 2. Изпълнете следната команда в приложението Terminal:

  sudo /etc/init.d/nscd restart

В това ръководство ще откриете как да използвате hosts файла на Вашия локален компютър, за да видите и изпробвате конкретен уебсайт без да променяте DNS записите на неговия домейн.

Какво представлява hosts файлът?

Hosts файлът е системен файл на Вашия компютър, който свързва хост имена с IP адреси. Този файл се явява локалния DNS на Вашия компютър. Когато установявате връзка с хост име, Вашият компютър проверява за съвпадащи записи в неговия hosts файл. Ако не се открият съвпадащи записи в hosts файла, Вашият компютър ще провери за записи в глобалния DNS.

Промяна на Вашия hosts файл

За да промените съдържанието на hosts файл, трябва да извършите различни действия в зависимост от операционната система, която използвате. Можете да откриете детайлни инструкции за най-често използваните операционни системи по-долу:


Windows

 1. Натиснете клавишите ⊞ Win+R на Вашата клавиатура едновременно, за да отворите прозореца за изпълнение на команди (Run).
 2. Въведете следната команда в прозореца за изпълнение на команди (Run):

  notepad

 3. Натиснете клавишите Ctrl+⇧ Shift+↵ Enter на Вашата клавиатура едновременно, за да отворите Notеpad приложението с административни права.
  Внимание: Може да се покаже нов прозорец, където трябва да потвърдите отвaрянето на Notepad приложението с административни права.
 4. Отворете следния файл в Notepad приложението (File -> Open):
  %WinDir%\System32\drivers\etc\hosts
 5. За да добавите ново пренасочване към Вашия hosts файл, трябва да добавите нов ред в следния формат в края на файла:
  __IP_ADDRESS__ __HOSTNAME_1__ __HOSTNAME_2__Трябва да замените променливите по-горе по следния начин:
  • __IP_ADDRESS__ с IP адреса за Вашия хостинг акаунт. Разгледайте нашата статия „IP адреси и DNS услуги“ за повече информация.
  • __HOSTNAME_1__ и __HOSTNAME_2__ с хост имената на Вашия уебсайт (напр. your_domain.com и www.your_domain.com).
  Внимание: Можете да добавяте коментари в hosts файла чрез въвеждане на символа диез (#) последван от Вашия коментар в началото на нов ред или след описано пренасочване.

  Пример: Ако IP адресът за Вашия хостинг акаунт е 123.123.123.123, а Вашият домейн е your-domain.com, ще трябва да добавите следния ред към Вашия hosts файл:
  123.123.123.123 your-domain.com www.your-domain.com
 6. Натиснете клавишите Ctrl+S, за да запазите промените към Вашия hosts файл.
 7. Изчистете кеш паметта на Вашия интернет браузър.
 8. Изчистете Вашия локален DNS кеш.

macOS

 1. Натиснете клавишите Ctrl+⌥ Option+⇧ Shift+T на Вашата клавиатура едновременно или отворете „Finder“ > „Applications“ > „Utilities“ > „Terminal“, за да отворите приложението Terminal.
 2. Въведете следната команда в приложението Terminal:

  sudo nano /etc/hosts

 3. Натиснете клавиша ↵ Enter, за да отворите Вашия hosts файл с текстовия редактор GNU nano.
  Внимание: Може да се покаже нов прозорец, където трябва да потвърдите отварянето на hosts файла с административни права чрез въвеждане на парола за Вашия административен акаунт.
 4. За да добавите ново пренасочване към Вашия hosts файл, трябва да добавите нов ред в следния формат в края на файла:
  __IP_ADDRESS__ __HOSTNAME_1__ __HOSTNAME_2__Трябва да замените променливите по-горе по следния начин:
  • __IP_ADDRESS__ с IP адреса за Вашия хостинг акаунт. Разгледайте нашата статия „IP адреси и DNS услуги“ за повече информация.
  • __HOSTNAME_1__ и __HOSTNAME_2__ с хост имената на Вашия уебсайт (напр. your_domain.com и www.your_domain.com).
  Внимание: Можете да добавяте коментари в hosts файла чрез въвеждане на символа диез (#) последван от Вашия коментар в началото на нов ред или след описано пренасочване.

  Пример: Ако IP адресът за Вашия хостинг акаунт е 123.123.123.123, а Вашият домейн е your-domain.com, ще трябва да добавите следния ред към Вашия hosts файл:
  123.123.123.123 your-domain.com www.your-domain.com
 5. Натиснете клавишите ^ Ctrl+O едновременно, за да запазите промените към Вашия hosts файл.
 6. Изчистете кеш паметта на Вашия интернет браузър.
 7. Изчистете Вашия локален DNS кеш.

Linux

 1. Отворете приложението Terminal. По подразбиране можете да използвате следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура – Ctrl+Alt+T.
 2. Въведете следната команда в Terminal:

  sudo nano /etc/hosts

 3. Натиснете клавиша ↵ Enter, за да отворите Вашия hosts файл с текстовия редактор GNU nano.
 4. За да добавите ново пренасочване към Вашия hosts файл, трябва да добавите нов ред в следния формат в края на файла:
  __IP_ADDRESS__ __HOSTNAME_1__ __HOSTNAME_2__Трябва да замените променливите по-горе по следния начин:
  • __IP_ADDRESS__ с IP адреса за Вашия хостинг акаунт. Разгледайте нашата статия „IP адреси и DNS услуги“ за повече информация.
  • __HOSTNAME_1__ и __HOSTNAME_2__ с хост имената на Вашия уебсайт (напр. your_domain.com и www.your_domain.com).
  Внимание: Можете да добавяте коментари в hosts файла чрез въвеждане на символа диез (#) последван от Вашия коментар в началото на нов ред или след описано пренасочване.

  Пример: Ако IP адресът за Вашия хостинг акаунт е 123.123.123.123, а Вашият домейн е your-domain.com, ще трябва да добавите следния ред към Вашия hosts файл:
  123.123.123.123 your-domain.com www.your-domain.com
 5. Натиснете клавишите Ctrl+O едновременно, за да запазите промените към Вашия hosts файл.
 6. Изчистете кеш паметта на Вашия интернет браузър.
 7. Изчистете Вашия локален DNS кеш.

Всяко устройство свързано с Интернет има IP адрес. DNS (съкратено от Domain Name System) е система за домейн имена, която съдържа информация за връзката между домейн имена и IP адреси (подобно на телефонен секретар). По този начин потребителите на Интернет услуги могат да използват домейн имена вместо IP адреси, които са по-трудни за запомняне, за достъпване на различни Интернет услуги.

Например, ако посетите домейн името example.com чрез Вашия браузър, той ще направи проверка за example.com в DNS и ще получи IP адреса отговарящ за това домейн име.

Cloudflare е глобален доставчик на content delivery network (CDN) услуги. Предлагат и безплатна защита от distributed denial-of-service (DDoS) атаки. Можете да ползвате услугите им, за да смекчите влиянието на DDoS атаки или ако искате да ползвате глобален CDN за сайта си.

Ще използваме домейна „example.org“ като пример в тази статия. Разбира се, трябва да ползвате собствения си домейн, когато правите промени.

SSL сертификат за сайта

Преди да пуснете услугата на Cloudflare за сайта си, Ви препоръчваме първо да пуснете SSL сертификат за него. Ако хостинг планът Ви поддържа безплатни Let’s Encrypt сертификати, можете да пуснете такъв сертификат на страницата SSL/HTTPS на Контролния панел на акаунта си.

Трябва да имате предвид, че „wildcard“ опцията („*“) няма да работи, ако ползвате Cloudflare, затова трябва да пуснете сертификати само за отделните поддомейни. Обикновено това са „example.org / www.example.org“, „mbox.example.org“ и допълнителните поддомейни, ако ползвате такива.

Конфигурация при Cloudflare

Първо трябва да регистрирате безплатен акаунт при Cloudflare. След като акаунтът Ви е готов, можете да натиснете бутона „+ Add Site“, за да добавите сайта си.

Въведете домейна (без „www“ частта) и натиснете бутона „Add site“:

cloudflare-enter_domain.png

В края на следващата страница изберете плана „Free $0“ и натиснете „Continue“:

cloudflare-choose_plan.png

Cloudflare ще сканира DNS записите на домейна Ви и ще предложи конфигурация, която можете да промените:

cloudflare-edit_dns_records.png

Трябва да изтриете „wildcard“ записа (за „*“ в горния край на таблицата). Той може да издаде IP адреса на сайта Ви на нашия сървър, което може да позволи на хакерите да заобиколят DDoS защитата, предоставяна от Cloudflare, ако към сайта Ви има такава атака. Вместо това трябва да добавяте A записи за всички поддомейни, които ползвате.

Ако имейл услугата Ви е на нашите сървъри, трябва да добавите и A запис за поддомейна „mail“, който да сочи към IP адреса на сървъра:

cloudflare-add_mail_record.png

Този IP адрес се вижда в лявата част на Контролния панел на акаунта Ви:

control_panel-ip_address-bg.png

В този пример IP адресът е 192.252.159.138.

Когато сте готови, можете да натиснете бутона „Continue“.

Сега ще трябва да смените DNS сървърите на домейна си. Ако домейнът Ви е регистриран с нас, можете да ползвате административния панел на домейна, за да ги смените. Ако не сте сигурни как се прави тази промяна, свържете се с екипа за техническа поддръжка.

След това Cloudflare ще Ви предложи да направите някои допълнителни промени за сигурността и производителността на сайта си. Тези промени не са задължителни и можете да ги пропуснете, ако искате. Ето накратко какво представляват:

 • Improve security
  • Automatic HTTPS Rewrites – Можете да включите тази настройка без притеснения.
  • Always use HTTPS – Можете да включите тази настройка без притеснения.
 • Optimize performance
  • Auto Minify – Бихме Ви препоръчали да не включвате тези настройки засега. Възможно е да създадат проблеми за сайта Ви, а тъй като DNS сървърите на домейна Ви са сменени наскоро, е възможно да не забележите проблемите. Те биха се проявили само за някои посетители на сайта.
  • Brotli – Можете да включите Brotli компресия без притеснения.

Прегледайте промените и натиснете „Finish“. Ако сте следвали препоръките ни, ще видите следните настройки:

 • Automatic HTTPS Rewrites: ON
 • Always use HTTPS: ON
 • Auto Minify: NONE
 • Brotli: ON

Накрая трябва да видите екрана Overview на сайта в Cloudflare.

Трябва да имате предвид, че след тези промени DNS конфигурацията на домейна Ви ще се хоства от Cloudflare. Ако искате да променяте DNS записите на домейна, няма да можете да ползвате страницата „DNS записи“ в Контролния панел. Вместо това трябва да правите всички DNS промени при Cloudflare.

DDoS защита

Ако сайтът Ви е подложен на DDoS атака или сме Ви препоръчали да я включите, можете да пуснете опцията „Under Attack Mode“ на екрана Overview:

cloudflare-done.png

Сървърни/Системни Спецификации

За да предложим на клиентите си изключителна производителност и надеждност, които отговарят и на най-високите изисквания, използваме само най-мощните и надеждни сървърни компоненти за хардуерната конфигурация на нашите сървъри.

Всеки наш хостинг сървър разполага с два многоядрени (до 18 ядра) Xeon процесора, до 256 GB DDR4 RAM, както и RAID 6 масиви от SSD устройства с по няколко терабайта пространство.

Използваме RAID 6, тъй като предлага най-добрата комбинация от производителност и надеждност. Производителността е същата като на RAID 5, а записаните данни са защитени, дори в случай че две от SSD устройствата в масива откажат едновременно.

Всички устройства за запис на данни, захранване и охлаждане могат да бъдат подменени без изключване на сървъра, което позволява бързата им подмяна при нужда. Това намалява до абсолютния минимум шанса хардуерен проблем да прекъсне услугата.

Гарантираната непрекъсната интернет връзка чрез многобройни оптични линии към различни доставчици и непрекъснатото електрическо захранване от мрежата и резервните генератори за електрическа енергия също са ключови фактори за най-високото ниво на свързаност и надеждност на нашите сървъри.

Всички наши сървъри използват модифицирана 64-битова версия на Debian GNU/Linux с Apache уеб сървър.

На нашата хостинг платформа се поддържат технологиите PHP, Python, Perl, Ruby, Tcl и MySQL. MySQL поддържа MyISAM и InnoDB подсистемите. Можете да откриете детайлна информация за поддържаните версии на тези технологии на нашите сървъри в раздел Информация за сървъра на Контролния панел.

Хостинг акаунти с наличен раздел Уеб приложения в Контролния панел могат да използват и други софтуерни приложения, работещи в собствена среда за изпълнение. Такива приложения могат да бъдат базирани на Node.js, Django, Flask, Ruby on Rails и други. Свържете се с Вашия хостинг доставчик за повече информация, ако не виждате раздел Уеб приложения във Вашия Контролен панел.

Нашите хостинг сървъри използват модифицирана 64-битова Debian GNU/Linux операционна система с Apache уеб сървър и поддръжка за MySQL (подсистеми MyISAM и InnoDB), PHP, Pyhon, Perl, Ruby и Tcl. Пълен списък с версиите на инсталирания софтуер за Вашия акаунт е наличен в раздел Информация за сървъра на хостинг Контролния панел.

Ако виждате раздел Уеб приложения във Вашия хостинг Контролен панел, можете да инсталирате софтуерни приложения работещи в собствена среда за изпълнение (като например Django, Node.js, Flask, Ghost, Ruby on Rails, MongoDB и PostgreSQL). Свържете с Вашия хостинг доставчик, ако не виждате раздела Уеб приложения във Вашия хостинг Контролен панел, но желаете да се възползвате от поддръжката на уеб приложения на сървърите.

Mod_deflate е модул на уеб сървъра Apache. Използва се за компресиране на трансферираното съдържание от сървъра към браузъра на потребителя с цел намаляване на генерирания от сайта трафик. Компресията се извършва автоматично без да е нужна интеракция от страна на потребителя – единственото условие е браузърът му да поддържа gzip компресия. Повечето съвременни браузъри като Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome, Safari и др. имат такава вградена поддръжка и не е нужна инсталация на допълнителен софтуер.

• Как протича gzip компресията?

Браузърът на клиента изпраща автоматично информация дали поддържа gzip компресия, когато направи запитване към сървъра за определен файл – например http://www.example_domain.com/index.html. Ако сте конфигурирали Apache да използва mod_deflate, то съдържанието на index.html ще бъде компресирано в gzip формат и изпратено на браузъра. Той от своя страна ще разкомпресира gzip файла и ще го покаже в прозореца на потребителя като обикновен html файл без потребителят да е разбрал за тези операции.

• Как да използвам mod_deflate?

За да използвате mod_deflate е нужно да създадете файл с име .htaccess (обърнете внимание на точката пред името на файла) със следното съдържание:

<IfModule deflate_module>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css text/csv text/html text/plain text/richtext text/sgml text/tab-separated-values application/javascript application/x-javascript httpd/unix-directory
AddOutputFilter DEFLATE html htm shtml php php4 pl rb py cgi css js txt
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
</IfModule>

Съхранете този файл в директорията, в която искате да използвате gzip компресия. Имайте предвид, че .htaccess файловете имат рекурсивно действие – това означава, че настройките са активни не само за директорията, където се намира .htaccess файла, но и за нейните поддиректории.
Чрез горния .htaccess файл mod_deflate компресията ще бъде активна за всички HTMLSSI,PHPPerlRubyPythonCGICascading Style SheetsJavaScript и текстови файлове.

Mod_brotli е модул на уеб сървъра Apache. Използва се за компресиране на трансферираното съдържание от сървъра към браузъра на потребителя с цел намаляване на генерирания от сайта трафик. Компресията се извършва автоматично без да е нужна интеракция от страна на потребителя – единственото условие е браузърът му да поддържа brotli компресия. Повечето съвременни браузъри като Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome, Safari и др. имат такава вградена поддръжка и не е нужна инсталация на допълнителен софтуер. 

 • Как протича компресията? 

Браузърът на клиента изпраща автоматично информация дали поддържа brotli компресия, когато направи запитване към сървъра за определен файл – например http://www.example_domain.com/index.html. Ако сте конфигурирали Apache да използва mod_brotli, то съдържанието на index.html ще бъде компресирано и изпратено на браузъра. Той от своя страна ще разкомпресира файла и ще го покаже в прозореца на потребителя като обикновен html файл без потребителят да е разбрал за тези операции. 

 • Как да използвам mod_brotli? 

За да използвате mod_brotli е нужно да създадете файл с име .htaccess (обърнете внимание на точката пред името на файла) със следното съдържание: 

<IfModule brotli_module>
AddOutputFilterByType BROTLI_COMPRESS text/css text/csv text/html text/plain text/richtext text/sgml text/tab-separated-values application/javascript application/x-javascript httpd/unix-directory
</IfModule>

Съхранете този файл в директорията, в която искате да използвате brotli компресия. Имайте предвид, че .htaccess файловете имат рекурсивно действие – това означава, че настройките са активни не само за директорията, където се намира .htaccess файла, но и за нейните поддиректории. 

Чрез горния .htaccess код, mod_brotli компресията ще бъде активна за всички HTMLSSI, PHPPerlRubyPythonCGICascading Style SheetsJavaScript и текстови файлове.

Mod_speling е модул на уеб сървъра Apache. Файловата система на Linux е чувствителна към главни и малки букви. Mod_speling цели да разреши проблеми с имената на файлове, в които има комбинация от главни и малки букви. Можете да срещнете такива проблеми, ако трансферирате при нас сайт, който е създаден за сървър базиран на Windows, или ако сте разработили сайта си на програма на Windows.  

 • Как да използвам mod_speling?

За да използвате mod_speling е нужно да създадете файл с име .htaccess (обърнете внимание на точката пред името на файла) със следното съдържание: 

<IfModule mod_speling.c>
CheckSpelling on
CheckCaseOnly on
</IfModule>

Съхранете този файл в директорията, в която искате да използвате mod_speling. Имайте предвид, че .htaccess файловете имат рекурсивно действие – това означава, че настройките са активни не само за директорията, където се намира .htaccess файла, но и за нейните поддиректории. 

Папката icons е предварително дефинирана от уеб сървъра за целите на хостинг услугите. Ето защо, ако се опитате да я създадете в някой от вашите поддомейни (включително www) чрез Контролния панел или чрез FTP клиент, ще можете да виждате нейното съдържание единствено чрез тях. То няма да бъде достъпно за браузъра ви, тъй като уеб сървърът отваря своята предварително дефинирана от него папка icons, пренебрегвайки вашата.

Изброили сме някои от най-често срещаните причини, поради които можете да получите „500 Server Error“ грешка:

• Неправилни права на вашите файлове/директории

Това е най-често срещаната причина за 500 Server Error. Моля, проверете дали вашите файлове са с права за достъп 666 или 777. Също така проверете дали директорията, в която се намират скриптовете, не е с такива права.
На нашите сървъри не е необходимо да задавате права за писане за всички (world-writable). Достатъчно е да настроите правата на 644 или 664 за файлове и 755 или 775 за директории.

Когато желаете определен скрипт да може бъде изпълняван от потребителите на вашия сайт, то задължително неговите права за достъп трябва да започват или с 07 (т.е. -rwx) или с 05 (т.е. -r-x), пример: 0775 (т.е. -rwxrwxr-x), 0755 (т.е. -rwxr-xr-x), 0750 (т.е. -rwxr-x–), 0700 (т.е. -rwx––) и т.н. Това ще позволи той да бъде изпълняван от вашия потребител, респективно уеб сървъра Apache, а липсата на тези права ще доведе до 500 Server Error. За повече информация относно правата за достъп и какво означават те, погледнете раздела Права на файлове и директории (CHMOD) от нашата документация.

• Невалидни или грешни команди в .htaccess

Ако изведнъж сте започнали да получавате „500 Server Error“ грешки, може би е заради това, че сте променили нещо по ваш .htaccess файл.
Грешката „500 Server Error“ се появява често, когато се опитвате да използвате php_flag инструкции. Тъй като PHP работи на нашите сървъри като CGI или FPM, а не като Apache модул, не е възможно да използвате php_flag инструкции за промяна на PHP настройките. За тази цел е нужно да създадете php.ini файл – за повече информация ви съветваме да разгледате статията Промяна на php.ini настройките за вашия акаунт.

• Използване на Windows EOL (end-of-lines) символи

Този проблем може да се появи, когато сте използвали текстов редактор като Notepad или Wordpad. Добавяйки нов ред, текстовите редактори са вмъкнали EOL символи на Microsoft Windows, които се различават от UNIX символите на операционната система Linux, която използваме на нашите сървъри.
За да отстраните този проблем, отворете файла чрез секцията Файлове във вашия Контролен панел и без да го модифицирате, натиснете бутона „Запази и излез“. Така Windows EOL символите ще бъдат подменени с UNIX EOL  и вашият скрипт ще може да бъде изпълнен без 500 Server Error. Съветваме ви вместо Notepad или Wordpad да използвате някой от следните безплатни текстови редактори, които позволяват да укажете кои EOL символи да бъдат използвани:
– PSPad (www.pspad.com)
– Notepad++ (http://notepad-plus.sourceforge.net/bg/site.htm)

• Неправилен системен път към Perl, Ruby или Python интерпретатора

Ако използвате Perl, Ruby или Python скрипт, то проверете какъв системен път използвате в началото му. За да видите къде се намират интерпретаторите на изброените езици на файловата система на сървъра, използвайте секцията „Информация за сървъра“ във вашия Контролен панел – за повече информация погледнете статията Информация за сървъра.

Обща информация за FastCGI и PHP-FPM

FastCGI

FastCGI за PHP е значително подобрение на традиционната CGI технология за изпълнение на PHP скриптове. FastCGI се поддържа на нашите VPS решения от 2016 г. За разлика от традиционната CGI технология за изпълнение на PHP скриптове, FastCGI позволява един процес да обработва множество заявки преди да бъде прекратен. Намаляването на излишните ресурси за стартиране на нов PHP процес за всяка нова заявка значително подобрява времето за изпълнение на отделните заявки и намаля потреблението на ресурси. Благодарение на подобрената си технология, FastCGI намалява времето за зареждане на сайтовете и позволява едновременното изпълнение на по-голям брой заявки. FastCGI поддържа и OPcache – система за кеширане, която пази предварително компилиран байт код в сървърната памет. Това допълнително забързва изпълнението на PHP скриптове и увеличава производителността.

PHP-FPM

FPM (FastCGI Process Manager) е по-нова версия на FastCGI технологията със значителни подобрения (особено за натоварени сайтове). PHP-FPM е една от най-ефективните и стабилни технологии за изпълнение на PHP, като се поддържа изцяло на всички наши сървъри за споделен хостинг и VPS решения. Използвайки FastCGI протокола, FPM има всички предимства на FastCGI технологията за изпълнение на PHP скриптове, но може да поддържа работещите FastCGI процеси за изпълнение на PHP заявки активни през цялото време. Това води до още по-бързо изпълнение на PHP скриптове. PHP-FPM създава допълнителни FastCGI процеси при необходимост, за да изпълни всички заявки максимално бързо и навреме. PHP-FPM е настроен да работи с OPcache по подразбиране и използва OPcache ресурсите много по-ефективно от FastCGI, тъй като ги споделя между всички PHP-FPM процеси.

Какво пропускате, ако използвате FastCGI вместо FPM?

Ето някои от предимствата на FPM спрямо FastCGI:

 • FPM обработва заявки по-бързо (над 30%) от FastCGI, позволявайки едновременното изпълнение на над 30% повече заявки в сравнение с FastCGI.
 • FPM подобрява изживяването на посетителите на сайтовете и спомага по-доброто класиране в търсачки благодарение на повече от 5 пъти по-бързото време за зареждане на първия байт (TTFB – Time To First Byte). Това подобрение се дължи на поддържането на работещи FastCGI процеси от FPM, докато FastCGI трябва да създава нов работещ процес, ако няма активен и свободен такъв.
 • FPM се поддържа на всички наши сървъри, а FastCGI може да се активира само на определени VPS решения.
 • FastCGI може да се активира само ръчно, докато FPM може да се активира с един клик на мишката в раздел „PHP настройки“ на Контролния панел.
 • OPcache е включен по подразбиране за FPM, но за FastCGI трябва да се включи ръчно.
 • FPM има по-добра поддръжка и се изпробва по-обстойно от PHP проекта.

Прекратяване на поддръжката за FastCGI

Тъй като имплементацията на FPM технологията на нашите сървъри няма никакви недостатъци спрямо нейния FastCGI еквивалент, постепенно ще спрем поддръжката за FastCGI технологията. Поради тази причина Ви съветваме да преминете към FPM възможно най-скоро.

Преминаване от FastCGI на FPM

Преминаването от CGI/FastCGI към FPM на нашите сървъри е изключително лесно. Всичко, което е необходимо да направите, е да промените PHP технологията за Вашия домейн/поддомейн от „CGI“ на „FPM с OPcache“ през раздел „PHP настройки“ на Контролния панел. Можете да откриете информация как да промените PHP технологията в статията Поддържани версии на PHP.

Въпреки че този процес е незадължителен, Ви съветваме да извършите в обратен ред стъпките за активиране на FastCGI (описани в статията ни Използване на FastCGI + OPcache), премахвайки:

 • блока с код <IfModule mod_fcgid.c> от .htaccess файла в директорията на Вашия сайт;
 • .ht-fcgi-php-wrapper файла от директорията на Вашия сайт;
 • блока с код [opcache] от основния php.ini файл за Вашия сайт.

Важно:FPM технологията за изпълнение на PHP скриптове работи безпроблемно с множество уеб приложения, но Ви съветваме старателно да проверите Вашия сайт за проблеми след преминаване към FPM, тъй като определено уеб приложение или скрипт може да не е съвместим с FPM. В такъв случай трябва да промените PHP технологията за Вашия сайт на CGI.

Ако срещнете някакви проблеми или имате нужда от помощ при преминаването от FastCGI към FPM, можете да се свържете с отдела ни за техническа поддръжка.

1. Какво е .htaccess?

Файлът .htaccess служи за конфигурация на уеб сървъра Apache и чрез него могат да бъдат променяни редица функции на сървъра. Зададените настройки важат за директорията, в която се намира .htaccess файла, и нейните поддиректории. Файлът задължително започва със знака точка и може да бъде създаден лесно в секция Файлове на Контролния панел. За да свалите локално конфигурационния файл, използвайте FTP програма и след това можете да го редактирате с текстов редактор. Имайте предвид, че повечето FTP програми не показват по подразбиране файлове с имена започващи с точка. За да видите .htaccess файловете, е нужно да активирате функцията „Show Hidden Files“ в настройките на вашата FTP програма.


2. Полезни примери

2.1Забрана за достъп до определени файлове
2.2Добавяне на Content-Type хедър към вашите страници
2.3Използване на определена времева зона
2.4Принудително сваляне на файл
2.5Забрана за достъп до съдържанието на вашите директории
2.6Създаване на собствени Еrror страници
2.7Предотвратяване на hot linking
2.8Блокиране на достъпа от определен IP адрес или мрежа
2.9Уведомяване на посетителите за текуща реконструкция
2.10Блокиране на достъпа до сайта според часа
2.11Принудително използване на www.your_domain.com


2.1 Забрана за достъп до определени файлове
^

Със следния код можете да забраните достъпа до файлове с определени разширения – в този пример става дума за всички файлове, които имат разширение .txt. В случая посетителите ще виждат страница с грешка „403 Forbidden“ вместо съдържанието на .txt файла.
<Files ~ „\.txt$“>
Order Allow,Deny
Deny from All
</Files>
А ако искате да забраните достъпа например до всички .txt .doc .rtf .log .fla .psd файлове, използвайте следния код:
<FilesMatch „\.(txt|doc|rtf|log|fla|psd)$“>
Order Allow,Deny
Deny from all
</FilesMatch>

2.2 Добавяне на Content-Type хедър към вашите страници^

За да добавите Content-Type хедър, така че сървърът да съобщава за кодирането на всяка ваша страница на браузъра, използвайте директивата AddDefaultCharset. Ето два примера:
AddDefaultCharset UTF-8
AddDefaultCharset ISO-8859-1
2.3 Използване на определена времева зона^

Чрез следния ред можете да принудите PHP скриптовете ви да използват вашата времева зона вместо тази на сървъра:

SetEnv TZ Europe/London

Пълен списък с поддържаните часови зони можете да намерите на следния адрес: http://php.net/manual/bg/timezones.php


2.4Принудително сваляне на файл^

Този пример задава условието файлове с изброените разширения да не се отварят в браузъра или с допълнителни програми като QuickTime, Adobe Reader и др., а да се появява прозорец със запитване къде да бъдат съхранени:
<FilesMatch „\.(mov|mp3|jpg|pdf)$“>
ForceType application/octet-stream
Header set Content-Disposition attachment
</FilesMatch>

2.5 Забрана за достъп до съдържанието на вашите директории^

Създайте .htaccess файл с реда по-долу, ако например нямате index страница и искате да забраните показването на всички файлове в директорията. Така никой освен вас няма да знае какво е съдържанието на дадената директория.
Options -Indexes
Същият ефект би могъл да бъде постигнат и чрез създаването на празен index.html файл в дадената директория.

Ако все пак искате потребителите да виждат съдържанието на директориите ви освен определени типове файлове, които да останат скрити, използвайте код от следния вид:
IndexIgnore *.php *.htmlПо този начин всички ваши PHP и HTML файлове няма да бъдат листвани заедно с останалите.


2.6 Създаване на собствени Еrror страници^

Ако не ви харесват стандартните страници за грешки, посредством .htaccess можете да създадете собствени. В следващия пример дефинираните страници за грешки са в директория „errors“, намираща се в главната ви директория www.
ErrorDocument 403 /errors/403.html
ErrorDocument 404 /errors/404.html
Общият вид на всеки ред е: ErrorDocument <номер на http статус код> <път/до/файл>

Линкът до вашия документ за грешка може да сочи също така страница за грешка, намираща се на друг сайт:
ErrorDocument 404 http://another_domain.com/404.phpВместо линк или файл можете да зададете на .htaccess да показва текстово съобщение като използвате:
ErrorDocument 404 „This page was not found on this server“или HTML:
ErrorDocument 404 „<html><title>Not Found</title><body>This page was not found on this server.</body></html>“Важно: Забележете кавичките, които се поставят преди съобщението за грешка и които трябва да липсват в края на съобщението.

Baжно: Ако сами искате да дефинирате страницата за грешка 404, е нужно да изтриете missing.html документа от вашата главна директория www. Internet Explorer не зарежда страници за грешки, които са по-малки от 512 байта и нужно вашето съобщение за грешка да е по-голямо от 512 байта.


2.7 Предотвратяване на hot linking^

Hot linking представлява директното използване на някои от файловете (най-често картинки), намиращи се на вашия сайт, от страна на друг сайт, най-често без ваше разрешение, като тези файлове стават част от съдържанието на чуждия сайт. Това причинява изразходен трафик от другите сайтове за ваша сметка или казано по друг начин – кражба на трафик.

• Блокиране само на определени домейни

За да забраните hot linking на картинки от определени сайтове (в примера от not_your_domain.net, www.not_your_domain.net и not_your_domain.com, www.not_your_domain.com), като оставите на всички останали сайтове правото да използват hot linking, използвайте следния код, при който вместо картинката ще се показва грешка „403 Forbidden“:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://(www\.)?not_your_domain\.net/ [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://(www\.)?not_your_domain\.com/ [NC]
RewriteRule \.(jpeg|JPEG|jpe|JPE|jpg|JPG|gif|GIF|png|PNG|tif|TIF|tiff|TIFF)$ – [F]

• Блокиране на всички домейни освен определени

В следващия пример се предотвратява hot linking от всички сайтове с изключение на вашия домейн, където се намират картинките:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_domain\.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteRule \.(jpeg|JPEG|jpe|JPE|jpg|JPG|gif|GIF|png|PNG|tif|TIF|tiff|TIFF)$ – [F]
Моля, имайте предвид, че ако имате паркирани домейни, трябва да добавите всеки един от тях в този код, за да важи това правило и за тях. Пример за един главен домейн и три паркирани:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_domain\.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_parked_domain1\.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_parked_domain2\.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_parked_domain3\.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteRule \.(jpeg|JPEG|jpe|JPE|jpg|JPG|gif|GIF|png|PNG|tif|TIF|tiff|TIFF)$ – [F]

• Заместване на картинки

Този метод все още ще води до кражба на трафик, но ще защити вашите картинки. Моля, обърнете внимание, че някои програми (например phpBB) при това условие изглежда разпознават статус 302 като грешка и започват да правят многократни опити да презаредят, докато потребителят не зареди друга страница.

Със следния код отдалеченият сървър ще зареди изображението unknown.jpg от директорията images в главния ви поддомейн www вместо поисканите картинки:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_domain\.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_parked_domain1\.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteRule \.(jpeg|JPEG|jpe|JPE|jpg|JPG|gif|GIF|png|PNG|tif|TIF|tiff|TIFF)$ images/unknown.jpg [L]

2.8 Блокиране на достъпа от определен IP адрес или мрежа
^

• Блокиране на достъпа от определени IP адреси

Ако искате да забраните достъпа по HTTP от определени IP адреси (в примера 64.14.68.138 и 64.14.68.139), създайте .htaccess файл със следното съдържание:
order allow,deny
deny from  64.14.68.138
deny from 64.14.68.139
allow from all
• Блокиране на достъпа от определен определена мрежа

Можете да забраните и цяла мрежа. За да блокирате например всички IP адреси, започващи с 64.14.68. (т.е. мрежата 64.14.68), използвайте следния код:
order allow,deny
deny from 64.14.68.
allow from all
• Блокиране на достъпа от всички IP адреси и мрежи

Ако желаете да забраните достъпа на всички, използвайте следния ред във вашия .htaccess файл:
deny from allОсвен IP адреси, в .htaccess файла можете да използвате и имена на домейни:
deny from example.comА за да блокирате достъпа от всички поддомейни на example.com, използвайте:
deny from .example.com
2.9 Уведомяване на посетителите за текуща реконструкция
^

Ако сте решили, че ще правите реконструкция на вашия сайт и желаете вместо да блокирате достъпа до нея, да позволите на посетителите да разберат, че сайта ви подлежи на реконструкция, е нужно да изготвите един файл maintenance.html в главната ви директория www. Неговотo съдържание ще се показва на посетителите, докато сайтът ви не е достъпен. След това добавете следните редове в .htaccess файла, който се намира в главната директория www:

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$
RewriteRule .* /maintenance.html [R=307,L]

2.10 Блокиране на достъпа до сайта според часа
^

Ако желаете посетителите ви да имат достъп до вашия сайт само в работното ви време (7:00 – 19:00 ч.), използвайте следния код:
RewriteEngine On
RewriteCond %{TIME_HOUR}%{TIME_MIN} >1900 [OR]
RewriteCond %{TIME_HOUR}%{TIME_MIN} <0700
RewriteRule ^.*$ – [F,L]
Ако желаете да забраните достъп до сайта ви в обедната си почивка, използвайте следния код, който ще забрани достъпа от 12:00 до 12:59 през деня:
RewriteEngine On
RewriteCond %{TIME_HOUR} ^12$
RewriteRule ^.*$ – [F,L]

2.11 Принудително използване на www.your_domain.com
^

Ако желаете посетителите на вашия сайт винаги да бъдат препращани към www.your_domain.com, когато направят заявка до your_domain.com или до някой от паркираните ви домейни, използвайте следния код:
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/robots\.txt$
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.your_domain\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.your_domain.com/$1 [R=301,L]

1. Какво е .ftpaccess?

Файлът .ftpaccess служи за конфигурация на FTP сървъра ProFTPD и чрез него могат да бъдат променяни редица функции на сървъра. Файлът задължително започва със знака точка и може да бъде създаден лесно в секция Файлове на Контролния панел. За да свалите локално конфигурационния файл, използвайте FTP програма и след това можете да го редактирате с текстов редактор. Имайте предвид, че повечето FTP програми не показват по подразбиране скрити файлове и такива, които започват с точка. За да видите .ftpaccess файловете, е нужно да активирате функцията „Show Hidden Files“ в настройките.

2. За какво служи директивата Limit?

Директивата Limit има за цел да ограничи/позволи достъпа до определени FTP команди в даден контекст. Ето и по-важните FTP команди с описание:

 Команда
Значение
Употреба от страна на FTP клиента
R
E
A
D

RETRRETRieveИзползва се за трансфер на файлове от сървъра към клиента.
SITE CHMODCHange MODeИзползва се за промяна на правата за достъп до файлове и директории.
SIZESIZEИзползва се за информация за големината на файл.
STATSTATusИзползва се за показване на информация за връзката.
    
W
R
I
T
E
APPEAPPEndИзползва се за добавяне съдържанието на даден файл към края на друг.
DELEDELEteИзползва се за изтриване на файл.
MKD / XMKDMaKDirectoryИзползва се за създаване на нова директория.
RMD / XRMDReMove DirectoryИзползва се за изтриване на директория.
RNTOReName TOИзползва се заедно с RNFR за преименуване на файл/директория.
STORSTOReИзползва се за трансфер на файлове от клиента към сървъра.
    
D
I
R
S
CDUP / XCUPChange Directory UPИзползва се за промяна на текущата директория на една по-високо във файловата система.
CWD / XCWDChange Working DirectoryИзползва се за промяна на текущата директория.
LISTLISTИзползва се за листване на файловете в дадена директория.
NLSTName LiSTИзползва се за листване на файловете в дадена директория.
MDTMMoDification TiMeИзползва се за показване на информация за датата на промяна на даден файл.
PWD / XPWDPrint Working DirectoryИзползва се за показване на текущата директория.
RNFRReName FRomИзползва се заедно с RNTO за преименуване на файл/директория.

Отделно са дефинирани и няколко групи, включващи по няколко команди с цел по-краткото задаване на Limit директиви (в горната таблица командите са групирани в командни групи):

Командна група
Включва
Значение
READRETR, SITE CHMOD, SIZE, STATВсички FTP команди, които са свързани с четенето на файлове (не се включва листване на директории)
WRITEAPPE, DELE, MKD / XMKD, RMD / XRMD, RNTO, STORВсички FTP команди, които са свързани с писането, създаването и изтриването на файлове или директории.
DIRSCDUP / XCUP, CWD / XCWD, LIST, NLST, MDTM, PWD / XPWD, RNFRВсички FTP команди, които са свързани с листването на директории.
ALLКомандните групи:
READ
WRITE и DIRS
Всички FTP команди (идентично на READ WRITE DIRS). Имайте предвид, че тази командна група има най-малък приоритет от всички останали – тя няма да презапише Limit директива, която е зададена от друга командна група като например DIRS.

3. Сигурност

Съветваме ви да използвате винаги следния код в началото на вашите .ftpaccess файлове:
HideFiles (\.ftpaccess|\.htaccess|\.htpasswd)$ user !alloweduser
<Limit ALL>
IgnoreHidden on
</Limit>
По този начин вашите .ftpaccess, .htaccess и .htpasswd файлове няма да могат да се виждат и да бъдат променяни през FTP освен от alloweduser (заместете alloweduser с вашето FTP потребителско име, чрез което желаете да виждате и променяте по-горе изброените файлове).
След като създадете .ftpaccess файл, ви съветваме да промените правата му за достъп от секцията Файлове в Контролния панел до 0600 за максимална сигурност, а и за да не бъде достъпен по HTTP.

4. Полезни примери

4.1
Блокиране на достъпа от определени IP адреси или мрежи
4.2Забраняване триенето на файлове и директории
4.3Забраняване качването на файлове и създаването на директории
4.4Позволяване само качването на файлове
4.5Забрана за достъп на определени потребители до дадена директория
4.6Достъп само на отделни потребители
4.7Позволяване на триенето на файлове само от определени IP адреси
4.8Ограничаване промяната на правата за достъп


4.1
Блокиране на достъпа от определени IP адреси или мрежи ^

• Блокиране на достъпа от определени IP адреси

Ако искате да забраните достъпа от определени IP адреси (в примера 64.14.68.138 и 64.14.68.139), създайте .ftpaccess файл със следното съдържание:
<Limit ALL>
Order allow,deny
Deny from 64.14.68.138
Deny from 64.14.68.139
</Limit>

Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

• 
Блокиране на достъпа от определена мрежа

Можете да забраните и цяла мрежа. За да блокирате например всички IP адреси, започващи с 64.14.68. (т.е. мрежата 64.14.68), използвайте следния код:
<Limit ALL>
Order allow,deny
Deny from 64.14.68.
</Limit>
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

• Блокиране на достъпа от всички IP адреси и мрежи

Ако желаете да забраните достъпа на всички от всеки адрес без изключение, използвайте следния код във вашия .ftpaccess файл:

<Limit ALL>
Order allow,deny
Deny from all
</Limit>
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

• Блокиране на достъпа от всички IP адреси и мрежи освен някои

Можете да позволите достъп по FTP само на определени IP адреси или мрежи. Например:
<Limit ALL>
Order allow,deny
Allow from 64.14.68.138
Allow from 64.14.68.139
Deny from all
</Limit>
По този начин достъп до FTP сайта ви ще имат единствено IP адресите 64.14.68.138 и 64.14.68.139.
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

4.2 Забраняване триенето на файлове и директории^

Ако желаете да забраните само триенето на файлове и директории за всички потребители освен за вашия, използвайте следния код във вашия .ftpaccess файл, където заместете alloweduser с името на вашия FTP потребител:

<Limit DELE RMD XRMD>
AllowUser alloweduser
DenyAll
</Limit>
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

4.3 Забраняване качването на файлове и създаването на директории^

• Сценарий: Желаете да забраните качването на файлове и създаването на директории на всички потребители освен двама (alloweduser1 и alloweduser2), т.е. искате в директорията да е позволено само четенето за останалите потребители.

Използвайте следния код:
<Limit WRITE>
AllowUser alloweduser1,alloweduser2
DenyAll
</Limit>
• Сценарий:
– alloweduser1 трябва да може само да чете файловете и съдържанието на директорията без да може да пише
– alloweduser2 трябва да може само да качва нови файлове, да създава други директории в директорията и да разглежда съдържанието й без да може да чете файловете
– alloweduser3 трябва да може всичко
Използвайте следния код:
<Limit WRITE>
AllowUser alloweduser3,alloweduser2
DenyAll
</Limit>

<Limit READ>
AllowUser alloweduser3,alloweduser1
DenyAll
</Limit>
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

4.4 Позволяване само качването на файлове^

Ако желаете да направите директория, където всички ваши FTP потребители могат само да качват файлове без да могат да виждат съдържанието на дадената директория, използвайте следния код:
<Limit ALL>
DenyAll
</Limit>

<Limit CDUP CWD XCWD XCUP PWD>
AllowAll
</Limit>

<Limit STOR STOU>
AllowAll
</Limit>
Имайте предвид, че чрез тази конфигурация ще е възможно презаписването на вече съществуващи файлове.
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

Важно: Самата директория/поддомейн, в който сте поставили .ftpaccess файла, няма да може да се вижда и за да пишете в нея, е нужно да конфигурирате дадената директория като начална във вашия FTP клиент. Друго възможно решение представлява създаването на FTP потребители, чиято начална директория да е тази, за която искате горните правила да бъдат валидни, така че всеки един от тези потребители да влиза директно в тази директория без да е нужна допълнителна конфигурация.

4.5 Забрана за достъп 
на определени потребители до дадена директория^

Ако желаете да забраните достъпа на определени FTP потребители до дадена директория, използвайте следния код, който запишете в .ftpaccess файла в съответната директория:
<Limit ALL>
DenyUser username1,username2
</Limit>
Моля, заместете username1, username2 и т.н. с потребителите, на които искате да забраните достъпа.
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

4.6 Достъп само на отделни потребители^

Ако желаете да ограничите достъпа до някоя директория само до определени FTP потребители, използвайте следния код, който запишете в .ftpaccess файла в съответната директория:
<Limit ALL>
AllowUser alloweduser1,alloweduser2
DenyAll
</Limit>
Моля, заместете alloweduser1, alloweduser2 и т.н. с потребителите, на които искате да позволите достъпа.
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

4.7 Позволяване на триенето на файлове само от определени IP адреси^

Ако желаете да ограничите триенето на файлове в някоя директория само от определени IP адреси, използвайте следния код, който запишете в .ftpaccess файла в съответната директория:
<Limit DELE>
Allow from 64.14.68.138
DenyAll
</Limit>
По този начин само FTP потребителите, които са се свързали с FTP сървъра от IP адрес 64.14.68.138 ще могат да трият файлове в дадената директория.
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

4.8 Ограничаване промяната на правата за достъп^

Ако желаете да ограничите промяната на правата за достъп до файлове в някоя директория само от определени потребители, използвайте следния код:
<Limit SITE_CHMOD>
AllowUser alloweduser1,alloweduser2
DenyAll
</Limit>
Моля, заместете alloweduser1, alloweduser2 и т.н. с потребителите, на които искате да позволите промяна в правата за достъп. Имайте предвид, че тези потребители ще могат да променят правата за достъп единствено, ако те са собствениците им, докато останалите потребители няма да могат да променят и правата за достъп на своите файлове.
Поставете .ftpaccess файла във всяка директория/поддомейн, за който искате горните правила да бъдат активни.

Mod_security2 е модул на Apache 2, известен още като защитна стена за уеб приложения, който блокира определени заявки до уеб сървъра, като се ползва списък от предварително зададени правила. Тези правила включват блокиране на заявки, свързани с популярни атаки срещу сървъри, както и блокиране на заявки към уязвим софтуер. Тази допълнителна мярка за сигурност е активирана по подразбиране на нашите сървъри, тъй като се стремим да защитим максимално сайтовете на нашите клиенти от хакерски атаки. Възможно е определени легитимни заявки към сървъра също да бъдат блокирани, ако съвпаднат с определено правило. Когато това се случи, посетителят вижда грешката 412 Request Blocked (precondition failed).

Деактивиране на mod_security2 за XML-RPC файлове

Протоколът XML-RPC се използва от някои модули на WordPress, за да комуникира с външни ресурси. Най-популярните примери за това са разширението Jetpack и официалните мобилни приложения на WordPress. Всички IP адреси, използвани от Jetpack, са добавени към списък с разрешени адреси, така че всички заявки от тях към xmlrpc.php файлове няма да бъдат блокирани от mod_security2. За повече информация как да разрешите достъпа до този файл от секцията WordPress в Контролния панел, разгледайте нашата статия Разрешаване на достъп до XML-RPC.

Ако сайтът Ви използва xmlrpc.php файл, но не е базиран на WordPress, Вие можете да деактивирате mod_security2 чрез добавяне на следното съдържание в .htaccess файла на Вашия сайт:

<IfModule security2_module>
SecRuleRemoveById 114
</IfModule>

Ако Вашият сайт няма .htaccess файл, можете лесно да го създадете чрез раздел Файлове на Контролния панел. Имайте предвид, че зададените настройки ще важат само за директорията, в която се намира .htaccess файла, както и нейните поддиректории.

Откриване на mod_security2 правило, което генерира грешка 412

Ако виждате грешка 412 на определена страница от Вашия сайт, можете много лесно да откриете кое mod_security2 правило я предизвиква. Всичко, което трябва да направите, е да прегледате сървърните логове за грешки за Вашия сайт, следвайки тези стъпки:

 1. Отворете хостинг Контролния панел > раздел „Логове“ > подраздел „HTTP логове в реално време„.
 2. Изчакайте една минута, за да започнат да се показват логовете в реално време в подраздел „HTTP логове в реално време„.
 3. Отворете страницата на Вашия сайт, където се показва грешката 412.
 4. Проверете екрана „Логове за грешки“ в подраздел „HTTP логове в реално време„, където трябва да видите съобщение за грешка, подобно на следното:

  example.com [Fri Aug 13 14:46:30 2021] [error] [pid 9179] apache2_util.c(273): [client YOUR_IP_ADDRESS:59893] [client YOUR_IP_ADDRESS] ModSecurity: Access denied with code 412 (phase 2). Match of „ipMatchFromFile /apache/conf/includes/mod-security-jetpack-ip-whitelist.txt“ against „REMOTE_ADDR“ required. [file „/apache/conf/includes/mod_security2.conf“] [line „42“] [id „114“] [hostname „example.com“] [uri „/xmlrpc.php“] [unique_id „YRZblp0P33pV7fcztwccfAAAAQE“]

Конкретното mod_security2 правило и файлът, които генерират грешката, ще бъдат показани в полетата id и uri на съобщението за грешка. В „Match“ частта от mod_security2 съобщението, ще откриете обяснение на конкретното правило. В дадения по-горе пример достъпът до xmlrpc.php файлът е блокиран от mod_security2 правилото с идентификационен номер (id) 114, защото достъпът до файла е позволен само от IP адресите на Jetpack.

Деактириване на отделно правило

По подразбиране, някои възможно зловредни ботове са блокирани на нашите сървъри с mod_security2 правила. Това е списъкът с някои блокирани ботове, както и техните идентификационни номера (ID):

„Havij“ id:350
„^BOT/0.1“ id:354
„^Mozilla\/4\.0 \(compatible; MSIE 6\.0; Windows NT 5\.1;?( SV1)?;?\)$“ id:373
„^Mozilla\/3\.0 \(compatible; Indy Library\)$“ id:392
„sqlmap“ id:398
„DatabaseDriverMysql“ „id:401“
„BUbiNG“ id:406
„MauiBot“ id:407
„MJ12bot“ id:408
„BLEXBot“ id:409
„DotBot“ id:410
„MegaIndex“ id:412

Ако желаете да разрешите достъпа до сайта Ви от някой от тези ботове, можете да деактивирате съответното mod_security2 правило в .htaccess файл в главната директория на Вашия сайт. Трябва да използвате директивата SecRuleRemoveById, последвана от идентификационния номер (ID) за съответното правило. Например, за да позволите достъп до сайта Ви от бота DotBot (който е блокиран с mod_security2 правило с идентификационен номер 410), трябва да добавите следния код към .htaccess файла на Вашия сайт:

<IfModule security2_module>
SecRuleRemoveById 410
</IfModule>

Деактивиране на mod_security2

Attention

Деактивирането на модула mod_security2 ще намали драстично сигурността на сайта Ви, затова не Ви препоръчваме да го правите. Вместо това, следвайки горните стъпки, разберете кой точно филтър на mod_security2 пречи на изпълнението на Вашия скрипт, след което забранете само конкретното правило.

Като алтернатива можете да спрете функциите на mod_security2 само в директорията, в която се намира скриптът, чието изпълнение предизвиква грешка. За да деактивирате mod_security2, създайте .htaccess файл в съответната директория със следното съдържание:
<IfModule security2_module>
SecRuleEngine Off
SecRequestBodyAccess Off
</IfModule>

Можете да следите логовете за достъп и за грешки в почти реално време използвайки секцията Логове -> HTTP логове в реално време в контролния панел на хостинг акаунта. Записите може да се появяват с малко закъснение в интерфейса. Когато отворите интерфейса за първи път, логовете започват да се генерират след около минута. Логовете ще спрат да се генерират шест часа след като затворите интерфейса и ще започнат да се генерират отново, когато пак отворите интерфейса.

Можете да търсите информация в логовете на пощенския сървър на страницата Логове -> E-mail логове в Контролния панел на хостинг акаунта си. Тези логове съдържат информация за всички съобщения, които са доставени от нашите сървъри.

Повече информация за формата на логовете има в статията Формат на логовете на електронната поща.

1. Формат на лог файловете

Всеки ред в лог файловете на уеб сървъра Apache на нашите машини се състои от следните полета:

HOSTNAMEIPHTTP USERTIMEREQUESTSTATUS CODESIZEREFERRERUSER AGENT


Обяснение на всяко едно поле можете да намерите в долната таблица:

HOSTNAMEИмето на вашия под/домейн, към който е направено запитването
IPIP адресът, от който е направено запитването
Не се използва от сървъра
HTTP USERТук се изписва потребителското име, използвано при HTTP оторизация
TIMEПоказва кога е обработено запитването от сървъра – точната дата, час и времевата зона на сървъра
REQUESTПоказва какъв метод на запитването е използван – най-често GET или POST, последван от ресурса, за който е направено запитването, и използвания протокол – най-често „HTTP/1.1“
STATUS CODEСтатус кодът, който сървърът е изпратил на клиента. Всички кодове, започващи с 2, показват успешна обработка от страна на сървъра. Започващите с 3 – пренасочване, с 4 – грешка, причинена от клиента и 5 – грешка от страна на сървъра. Пълен списък можете да намерите в HTTP спецификацията (RFC2616 секция 10).
SIZEГолемината в байтове на изпратеното към клиента съдържание от страна на сървъра
REFERRERАко в запитването се съдържа REFERER хедър, тук ще се изписва страницата, от която идва клиента
USER AGENTИнформация за браузъра на клиента, направил запитването към сървъра


Имайте предвид, че след обработка от системата всички запитвания към определен под/домейн попадат във файл [името на под/домейна].log и съответното поле за HOSTNAME в този лог файл се отстранява. За нагледност полето HOSTNAME е оставено в следващите примери.

2. Примери

• Ето един пример, илюстриращ как потребител търси в google.com ключовите думи test и example, търсачката му показва в резултатите www.example.com и потребителят натиска с мишката линка към http://www.example.com/index.php:
www.example.com 64.14.68.138 – – [07/Jul/2019:08:38:50 -0400] „GET /index.php HTTP/1.1“ 200 3242 „http://www.google.com/search?hl=en&q=test+example&btnG=Search“ „Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.9.0.11) Gecko/2009060215 Firefox/3.0.11 (.NET CLR 3.5.30729)“Обяснение на всяко едно поле можете да намерите в долната таблица:

HOSTNAMEwww.example.comЗапитването е направено към www.example.com
IP64.14.68.138IP адресът, от който е направено запитването е 64.14.68.138
HTTP USERПотребителят не е използвал потребителско име и парола, тъй като ресурсът не е защитен с HTTP оторизация
TIME[07/Jul/2019:08:38:50 -0400]Обработването на тази заявка е завършено в 8:38:50 GMT-4 часа на 7.7.2019
REQUEST„GET /index.php HTTP/1.1“Mетодът на запитването е GET, ресурсът е index.php, а използваният протокол HTTP/1.1
STATUS CODE200Статус код 200 показва, че обработката от страна на сървъра е била успешна
SIZE3242Големината на изпратеното съдържание е 3242 байта
REFERRER„http://www.google.com/search?hl=en&q=test+example&btnG=Search“Потребителят е попаднал на http://www.example.com/index.php чрез търсене в google на ключовите думи test и example
USER AGENT„Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.9.0.11) Gecko/2009060215 Firefox/3.0.11 (.NET CLR 3.5.30729)“Клиентът използва за браузър Mozilla Firefox, което се разбира от низа Firefox• Създали сте поддомейна protected.example.com, след това сте използвали секцията „Пренасочване“ в Контролния панел, за да пренасочите protected.example.com към някой друг адрес – за повече информация как можете да направите това вижте статията Пренасочване. След това сте използвали секцията „Защити“ в Контролния панел, за да защитите с потребителско име и парола поддомейна protected.example.com – за повече информация как можете да направите това вижте статията Защити.

Потребител изписва в своя браузър Internet Explorer адреса http://protected.example.com. На потребителя се извежда диалогов прозорец, в който той въвежда своето потребителско име alloweduser и съответната парола за достъп до protected.example.com. След успешна оторизация той бива препратен към зададения в секцията „Пренасочване“ адрес. В лог файла на Apache се появяват два реда.

Първи ред:

protected.example.com 64.14.68.139 – – [07/Jul/2019:09:40:10 -0400] „GET / HTTP/1.1“ 401 409 „-“ „Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)“

Ето по-интересните части от първи ред:

HTTP USERПотребителското име липсва тук, тъй като сървърът изпраща с това запитване изискването за оторизация
STATUS CODE401Сървърът индикира с този статус код, че достъпът до protected.example.com изисква потребителско име и парола
USER AGENT„Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)“Клиентът използва за браузър Internet Explorer, което се разбира от низа MSIE

Втори ред:

protected.example.com 64.14.68.139 – alloweduser [07/Jul/2019:09:40:32 -0400] „GET / HTTP/1.1“ 302 237 „-“ „Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)“

Ето по-интересните части от втори ред:

HTTP USERalloweduserПотребителското име, използвано за достъп до ресурса, е alloweduser
STATUS CODE302Сървърът индикира с този статус код, че protected.example.com е пренасочен към друг адрес

Лог файловете на Apache за уеб достъпа до вашия акаунт, както и FTP логовете, се намират в папката /home/%USER%/logs на акаунта.

Тази папка е достъпна през FTP. За да стигнете до нея, трябва да използвате вашия главен FTP потребител, и когато се логнете с FTP програмата си, да промените текущата FTP директория на /logs. В тази папка ще намерите логовете за уеб достъп (Apache) и FTP.

Можете да видите как да следите логовете за грешки и за достъп на уеб сървъра в почти реално време в статията HTTP логове в реално време

Логовете на имейл сървъра не могат да бъдат свалени. Можете обаче да търсите информация за доставените съобщения на кутиите в хостинг акаунта си на страницата Контролен панел -> Логове. Има повече информация за търсене на определени съобщения в статията Търсене на писма в логовете на сървъра за електронна поща.

Attention

Важно: На всички хостинг планове поддържаме технологията FPM с OPcache, която работи по-добре от FastCGI (която се поддържа само на VPS плановете) и може да се пусне изключително лесно от Контролния панел. Има повече информация за това в статията Поддържани PHP версии.

Тъй като е възможно поддръжката на FastCGI да бъде спряна в бъдеще, ако вече използвате FastCGI, можете да намерите информация как да преминете към FPM в статията Преминаване от FASTCGI на FPM.

 

За да пуснете успешно FastCGI+OPcache, в следващите инструкциите, задължително заменете:

AttentionUSERNAME с реалното потребителско име на Вашия хостинг акаунт (можете да намерите своето потребителско име в горния ляв ъгъл на Вашия хостинг Контролен панел)

 

FastCGI е начин за ускоряване на достъпа до често посещавани страници на сайта. FastCGI работи по такъв начин, че един процес обработва множество заявки преди да бъде спрян. Това премахва нуждата от стартиране на нов PHP процес при всяка нова заявка към сайта, което намалява времето за изпълнение. Освен това FastCGI позволява на OPcache да работи – този механизъм кешира предварително компилирания от приложенията байткод, като по този начин PHP не трябва отново и отново да компилира байткод за едни и същи PHP приложения. FastCGI+OPcache е най-бързото решение за обработка на множество заявки и подобряване на общата производителност на сайта.

За акаунти, които поддържат FastCGI, можете да пуснете тази технология за Вашия главен уебсайт (www.domain.com) с три прости стъпки:

Стъпка 1)

Създайте файл /home/USERNAME/www/www/.ht-fcgi-php-wrapper от раздел „Файлове“ на Вашия хостинг Контролен панел. Уверете се, че файлът има необходимите права за изпълнение (съветваме Ви да сложите права 775 на файла). След като файлът е създаден успешно и има необходимите права за изпъление, добавете в него следния код:

#!/bin/bash

# memory limit in kbytes
ulimit -v 573440

# do not lower this limit or you may start getting sporadic 500 server errors
export PHP_FCGI_MAX_REQUESTS=10000

# disable PHP child process management
export PHP_FCGI_CHILDREN=0

exec /usr/local/bin/php74.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

Важно: Ако файлът /home/USERNAME/www/www/php.ini не съществува, Ви съветваме да го създадете от раздел „Файлове“ на Вашия хостинг Контролен панел и добавите съдържанието по подразбиране за php.ini файлове на нашите сървъри от съображение за съвместимост.

В тази първа стъпка е важно да се отбележи, че изборът на PHP версията, която приложението Ви ще ползва, се прави като се посочи пътят до CGI скрипта (например php74.cgi). Това се прави в последния ред от кода, споменат по-горе.

Можете да избирате от следните PHP версии, според предпочитаната от Вас:

PHP 7.4 (препоръчана):

exec /usr/local/bin/php74.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

PHP 7.3:

exec /usr/local/bin/php73.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

PHP 7.2:

exec /usr/local/bin/php7.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

PHP 7.1:

exec /usr/local/bin/php71.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

PHP 5.6 (остаряла):

exec /usr/local/bin/php56.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

PHP 5.3 (остаряла):

exec /usr/local/bin/php53.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

Важно: Убедете се, че сте заместили USERNAME с реалното потребителско име на Вашия хостинг акаунт, което можете да откриете в горния ляв ъгъл на Вашия хостинг Контролен панел.

Стъпка 2)

Създайте /home/USERNAME/www/www/.htaccess и добавете в него следния код, или добавете кода към съществуващия .htaccess файл:

<IfModule mod_fcgid.c>
<FilesMatch "\.php$">
AddHandler fcgid-script .php
FcgidWrapper /home/USERNAME/www/www/.ht-fcgi-php-wrapper .php
</FilesMatch>
</IfModule>

Важно: Убедете се, че сте заместили правилно USERNAME с реалното потребителско име на Вашия хостинг акаунт, което можете да намерите в горния ляв ъгъл на Вашия хостинг Контролен панел. Също проверете своя .htaccess файл за други AddHandler директиви и ги закоментирайте/изтрийте.

Стъпка 3)

Включете OPcache като добавите следния код в php.ini файла за Вашия главен уебсайт, използвайки раздел „PHP настройки“ в хостинг Контролния панел:

;Enabling OPcache
[opcache]
zend_extension = opcache.so
opcache.enable = 1
opcache.memory_consumption = 128
opcache.max_accelerated_files = 10000
opcache.revalidate_freq = 60

 

Важно: Ако искате да включите FastCGI за поддомейн (example.domain.com), трябва да създадете файла /home/USERNAME/www/example/.ht-fcgi-php-wrapper , промените последния ред в него, така че да се използва основния php.ini файл на поддомейна (напр. /home/USERNAME/www/example/php.ini) и да създадете или редактирате файла /home/USERNAME/www/example/.htaccess. Пътят до .ht-fcgi-php-wrapper, указан в .htaccess файла, също трябва да бъде коригиран.

Ако срещнете трудности с FastCGI, можете да се свържете с отдела за техническа поддръжка и да получите помощ.

Основен IP адрес

Можете да видите основния IP адрес на сървъра в страничната лента Информация, раздел IP адреси:

IP адреси

Основният IP адрес на сървъра се използва:

 • за изходящ e-mail. Ето защо ако използвате нашия e-mail сървър за изходяща поща, SPF записите за Вашите домейни трябва да съдържат и основния IP адрес на сървъра.
 • изходящи връзки от сървъра. Ето защо ако използвате софтуер на Вашия акаунт, който се свързва с отдалечена услуга, достъпът до която е ограничен по IP адрес, трябва да добавите този IP адрес в списъка с разрешени адреси за достъп.
 • ако Вашия акаунт не разполага с други IP адреси, всички A записи на Вашите домейни ще сочат към този адрес.

В някои случаи Вашият акаунт може да разполага с допълнителни IP адреси – например, ако сте закупили собствен IP адрес за инсталация на SSL сертификат.

Вашите домейни трябва да сочат към основния IP адрес на акаунта. Ако домейните Ви използват нашите DNS сървъри, неговите DNS записи могат да бъдат редактирани в раздел DNS записи на Контролния панел. Ако Вашият акаунт разполага с повече от един IP адрес (например заради инсталацията на няколко SSL сертификата), един от тях ще бъде маркиран като основен. Това е IP адресът, към който ще бъдат насочени всички DNS записи, в случай че използвате функцията Възстанови в раздел DNS записи.

Чужди DNS сървъри

Ако Вашият домейн не използва DNS сървърите на хостинг сървъра, имайте предвид:

 • ако акаунтът Ви разполага с IP адрес, домейните Ви трябва да сочат към него, в противен случай – към основния IP адрес на сървъра.
 • ако домейнът Ви разполага със SPF запис и използвате нашия сървър за изходяща поща, SPF записът трябва да съдържа и основния IP адрес на сървъра.

 

Промяна на IP адресите на сървъра

Въпреки че нашите сървъри използват статични IP адреси, е възможно от време на време IP адресите на сървъра да бъдат сменени.

Обикновено процедурата по смяна на IP адресите протича по следния начин:

 • ще зачислим нови IP адреси на сървъра, които ще работят паралелно със старите. По този начин няма да има смущения в услугите на сървъра.
 • в разделите DNS записи и Информация за сървъра на Контролния панел ще се появи информация за IP адресите, които ще бъдат сменени.
 • ще уведомим нашите клиенти относно промените и ще им дадем достатъчно време да преминат към новите IP адреси, в случай че ги използват за достъп до услугите на сървъра. Ако даден домейн използва външни (не наши) DNS сървъри, клиентът ще трябва сам да актуализира IP адресите в тях.
 • ще обявим датата, на която старите IP адреси ще спрат да работят. До тази дата клиентите е нужно да са направили необходимите актуализации.


В случай че Вашите домейни използват DNS сървърите на хостинг сървъра и Вие не използвате нито един от засегнатите IP адреси във Ваша програма, не е нужно да правите нищо във връзка с промяната на IP адресите.

На нашите сървъри всеки потребителски акаунт може да използва до 20 конкурентни процеса едновременно. Когато имате 20 едновременни процеса, които не са приключили изпълнението си навреме и в същия момент се опитате да стартирате нов процес, поради превишаването на лимита ще се появи съобщението, че не може да бъде стартиран нов процес:

Unable to start another process

Страницата ще се презареди автоматично след 10 секунди в нов опит за стартиране на процес.

За да предотвратите такива съобщения, трябва да оптимизирате цялостното изпълнение на вашите скриптове/MySQL заявки, така че те да приключват достатъчно бързо след стартирането им.

Фирмена политика

• Мога ли да ползвам IRC ботове?

Както е указано в нашите условия за употреба на хостинг услугата, е забранено ползването на IRC или IRC ботове на нашите сървъри.

• Ще добавите ли страниците ми в интернет търсачки, в случай че поръчам хостинг от вас?

Не, ние не предлагаме такава услуга, но можете да добавите сайта си сами в желаните от вас търсачки и интернет портали.

• Може ли да разговарям с някои ваши клиенти?

Да, в случай, че ги познавате лично 🙂
Ние не бихме разкрили информация за нашите клиенти, тъй като уважаваме правото им на поверителност на личните им данни.

• Какво ще се случи, ако изпращам спам?

Ако изпращате спам, акаунтът ви ще бъде деактивиран и няма да можете да получите обратно парите за акаунта. Ние не толерираме спама по никакъв начин.

• Може ли да сложа банери към страници „само за възрастни“ на сайта си?

Не, ние не позволяваме никакво съдържание на нашите сървъри, което е неподходящо за деца.

Ние няма да сложим банери или друг тип реклами на вашия сайт, тъй като предлагаме професионална хостинг услуга. Съдържанието и видът на вашия сайт зависят от вас.

Клиентските данни се архивират ежедневно и се пазят на отделен сървър в продължение на минимум 7 дни.

Смяна на хостинг доставчик

За да прехвърлите сайта си от текущия си хостинг доставчик към нас, Вие трябва:

 1. Да поръчате хостинг акаунт при нас. След като акаунтът бъде активиран, ще получите електронно съобщение за активиран акаунт. В съобщението ще се съдържат необходимите данни за влизане в системата, новите DNS настройки и допълнителна информация.
 2. Да качите съдържанието на сайта си на нашия сървър, както и да създадете своите пощенски кутии като използвате онлайн Контролния панел. Ако сайтът Ви използва скриптове, изпълними от страна на сървъра, в такъв случай трябва да имате предвид, че програмните езици, които се поддържат от нашите сървъри са PHP, Perl, Python, TCL и Ruby.Като система за управление на база данни сървърите поддържат MySQL. Ако сайтът използва MySQL, ще трябва също и да качите своята база данни на сървъра и да конфигурирате софтуера да се свързва с нея с настройките при нас.
  Ако предишният хостинг доставчик използва cPanel, може да качите cPanel архив на данните и да го прехвърлите при нас през Вашия Контролен панел, както е описано тук:
  cPanel
 3. Тествайте съдържанието на сайта при нас и се уверете, че всичко работи коректно. Можете да тествате сайта при нас като промените Вашия hosts файл и изчистите Вашия локален DNS кеш. Повече информация и инструкции ще откриете в нашите статии „Изчистване на локален DNS кеш“ и „Използване на локален hosts файл„.  
 4. Когато приключите с прехвърлянето на сайта и сте тествали съдържанието, трябва да насочите домейна си към акаунта си при нас. Това може да бъде осъществено чрез задаване на новите DNS сървъри в настройките на домейна. Информация за новите DNSсървъри може да откриете в електронното съобщение за активиран акаунт (ще ви бъде изпратено след активиране на хостинг акаунта). Промените в настройките на домейна могат да бъдат осъществени посредством интерфейса на компанията, при която сте регистрирали домейна си (домейн регистратор).


След като смените DNS сървърите, ползвани от Вашия домейн, ще трябва да изчакате до 24 часа, докато домейнът започне да сочи към нашите сървъри.

Информация за DNS настройките може да откриете в електронното съобщение за активиран акаунт (ще ви бъде изпратено след активиране на хостинг акаунта). Същата информация е достъпна и в секциите Информация за сървъраи DNS записина вашия Контролен панел.

При всяка промяна на DNS сървърите на даден домейн, InterNIC (организацията, която отговаря за домейн имената) трябва да обнови глобалната база данни, за да може промените да се виждат навсякъде по света. Това става на определен период от време. Когато InterNIC обнови информацията и за вашия домейн, всички нови потребители ще бъдат насочвани към новия ви хостинг акаунт. Същото ще важи и за електронните писма.

Някои посетители, които имат записан стария IP адрес на вашия сайт, ще продължат да посещават и изпращат електронна писма до предишния сървър, на който е бил сайтът ви преди промяната. Това може да продължи до 1-2 дни след промяна на DNS настройките на домейна. Поради тази причина трябва да поддържате хостинг акаунта на предишния сървър (и всички услуги към него) активен поне още 3-4 дни след като сте преместили сайта си на нашите сървъри. Това ще подсигури безпроблемна смяна на хостинг доставчика. Също така не забравяйте да проверявате електронната си кутия на предишния хостинг сървър и по този начин няма да изгубите електронни писма.

Има няколко начина за това:

 • Да качите своите файлове на сървъра, използвайки FTP програма.
  • За да използвате този метод, ви е необходима FTP програма (CuteFTPSmartFTPFilezillaFetch за MAC, TransmitWS_FTPCyberDuck за MAC, и т.н.), инсталирана на компютъра ви. Ако разполагате с HTML редактор с вградени функции за публикуване на съдържание (например DreamWeaverAdobe GoLive), можете да го използвате.

   За да преместите своя сайт от предишния сървър, трябва да:
   1. Свалите файловете от стария хостинг акаунт на вашия локален компютър.
    (В случай, че имате копие на файловете на локалния си компютър, може да пропуснете тази стъпка.)
   2. След като разполагате с файловете, трябва да ги качите от своя компютър на хостинг акаунта си на нашия сървър. Детайлите за осъществяване на FTP връзка към сървъра могат да бъдат намерени в електронното съобщение за активиран акаунт (ще ви бъде изпратено след активиране на хостинг акаунта).
    Ако имате нужда от инструкции как да конфигурирате конкретна FTP програма, може да посетите следната категория – Качване на файлове.
    Главната папка, в която трябва да качите файловете на нашия сървър, се казва /www/www

   3. Когато качите всички необходими файлове на сървъра, може да тествате дали сайтът ви работи онлайн както очаквате.
    В случай, че домейн името ви е все още насочено към сървъра на предишният ви хостинг доставчик, може да използвате временната URL препратка, посочена в електронното съобщение за активиран акаунт. Препратката ще наподобява http://username.example.com/, където username е потребителското име на акаунта ви, а example.com е името на хостинг сървъра, където се намира акаунта.
   4. В случай, че сайтът ви ползва база данни, вероятно ще се наложи да промените някои променливи като системни пътища и настройки за връзка с базата данни, да качите базата данни на сървъра, и т.н.
 • Да използвате секцията „FTP миграция“ в Контролния Панел на хостинг акаунта ви.
  Ако не разполагате с FTP програма или искате да осъществите сървър-към-сървър трансфер на файлове, може да използвате секцията „FTP миграция“ в Контролния Панел на хостинг акаунта ви. Тя ви дава възможност да свалите сайта си от сървъра на предишния хостинг доставчик и да го качите на акаунта си при нас, без неудобството да сваляте файловете първо на своя локален компютър.
  За да използвате секцията „FTP миграция“ трябва:

  1. Да влезете в Контролния Панел на хостинг акаунта си и да посетите секцията „FTP Миграция“.
  2. Да въведете детайлите за връзка със сървъра на предишния си хостинг доставчик и да започнете трансфера. За повече информация посетете въпроса FTP Миграция в категорията Контролен панел.
  3. След приключване на трансфера може да тествате дали сайтът ви работи онлайн както очаквате.
   В случай, че домейн името ви е все още насочено към сървъра на предишния ви хостинг доставчик, може да използвате временната URL препратка, посочена в електронното съобщение за активиран акаунт.
  4. В случай, че сайтът ви ползва база данни, вероятно ще се наложи да промените някои променливи като системни пътища и настройки за връзка с базата данни, да качите базата данни на сървъра, и т.н.
 • Да използвате секцията „cPanel“ в Контролния Панел на хостинг акаунта ви.
  Ако предишният хостинг доставчик използва cPanel, може да качите cPanel архив на данните и да го прехвърлите при нас през вашия Контролен панел, както е описано тук:
  cPanel

Ние не изискваме от вас такса за промяна на DNS записите. Просто трябва да обновите записите на вашия домейн и да го насочите към нашите DNS сървъри. Тази промяна е безплатна при повечето регистратори.

Ако имате проблеми при насочване на домейна си към нашите сървъри, не се колебайте да се свържете с нашата Техническа поддръжка.

За да преместите сайт с динамично генериращо се съдържание на PHP, Perl или друг програмен език, трябва да:

1. Качите вашите файлове на сървъра.

2. Създадете база данни и импортирате данните си от стария сървър.

3. Обновите конфигурационните си файлове: да смените системните пътеки, да обновите настройките за свързване с MySQL.

4. Тествате сайта си.

5. Обновите нейм сървърите за вашия домейн.

Контролен панел

Пощенски кутии

За да създадете пощенска кутия към Вашия домейн, моля направете следното:

1. Отворете секцията „Пощенски кутии“ на Контролния Панел на Вашия хостинг.
2. Отворете таба „Създай кутия“.
3. Въведете потребителското име на кутията в полето „Създай нова пощенска кутия“.
4. Въведете парола за кутията в полето „Парола“.

Под полето „Парола“ ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

Създай пощенска кутия

Важно: Бутонът „Добави“ ще остане неактивен (в сиво), ако надежността на паролата е на нива Много ниска или Ниска. За да можете да запазите дадена парола, то тя трябва да е с ниво на надежност СреднаВисока, или Отлична. Можете да разгледате следната статия за съвети при избор на надеждна парола:

Документация » Сигурност » Избор на парола

Може да използвате и автоматичния генератор на пароли:

Документация » Контролен панел » Автоматичен генератор на пароли

5. Въведете същата парола в полето „Потвърди паролата“.
6. Натиснете бутон „Добави“.

Създай пощенска кутия

Можете да използвате бутона „Покажи допълнителни опции“, за да настроите първоначални стойности на различни опции, като дискова квота, лимит на брой съобщения в кутията, пренасочване, филтри. 

Допълнителни опции


Забележка:
 Максималната стойност на квотата зависи от хостинг плана на акаунта.

За да пренасочите входящата поща за дадена кутия, моля направете следното:

1. Отворете секцията „Пощенски кутии“ на Вашия Контролен панел.
2. Натиснете линка в колоната „Пренасочване“ за съответната пощенска кутия.
3. Въведете пощенския адрес или пощенските адреси, до които искате да пренасочвате входящите съобщения. Уверете се, че опцията „Пренасочване на поща“ е маркирана.
Ако желаете да запазите копие от получените съобщения, моля маркирайте опцията „Запазване на копие от препратените съобщения“.
Ако опцията „Показване на менюто за пренасочване в Webmail“ е изключена, пренасочването няма да се показва в настройките на Webmail интерфейса за дадената кутия.
4. Натиснете бутон „Запази“.

Пренасочване

За да включите catch-all кутията за вашия домейн, моля отворете секцията Пощенски кутии на вашия хостинг Контролен Панел. В дъното на екрана в подсекцията Допълнителни опции натиснете бутона Покажи. Ако вече ползвате тази функционалност и искате да я изключите, изберете Изключено от менюто и натиснете бутона за запазване на промените.

Имайте предвид, че catch-all кутията събира само поща, изпратена до несъществуващи (несъздадени) пощенски кутии при вашия домейн.

Също имайте предвид, че не можете да ползвате пренасочване на входящата поща, SpamAssassin и антивирусна защита за catch-all кутията. Тези ограничения са въведени поради съображения за стабилността на пощенския сървър.

Новите пощенски кутии се създават с дадена квота в зависимост от използвания хостинг план. При необходимост, Вие можете да променяте квотата за дисково пространство и максималния брой съобщения (inode квота) за всяка пощенска кутия.

За да промените дисковата квотата на дадена кутия, моля направете следното:

1. Отворете секцията „Пощенски кутии“ на Вашия Контролен панел.
2. Натиснете линка в колоната „Дискова квота“ за съответната пощенска кутия.
3. Въведете новата максимално позволена дискова квота за кутията в полето „Квота:“ и натиснете бутона „Запази“.

За да промените максималния брой съобщения (inode квота) за кутията, въведете новата стойност в полето „Лимит съобщения:“ и натиснете бутона „Запази“.

Също така, интерфейсът ви позволява да зададете стойност, процент от потреблението, при което системата ще изпрати предупреждение във вид на имейл до пощенската кутия. За да включите такова съобщение, отбележете тази опция, въведете желаната стойност в полето „Изпращане на известия при…“, и натиснете бутона „Запази“. Имайте предвид, че системата винаги изпраща предупреждение при достигане на 99% от потреблението – независимо дали опцията за изпращане на предупреждение на зададен процент потребление е включена в интерфейса или не.

Можете да смените паролата на пощенска кутия от Вашия акаунт, следвайки стъпките, изброени по-долу:

 1. Отворете раздел Пощенски кутии във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Настиснете бутона Парола до кутията, чиято парола желаете да промените.
 3. Въведете новата парола в полетата Нова парола и Потвърди паролата.
  Важно: Ще видите индикатор за надеждността на паролата под полето Нова парола. Той се обновява в реално време, докато въвеждате новата си парола. Има пет нива на надеждност на паролата: Много нискаНискаСреднаВисока и Отлична. Наред с индикатора за надеждност на паролата, ще виждате и съвети в подсказка до индикатора. Имайте предвид, че бутонът Запази ще бъде неактивен (изключен), ако паролата е с ниво на надеждност Много ниска или Ниска.
 4. Натиснете бутона Запази.

smyana_na_parolata_na_poshtenska_kutia.jpg

Можете да извършвате групови действия за няколко пощенски кутии наведнъж: Можете да конфигурирате различни настройки, да създавате архиви и да изтривате пощенски кутии или съобщенията в тях. Можете да направите това чрез Контролния панел -> Пощенски кутии -> падащо меню „Изпълни следното с избраните кутии:“. Менюто се намира точно под списъка на пощенските кутии в раздел Пощенски кутии на Контролния панел на хостинга.

Изпълни следното с избраните кутии

Първо трябва да маркирате квадратчетата за отметка пред пощенските кутии, които искате да управлявате наведнъж. След това изберете желаното действие чрез падащото меню „Изпълни следното с избраните кутии:“ и кликнете бутона Изпълни. Когато искате да променяте настройки, кликването на бутона ще отвори отделна страница, където можете да управлявате желаното действие за избраните пощенски кутии и да го приложите. За създаване на архиви, кликването на бутона ще стартира процедурата за архивиране. За изтриване на съобщения или пощенски кутии, кликването на Изпълни ще покаже искане за потвърждение.

В падащото меню има три подраздела, от които да избирате: КонфигурирайАрхив и Изтрий. Действията, достъпни в подраздела Конфигурирай, са:

 • Автоматичен отговор (позволява да зададете едно и също съобщение за автоматичен отговор за всички избрани пощенски кутии)
 • Пренасочване (можете да приложите едни и същи правила за препращане на съобщения за всички пощенски кутии, които сте избрали)
 • Дискова квота (с това действие задавате същата квота за дисково пространство за всички пощенски кутии, които сте избрали)
 • Уебмейл (можете да промените различни Уебмейлнастройки за всички избрани пощенски кутии наведнъж)

Действието, налично в подраздела Архив, е „Създай архив“. Това ще Ви позволи да направите архив само на избраните пощенски кутии. Заявката за създаване на архив ще бъде добавена в опашката на сървъра и ще можете да проследявате нейния напредък в левия панел на Контролния панел, без значение в кой раздел се намирате по-късно. Архивът ще бъде създаден в директория /private на Вашия акаунт. Можете да осъществите достъп до тази директория чрез раздел Файлове в Контролния панел или чрез FTP.

Наличните действия за подраздела Изтрий са „Съобщенията“ и „Кутиите“. Избирането на действие „Съобщенията“, ще Ви позволи да изтриете всички съобщения съдържащи се в избраните пощенски кутии, докато с действие „Кутиите“, можете да изтриете самите избрани пощенски кутии.

За да включите SpamAssassin за определена пощенска кутия, следвайте инструкциите по-долу:

 1. Влезте в раздел „Пощенски кутии“ на Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Натиснете бутона „Филтри“ от колоната „Промени“ за съответната пощенска кутия.
 3. Натиснете бутона „Включи за кутията“ от подраздела „SpamAssassin„. Ако SpamAssassin програмата е активирана глобално за Вашия акаунт, ще видите допълнителен бутон „Използвай глобалната настройка„, който можете да използвате.

Vklyuchvane_SpamAssassin.jpg

Така ще зададате спам нивото по подразбиране (5/10) или глобалното за Вашия акаунт в зависимост от избрания бутон.

Входящи писма, които имат спам точки над зададеното спам ниво за пощенската кутия, ще се класифицират като спам. Изборът на ниско спам ниво (1/10) може да доведе до филтриране на легитимни писма като спам, докато изборът на високо спам ниво (10/10) може да доведе до повече нежелани писма (спам) във Вашата пощенска кутия.

Ако SpamAssassin филтърът е включен за пощенска кутия, той няма да окаже ефект на обработката на писма, получени от забранени или разрешени имейл адреси. Писма, получени от разрешени имейл адреси, ще бъдат доставени директно до Вашата пощенска кутия, а писма, получени от забранени имейл адреси, ще бъдат автоматично класицифирани като спам. Повече информация относно използването на разрешени и забранени адреси е налична в нашата статия Разрешени и забранени адреси.

За да промените спам нивото за пощенска кутия с активиран SpamAssassin филтър:

 1. Влезте в раздел „Пощенски кутии“ на Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Натиснете бутона „Филтри“ от колоната „Промени“ за съответната пощенска кутия.
 3. Изберете нова стойност за спам нивото и натиснете бутона „Задай“ или натиснете бутона „Използвай глобалната настройка„, за да използвате глобалното спам ниво, настроено за Вашия акаунт.

Promyana_SpamAssassin.jpg

С хедър филтрите е възможно да филтрирате входящите съобщения на базата на съдържанието на техните хедъри.

За да добавите хедър филтър, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Отворете страницата Пощенски кутии в Контролния панел на хостинг акаунта си.
 2. Натиснете бутона Филтри до пощенската кутия, която искате да настроите. Ако искате да добавите филтъра за всички пощенски кутии, превключете на таба Общи настройки.
 3. Изберете операцията, която искате да се изпълни върху входящите съобщения. Възможните варианти са да се запази съобщението в папка Спам, да бъде изтрито, да бъде преместено в друга папка в пощенската кутия или да бъде пренасочено към друг имейл адрес. 
 4. Изберете поле от хедъра (например „Subject“) и въведете дума, по която искате да филтрирате (например „info“).
  В горния пример сървърът ще третира като спам съобщенията, които се доставят в пощенската кутия и имат думата „info“ в темата. За да включите филтъра, натиснете бутона Добави.

cp_add_header_filters_bg.png

AttentionВажно: Трябва да имате предвид, че филтрите не изискват полето да съвпадне напълно. Това означава, че когато филтрирате по думата „hi“ в темата на входящите съобщения, ще бъдат филтрирани и всички съобщения, чиято тема съдържа думата „high“. Ако филтрирате думата „pic„, съобщения с думата „topic“ също ще бъдат филтрирани.

За да включите известията за писма, които са изпратени от Вашия хостинг акаунт, но не могат да бъдат доставени до техния получател за повече от един час и петдесет минути (1:50):

 1. Влезте във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Отворете раздел Пощенски кутии.
 3. Изберете таб Допълнителни настройки.
 4. Натиснете бутон Включи от раздел Известия за забавени писма.

izvestia_za_zabaveni_pisma.jpg

Повече информация относно известията за забавени писма е налична в статията Известия за забавено изпращане на писма.

За Вашата сигурност връзките от скриптове на Вашия акаунт към външни SMTP сървъри не са разрешени по подразбиране.

Не е необходимо да включите връзките към външни SMTP сървъри, за да изпращате писма през нашите SMTP сървъри, така че използвайте тази опция САМО ако желаете да изпращате писма от скриптове на акаунта Ви през SMTP сървъри на други доставчици.

За да разрешите връзките към външни SMTP сървъри за Вашия акаунт:

 1. Влезте във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Отворете раздел Пощенски кутии.
 3. Изберете таб Допълнителни настройки.
 4. Натиснете бутон Включи от раздел Връзка с външни SMTP сървъри.

vrazka_s_vanshni_smtp_sarvari.jpg

Пощенски списъци

За да създадете пощенски списък:

1. Отворете секцията Пощенски списъци в Контролния панел.
2. Въведете желаното име на списъка в полето „Създай нов пощенски списък:“.
3. Кликнете на бутона „Добави“.
 
След като се създаде пощенския списък, ще се активират и опциите за настройка, под формата на линкове: Настройки, Абонати, Позволени, Дайджест, Модератори, Забранени, Изтрий.

За да нагласите основните настройки на даден пощенски списък, използвайте линка Настройки. Към всяка отделна опция има обяснителни бележки, които се показват в отделен прозорец при кликване на линка ?.

Линка Абонати се използва за ръчно въвеждане на адреси на абонати. Формуляра позволява добавянето на отделни адреси, но не и на групи от адреси едновременно.

През линка Позволени можете да добавяте адреси, които да имат право да пращат съобщения до пощенския списък, без да са абонати или модератори.

При активирани дайджести на пощенския списък (от Настройки) ще имате достъп до тях през линка Дайджест.

Добавянето на адреси на модератори за даден пощенски списък става през линка Модератори.

За да блокирате дадени адреси, така че да не могат да изпращат съобщения до списъка, използвайте линка Забранени.

Изтриването на даден пощенски списък става през линка Изтрий.

Импортирането на списъци с адреси не е възможно. Чрез изпращане на специфична команда към пощенския списък можете да получите обратно съобщение, съдържащо списък с абонатите.

Това става по следния начин:

1. Уверете се, че следните настройки на пощенския списък са активни:

– Администриране от разстояние

– Администратори могат да изискват списък с абонати

2. Добавете вашия адрес като модератор на списъка

3. Изпратете съобщение на mailinglist-list@primer1.com (замествате mailinglist с името на вашия пощенски списък, а primer1.com с вашия домейн)

Абонирането или прекратяването на абонамента към даден пощенски списък обикновено се извършва чрез изпращане на команди под формата на съобщения до списъка. За да улесните вашите потребители, можете да добавите формуляр на вашия уебсайт, през който те да абонират своите адреси (или съответно да прекратяват абонамента си). Формулярът ще изисква от посетителите единствено въвеждане на адрес на електронна поща.

За да въведете такава опция на вашия уебсайт, можете да използвате FormMailer скрипта, който можете да инсталирате през секцията Инсталация на софтуер на вашия Контролен панел. Може да прочетете повече за инсталацията на срипта в този раздел от нашата документация. След като инсталирате скрипта, трябва да добавите следния код във вашия формуляр:

<input name=“recipient“ type=“radio“ value=“mailinglist-subscribe@example.com“ checked />
Subscribe
<input name=“recipient“ type=“radio“ value=“mailinglist-unsubscribe@example.com“ />
Unsubscribe
<br>

Трябва да редактирате адресите за абониране и прекратяване на абонамент, като замените example.com с вашето домейн име, както и mailinglist с името на вашия пощенски списък.

Трябва да редактирате конфигурационния файл config.php. Там трябва да промените редовете започващи с

’email’ =>

и

‘recipient’ =>

на

’email’ => “,

и

‘recipient’ => “,

Също така, трябва да добавите mailinglist-subscribe@example.com и mailinglist-unsubscribe@example.com към списъка с разрешени получатели:

$recipients = array(
‘mailinglist-subscribe@example.com’,’mailinglist-unsubscribe@example.com’,
);

Можете да промените административните съобщения на EZMLM (съобщенията за абониране) по следния начин:

1. Уверете се, че следните настройки са активни (използвайте линка Настройки от секцията Пощенски списъци):

• Администриране от разстояние

• Администратори могат да редактират текстове

2. Добавете вашия адрес като модератор на съответния пощенски списък

3. Изпратете съобщение на mailinglist-edit@example.com (замествате mailinglist с името на вашия пощенски списък, а example.com с вашия домейн)

Пощенският списък ще ви изпрати съобщение, съдържащо файловете, които могат да се променят, както и инструкции как да извършите промяната.

Защити

Защита на уеб достъп

Защита на директория

Чрез секцията „Защита с парола“ можете да позволите достъп през уеб до дадени части от вашия акаунт само за хора, които имат валидни логин детайли.

За да активирате защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията „Защита на уеб достъп“. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории.

Има два вида защита с парола – plain и digest. Методът plain не криптира паролата, докато при метода digest тя е криптирана в MD5 хеш. След като изберете метода, трябва да въведете новия потребител в полето „Добави потребител“ и след това да въведете паролата в съответните полета. Натиснете бутона „Добави“ за да продължите.

Защита с парола

Под полето „Парола“ ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

Ако желаете да премахнете защитата с парола, трябва да изтриете всички потребители, които са създадени.

Защита на wp-login.php файлове (WordPress таблото за управление)

Освен директории, секцията „Защита с парола“ позволява защитаването с парола и на wp-login.php файлове. Това е файлът, който служи за достъп до административната секция на стандартна WordPress инсталация. В случай на атака срещу инсталацията с опити за достъп до административната ѝ секция, допълнителната защита с парола на wp-login.php може да е от полза.

Ако една директория съдържа wp-login.php файл, той ще се показва под поддиректориите в интерфейса. За да защитите достъпа до wp-login.php, трябва да използвате бутоните Plain или Digest до него и да добавите потребител. Когато се опитате след това да влезете в административната част на вашата WordPress инсталация, ще трябва първо да въведете потребителското име и паролата, които сте добавили в секцията „Защита с парола“. Така ще достигнете до стандартната логин страница на вашия WordPress, където трябва да въведете потребителското си име и паролата за него.

Чрез секция „Показване на съдържанието“ можете да изключите показването на съдържанието на директориите във вашия акаунт, които нямат index файл. По подразбиране посетителите на такива директории биха виждали списък със съдържаните поддиректории и файлове. За да избегнете това, може да деактивирате „Показване на съдържанието“.

За да активирате защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията „Защита на уеб достъп“. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории. За да спрете показването на съдържанието, натиснете бутона „Изключи“.

Hotlinking е включване на съдържание (обикновено изображения или видео) директно от един сайт в друг. По този начин сайтът, който краде съдържанието, също генерира трафик на оригиналния сайт, като зарежда съдържанието от там директно.

За да активирате hotlinking защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията „Защита на уеб достъп“. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории. Натиснете бутона „Редактирай“ под „Hotlinking защита“, за да продължите.

Hotlinking

В полето „Файлови окончания“ трябва да въведете типовете файлове, които искате да защитите. Най-често добавяните типове файлове са въведени в текстовото поле по подразбиране.

Под „Добавете домейни, за които е разрешен hotlinking за изброените файлови окончания“ трябва да въведете вашия домейн, както и всички ваши паркирани домейни. В противен случай вашият собствен сайт няма да може да показва файловете. Ако искате и някои други сайтове да могат да показват вашите файлове чрез hotlinking, трябва да въведете и тях. Опцията „Добави всички поддомейни“ трябва да е включена, ако желаете да позволите hotlinking от всички поддомейни на домейна, на който позволявате достъп.

За да премахнете защитата от hotlinking, трябва да изтриете всички окончания, които сте въвели в списъка „Файлови окончания с hotlinking защита“.

Можете да попречите на даден IP адрес или на дадена мрежа да отваря сайта ви в браузър.

За да активирате защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията „Защита на уеб достъп“. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории. Натиснете бутона „Редактирай“ под „IP защита“, за да продължите.

IP защита

Блокиране на един IP адрес

За да блокирате даден IP адрес, трябва да го въведете в съответното поле и да натиснете бутона „Добави“. IP адресът ще се появи в списъка „Забранени IP адреси“. За да изтриете адрес от списъка и да разрешите достъпа за него, трябва или да използвате бутона „Изтрий“ до този IP адрес, или да маркирате един или няколко IP адреса и да използвате бутона „Изтрий избраните“.

Блокиране на всички IP адреси от една мрежа.

Ако искате да блокирате достъпа до цяла мрежа, можете да използвате символа *. Например, ако искате да блокирате всички IP адреси започващи с 123.234, трябва да въведете:

123.234.*.*

Това ще забрани на целия мрежов блок да отваря вашия сайт.

Блокиране на всички IP адреси от определена държава

Можете да блокирате всички IP адреси от една държава, за да направите сайта си недостъпен за тази държава. Изберете държавата, чиито IP адреси искате да блокирате, и използвайте бутона „Добави“. Държавата ще се появи в списъка „Забранени държави“. Можете да добавяте още държави към списъка, като повторите процедурата. За да премахнете държава от списъка за забрана на уеб достъпа използвайте бутона „Изтрий“ до съответната държава или маркирайте няколко страни и използвайте бутона „Изтрий избраните“.

Интерфейсът за блокиране на достъпа от цели държави използва GeoIP базата на Maxmind чрез използването на модула за Apache mod_maxminddb.

Можете да предотвратите отварянето на вашия сайт чрез линк на даден сайт чрез опцията „Referrer защита“. Това се използва най-често за борба с така наречения „referral spam“. Техниката „referral spam“ се използва при сайтове, които изпращат фалшиви заявки към вашия сайт. По този начин те ще бъдат въведени във вашите статистики. Ако статистиките ви не са защитени с парола и бъдат индексирани от уеб търсачка, търсачката ще отбележи линк към спам сайта, което би покачило рейтинга му в търсачката.

Защитата също ще предотврати и hotlinking от домейните, които блокирате.

Referrer защита

За да включите „Referrer защита“ за вашия акаунт, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията „Защита на уеб достъп“. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории. Натиснете бутона „Редактирай“ под „Referrer защита“, за да продължите. 

В интерфейса, който ще се появи в браузъра, вие трябва да изредите домейните, които желаете да блокирате. Опцията „Добави всички поддомейни“ трябва да е включена, ако искате да блокирате и всички поддомейни в дадения домейн.

По подразбиране FTP достъпът до вашия сайт е позволен от всеки IP адрес/мрежа. За да ограничите достъпа по FTP само от определени IP адреси/мрежи, можете да използвате секцията „Защита на FTP достъп“ от Контролния панел. За целта се използва система за FTP оторизация с .ftpaccess файлове, които съдържат инструкции към FTP сървъра. Използването на тази секция повишава сигурността на вашия сайт, тъй като на първо ниво потребителят трябва да се свързва към сървъра от разрешен от вас IP адрес/мрежа, а на второ – да се оторизира с потребителско име и парола.

ВажноАко в директориите на вашите FTP потребители сте създали .ftpaccess файлове, те ще бъдат преименувани автоматично на .ftpaccess.old и на тяхно място системата ще създаде нови .ftpaccess файлове.

 

• Изключване на FTP услугата

Изключване на FTP услугата

Ако желаете да забраните изцяло и отвсякъде достъпа до вашия сайт през FTP, натиснете бутона „Изключи FTP услугата„. След като изключите FTP услугата, всички текущи настройки за FTP достъп ще бъдат съхранени, така че при евентуалното включване на FTP услугата от ваша страна, те ще бъдат възстановени.

• Добавяне на IP адрес/мрежа

Добавяне на IP адрес/мрежа

За да добавите IP адрес към списъка с позволени адреси за достъп до вашия сайт през FTP, въведете IP адреса в предоставените за целта полета и натиснете бутона „Добави„. В полетата е въведен вашият текущ IP адрес,
който системата засича от достъпа ви до Контролния панел.
Полетата за въвеждане са четири, тъй като всеки един IP адрес/мрежа може да бъде разделен на четири части (октета) чрез точка.
Пример:
Ако желаете да позволите достъпа от IP адреса 64.14.68.138, въведете в първото поле 64, във второто – 14, в третото – 68 и в четвъртото – 138. След това натиснете бутона „Добави„:

Нововъведеният IP адрес ще се появи в списъка с позволени IP адреси/мрежи отдолу. Неговият цвят ще е зелен, ако е текущият ви IP адрес, с който сте влязли в Контролния панел.

ВажноИмайте предвид, че след въвеждането на IP адрес/мрежа моментално се забранява достъпа до вашата услуга от всички IP адреси/мрежи, които не са в списъка с позволени IP адреси/мрежи.


Имате възможност да позволите достъпа по FTP само от определени А, B или C клас мрежи. Накратко А мрежите са тези, чиито последни три октета са равни на нула, при клас B – последните 2 и при клас C – последните 3.
Примери:
клас А – 64.0.0.0
клас B – 64.14.0.0
клас C – 64.14.68.0

Ако желаeте да позволите достъпа до вашия сайт по FTP например само от мрежата 64.14.0.0, то въведете в първото поле 64, във второто 14, а третото и четвърто можете да оставите празни или да въведете звезда (*):

Ако сте въвели мрежата, в която се намира вашият текущ IP адрес, с който достъпвате Контролния панел, тя ще бъде оцветена в зелено.

• Изтриване на всички записи

Изберете всички записи и натиснете бутона „Изтрий избраните„, за да изтриете всички въведени от вас IP адреси/мрежи. По този начин ще бъде автоматично разрешен достъпа по FTP до вашия сайт от всеки IP адрес/мрежа.

Миграция

Секцията FTP Миграция от Контролния панел ви позволява да прехвърлите файлове от отдалечен сървър (като например от сървър на вашата предишна хостинг компания) във вашия акаунт.
FTP Миграция не е подходяща за копиране на файлове от вашия компютър на сървъра през FTP – за тази цел се налага да използвате FTP програма.

FTP Миграция

За да трансферирате файлове от отдалечен FTP сървър, ще имате нужда от следната информация:

 • Име на отдалечен Хост или IP адрес – това е FTP хоста на вашия предишен хостинг доставчик (например ftp.example.com)
  В случай, че опитвате да се свържете до отдалечения FTP сървър, използвайки вашия домейн, и връзката е неуспешна, то тогава използвайте IP адреса на FTP сървъра на вашия предишен доставчик.
 • Потребителско име за отдалечения FTP сървър – FTP потребителя, който ползвате на отдалечения сървър
 • Парола за отдалечения FTP сървър
 • Отдалечена FTP директория – вашата главната директория на отдалечения сървър
 • Локална директория – директорията на нашия хостинг сървър, към която желаете да трансферирате файловете
 • Е-mail адрес за известяване – FTP трансфера може да отнеме немалко време при по-големи сайтове/файлове. Ако укажете Е-mail адрес за известяване, системата ще ви изпрати съобщение, когато процедурата приключи. Това поле не е задължително.

След като попълните всички полета, кликнете на бутона Започни копирането, за да стартирате FTP трансфера. В резултат ще се зареди нова страница, показваща прогреса на трансфериране на файлове.

Можете да следите прогреса на трансфериране, както и да проверявате за детайли и грешки относно трансфера (ако има такива). Можете да отмените трансфера по всяко време чрез бутона Спри копирането.

Ако трансферирането на файловете спре по някаква причина, можете да рестартирате процеса чрез бутона Рестартирай копирането. Бутонът е активен само когато трансферът е отменен или при наличието на грешки по време на трансфера.

 
Когато натиснете бутона Рестартирай копирането, системата ще попълни всички полета с информацията от последния трансфер, който сте стартирали. Трябва да въведете паролатаза отдалечения FTP сървър отново и да кликнете на бутона Започни копирането.

В случай, че работата със секцията FTP Миграция ви затруднява, моля не се колебайте да се свържете с екипа ни за техническа поддръжка.

Подсекцията cPanel от Контролния панел позволява да мигрирате лесно вашия cPanel акаунт от предишната ви хостинг компания – можете да импортирате вашите файлове, поддомейни, паркирани домейни, бази данни, пощенски списъци и пощенски кутии. За да импортирате вашия акаунт от cPanel, трябва да имате предварително създаден пълен архив (full backup) на целия ви акаунт в tar.gz или tar формат. Можете да импортирате архив файл, който се намира във вашият акаунт, т.е. локално на сървъра, или да изберете опция той да бъде свален автоматично от отдалечен сървър чрез FTP или HTTP/HTTPS.

Имената на файловете с архиви изглеждат така: backup-MM.DD.YYYY_HH-MM-SS_AccountName.tar.gz, където първите MM е месеца, DD – датата, YYYY – годината, HH – часът, вторите MM – минутата, SS – секундата, AccountName – името на вашия акаунт в cPanel. Пример:backup-12.1.2015_09-09-29_ivanov.tar.gz– това е backup файл на cPanel, създаден на първи декември, 2010 година, в 9 часа, 9 минути и 29 секунди на cPanel акаунта ivanov).

Изберете подходящия начин, по който системата да импортира cPanel архива:

• Локален файл (на сървъра)
Тази опция е подходяща, ако сте качили архива на cPanel като файл в някоя от вашите директории на сървъра. Ако все още не сте, можете да направите това чрез FTP или секцията „Файлове“ на Контролния панел. Препоръчваме да направите това по FTP, когато файлът е по-голям от 20МБ. Кликнете върху „Локален файл (на сървъра)“, след това върху бутона „Намери“, за да укажете качения на сървъра cPanel архив. След като сте избрали подходящия файл, можете да преминете напред чрез бутона „Продължи“.

• Отдалечен файл – FTP
Тази опция е подходяща, ако направения от вас архив на cPanel е качен на отдалечен FTP сървър. След като въведете необходимите данни, файлът ще бъде свален локално на сървъра, така че да продължите автоматично с импортирането на cPanel акаунта.
За тази цел кликнете върху „Отдалечен файл – FTP“:

 • FTP сървър: Тук въведете FTP сървъра, от който ще бъде изтеглен cPanel архива (например ftp.еxample.com) или неговия IP адрес (например 64.14.68.138). Ако използвате вашия домейн и връзката е неуспешна, то тогава използвайте втория вариант с IP адреса на FTP сървъра.
 • FTP потребител: Въведете FTP потребителя ви на отдалечения FTP сървър.
 • FTP парола: Паролата на въведения преди това FTP потребител.
 • Път до файла: Напишете пътя до cPanel архива. Например:/backup-12.1.2010_09-09-29_Ivanov.tar.gz

Натиснете бутона „Продължи“.

• Отдалечен файл – HTTP

attn.gifПрепоръчително (но не задължително) е да използвате опцията „Отдалечен файл – FTP“, тъй като FTP връзката е по-подходяща за трансфер на големи файлове в сравнение с HTTP поради ограничения на HTTP протокола.

Тази опция е подходяща, ако направения от вас архив на cPanel е качен на отдалечен HTTP сървър. След като въведете необходимите данни, файлът ще бъде свален локално на сървъра, така че да продължите автоматично с импортирането на cPanel акаунта.
За тази цел кликнете върху „Отдалечен файл – HTTP“:

 • HTTP адрес: Въведете http:// или https://, последвано от домейна на HTTP сървърa или неговия IP адрес, както и от пътя до cPanel архива. Например:
  http://example.com/backups/cpanel/backup-12.1.2010_09-09-29_ivanov.tar.gz
  – или –
  http://64.14.68.138/backups/cpanel/backup-12.1.2010_09-09-29_ivanov.tar.gz
  Ако използвате вашия домейн и връзката е неуспешна, то тогава използвайте втория вариант с IP адреса на HTTP сървъра.
 • HTTP потребител и HTTP парола: Ако пътя до тази директория е защитен с потребителско име и парола (HTTP автентикация), попълнете и тези полета.

Натиснете бутона „Продължи“.


След като архивът бъде анализиран и разпознат като cPanel архив, попадате на следващата стъпка, където можете да уточните какви опции от вашия cPanel акаунт искате да импортирате.

Файлове

Файлове: Тук можете да укажете чрез маркиране на „Всички файлове“ дали искате вашите файлове от cPanel архива (всички файлове и директории, които сте имали в cPanel при предишната ви хостинг компания) да бъдат копирани на сървъра. Ако желаете да видите какви файлове и директории имате в момента във вашия акаунт на сървъра, кликнете върху иконката ext.png, намираща се до заглавието „Файлове“ на тази подсекция – в нов прозорец на браузъра ще се отвори секцията „Файлове“ на Контролния панел.

Поддомейни

Поддомейни: Изберете поддомейните, които искате да бъдат създадени – ако желаете това да са всички изредени поддомейни, поставете отметка до бутона отляво на заглавието „Бази данни“. В случай, че искате да се импортират и принадлежащите им файлове и директории, селектирайте опцията „Импортиране на файловете“.

Паркирани домейни

Паркирани домейни: Изберете домейните, които искате да бъдат паркирани към вашия акаунт. Имайте предвид, че паркирането на домейни отнема няколко минути, докато бъде одобрено от системата.

Бази данни

Бази данни
: Изберете базите данни, които искате да бъдат импортирани във вашия акаунт – ако желаете това да са всички изредени бази данни, поставете отметка до бутона отляво на заглавието „Бази данни“.

Пощенски списъци

Пощенски списъци: Изберете пощенските списъци, които искате да бъдат импортирани във вашия акаунт.

Пощенски кутии

Пощенски кутии: Изберете пощенските кутии, които искате да бъдат импортирани във вашия акаунт – ако желаете това да са всички изредени кутии, поставете отметка до бутона отляво на заглавието „Пощенски кутии“. В случай, че дадена кутия съществува вече, то в нея ще бъдат добавени всички писма, които се намират в cPanel архива, без да бъдат изтрити вече съществуващите. Ако желаете да бъдат импортирани и контактите ви от BoxTrapper, изберете „Импортиране на контакти от BoxTrapper“ в допълните опции. Също така можете да укажете дали да бъде импортирана пощенската ви кореспонденция в новосъздаваните кутиите – селектирайте „Импортиране на съобщенията за новосъздадените пощенски кутии“.

Паролите на пощенските кутии не могат да се импортират, затова трябва да въведете една парола за всички новосъздавани кутии и да я потвърдите. Можете след това да смените паролата на всяка пощенска кутия в раздел Пощенски кутии на Контролния панел. Под полето Парола ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

ЗАБЕЛЕЖКА: Миграторът на cPanel данни поддържа имейл данни във формат MAILDIR. Данни в други специфични формати, като DBOX (sdbox/mdbox) няма да бъдат импортирани, и интерфейсът ще покаже съобщение, че не намира съобщения в архива.


След като сте готови със селекцията, можете да продължите мигрирането чрез бутона „Продължи“.

В следващата стъпка се появява обзор на селекцията – потвърдете с кликване върху „Продължи“ или ако смятате, че сте забравили или сгрешили нещо, се върнете назад чрез бутона „Обратно“, за да коригирате.

След като сте потвърдили избора си, изчакайте обработването на заявените действия от системата. В края на процеса получавате статуса на импортирането. Имайте предвид, че във всяка една стъпка можете да откажете операцията, кликвайки върху бутона „Откажи“.

Секцията Личен архив ви позволява да импортирате архивни файлове, които са създадени чрез секцията Архив на Контролния панел. Архивният файл може да е създаден на същия или на друг хостинг акаунт. Ако ползвате файл, създаден на друг хостинг акаунт, по този начин може да местите данни от един хостинг акаунт на друг.

Формат на файла

Тъй като интерфейсът ще очаква файл, създаден през секцията „Архив“, неговото име би трябвало да бъде едно от следните:

 • files.tar.gz
 • mail.tar.gz
 • mysql5.tar.gz

Интерфейсът ще приеме също и разархивираната (gunzipped) версия на .tar.gz файла (примерно files.tar).

Избор на файла за импортиране

Можете да изберете файла за импортиране по един от следните начини:
– локален файл – ако файлът е качен на вашето хостинг пространство, можете да го изберете чрез опцията „Локален файл (на сървъра)“
– отдалечен файл (FTP) – с тази опция можете да изберете за импортиране файл, който се намира на друг FTP сървър
– отдалечен файл (HTTP) – ако файлът, който желаете да импортирате, е достъпен на друг сървър през уеб (HTTP), можете да го изберете и качите чрез тази опция. Ако файлът за импортиране е голям (няколкостотин MB или повече), е препоръчително да ползвате FTP опцията вместо тази.

Избор на данните за импортиране

На следващия екран на интерфейса трябва да изберете кои данни от файла ще бъдат импортирани.

Файлове: Когато импортирате архив, който съдържа файлове (files.tar.gz), можете да изберете коя част от файловете да бъдат импортирани. Първата секция на екрана ви позволява да изберете дали да се импортират файлове в главния домейн (поддомейн www) и/или от папката private. Ако архивният файл съдържа и поддомейни, ще видите и секция, в която можете да изберете кои от тях да бъдат импортирани. Имайте предвид, че не може да се импортират данни върху вече съществуващи поддомейни. Интерфейсът ви дава възможност да изтриете съществуващите поддомейни преди да се импортират данните върху тях. Ако махнете отметката „Импортирай файлове“, избраните поддомейни просто ще бъдат създадени, без да се възстановяват файлове върху тях.

Бази данни: Когато импортирате бази данни (файл mysql5.tar.gz), ще видите списък с базите данни, които се съдържат във файла. Ако някоя от тези бази съществува на акаунта, ще видите и линк да изтриете съществуващата на акаунта база данни, преди да импортирате данните от архива.

Мейл съобщения: Когато импортирате мейл съобщения (файл mails.tar.gz), ще видите списък на съдържащите се във файла пощенски кутии. Ако някоя от кутиите вече съществува, мейл съобщенията от архива ще бъдат добавени в нея, без да се изтриват каквито и да е мейли от тази пощенска кутия. Ако махнете отметката „Импортиране на съобщенията за новосъздадените пощенски кутии“, тези пощенски кутии просто ще бъдат създадени, без да се възстановяват съобщенията в тях. Тъй като паролите на пощенските кутии не могат да бъдат възстановявани, ще трябва да въведете една парола, с която ще бъдат създадени избраните кутии. Впоследствие можете да промените паролата на всяка кутия индивидуално през секцията Пощенски кутии на Контролния панел.

Когато сте готови с избора на данни за импортиране, можете да използвате бутона „Продължи“, за да стартирате операцията по импортиране на данни.

След завършване на задачите ще видите статус на всяка от тях. По всяко време може да прекратите процеса чрез използването на бутона „Откажи“.

DNS записи

Системата за имената на домейните, DNS (Domain Name System), представлява разпределена база от данни за компютри, услуги или други ресурси свързани към Интернет или частни мрежи, с чиято помощ се осъществява преобразуването на имената на хостовете в IP адреси. Това улеснява работата на потребителите на Интернет услуги. Вместо да въвежда IP адрес (комбинация от цифри), за да достигне до даден ресурс в мрежата, потребителят може просто да въведе неговото име (домейн). Информацията за IP адресите и имената на домейни се съхранява на DNS сървърите. С помощта на раздел „DNS записи“ в Контролния панел, можете да създавате и променяте следните записи:

A записи (адрес)

Използвайки A запис, можете да свържете хост с IP адрес. Например, ако имате сървър в офиса и желаете да му дадете име office.mydomain.com, можете да използвате A запис.

MX записи

MX (Mail eXchange) записите се използват, за да дефинират къде да бъдат насочени имейл съобщенията за даден домейн. Записът може да бъде хост в домейна (например mail.mydomain.com) или име на отдалечен неймсървър (например mail.hotmail.com). Ако променяте MX записа за домейна си, моля, убедете се, че сървъра, който сте дефинирали за MX е конфигуриран да приема имейл съобщенията, изпратени към Вашия домейн.

CNAME записи (Alias)

Този запис е подобен на A записа, но вместо да определите IP адрес, за CNAME трябва да определите друг хост (например user.someserver.com).

TXT записи

TXT записите Ви дават възможност да свържете някакъв текст към хост или друго име.

Например TXT записът се използва като информационен запис, определящ рамковата политика на подателя, SPF (Sender Policy Framework), който може да бъде използван, за да потвърди легитимен източник на имейл съобщения от някой домейн.

Пример за SPF запис е:

my_domain.com. IN TXT „v=spf1 a mx ~all“

v=“ дефинира използваната SPF версия. Опциите „a“ и „mx“ определят системите, на които е позволено да изпращат съобщения за дефинирания домейн. Опцията „~all“ определя, че изброените механизми представляват всичко, което трябва да се използва за съпоставяне. Тази опция също дефинира SOFTFAIL правилата.

SRV записи

SRV записите са по-сложни записи, които се използват за дефиниране на име на хост и порт за специфични услуги.

SRV записите се добавят в следния формат:

_service._proto.name TTL class SRV priority weight port target

service“ , „proto“ и „name“ оказват символичното име, транспортния протокол на услугата и домейн името, за което е валиден записът. „TTL“ DNS TTL поле. „class:“ полето винаги е „IN„. „priority“ определя приоритета (по-ниска стойност означава по-висок приоритет), а „weight“ определя релативната тежест за записи с еднакъв приоритет. „port“ оказва TCP или UDP порт, на който работи услугата, а „target“ определя хост името на машината, която предоставя услугата.

SRV записи се използват за услуги като XMPP, Client SMTP Authorization, SIP и др.

Wildcard DNS записи

Wildcard DNS запис е запис, който съпоставя заявки за несъществуващи имена. Дефинира се чрез използването на „*“ като най-лeвия етикет (част) на дадено домейн име (*.my_domain.com).

Смяната на DNS сървъри през секцията „DNS записи“ на Контролния панел не е възможна. Можете да сменяте DNS сървъри за Вашия домейн през специален интерфейс, предоставен от Вашия регистрар.

AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да направите промени по Вашите DNS записи:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, чиито DNS записи желаете да промените, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да промените DNS записи глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. Натиснете бутона „Редактирай“ (Edit) за записа, който искате да промените.

  Редактирай

 4. В края на страницата ще се появи формуляр „Редактиране на съществуващ запис„, където можете да въведете новите стойности в желаните полета. За да запазите промените, използвайте бутона „Запази„.

  Запази
AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да възстановите оригиналната DNS конфигурация:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, чиито DNS записи желаете да промените, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да промените DNS записи глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „
 3. Кликнете бутона „Възстанови DNS настройките на домейна“. Ако в предишната стъпка сте ибрали опцията „Всички домейни“, името на бутона ще бъде „Възстанови DNS настройките на всички домейни“.

  Възстановяване


Възможността да възстановите оригиналната DNS конфигурация е полезна в случаите, когато искате да върнете първоначалните DNS записи с едно действие. Това действие ще премахне всички допълнителни DNS записи и ще възстанови стойностите на записите по подразбиране.

AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да спрете DNS услугата:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да спрете DNS услугата, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да спрете DNS услугата глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. Кликнете бутона „Спри DNS услугата“ / „Спри DNS услугата за всички домейни“.

 4. Когато спрете DNS услугата, всички DNS записи за съответния домейн ще бъдат премахнати от сървъра, който ще спре да отговаря на DNS заявки за този домейн. Вашите сайт и пощенски кутии спират да бъдат достъпни със съответното домейн име в момента, в който се спре DNS услугата.

  Спиране на DNS

 5. За да включите DNS услугата отново, кликнете на бутона „Включи DNS услугата“ / „Включи DNS услугата за всички домейни“:

  Включване на DNS
AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да добавите А запис:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да добавите A запис, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да добавите A запис глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. В дъното на страницата ще забележите подраздел „Добави нов запис„. Изберете „A“ от падащото меню „Тип„.

  Добави нов запис

 4. Въведете име в полето „Поддомейн„. Например, за да насочите www.example.com към даден IP адрес, въведете www в полето „Поддомейн„. За да насочите домейна без www (example.com), оставете полето „Поддомейн“ празно.

 5. В полето „IP“ въведете IP адреса на сървъра, към който желаете да насочите А записа.

 6. След попълване на формуляра, кликнете бутона „Изпрати.

  Добави нов запис
AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да добавите АААА запис:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да добавите AAAA запис, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да добавите AAAA запис глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. В дъното на страницата ще забележите подраздел „Добави нов запис„. Изберете „AAAA“ от падащото меню „Тип„.

  Добавяне на AAAA запис

 4. Въведете име в полето „Поддомейн„. Например, за да насочите www.example.com към даден IPv6 адрес, въведете www в полето „Поддомейн„. За да насочите домейна без www (example.com), оставете полето „Поддомейн“ празно.

 5. В полето „IP“ въведете IPv6 адреса на сървъра, към който желаете да насочите АAAA записа.

 6. След попълване на формуляра, кликнете бутона „Изпрати„.

  Добавяне на AAAA запис
AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да добавите CAА запис:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да добавите CAA запис, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да добавите CAA запис глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. В дъното на страницата ще забележите подраздел „Добави нов запис„. Изберете „CAA“ от падащото меню „Тип„.

  Добави нов запис

 4. След попълване на формуляра, кликнете бутона „Изпрати.

Добави нов запис

AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да добавите CNAME запис:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да добавите CNAME запис, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да добавите CNAME запис глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. В дъното на страницата ще забележите подраздел „Добави нов запис„. Изберете „CNAME“ от падащото меню „Тип„.

  Добави нов запис

 4. Въведете име в полето „Поддомейн„. Например, за да насочите www.example.com към даден хост, въведете www в полето „Поддомейн„. В полето „Стойност“ въведете домейн името (хост името) на сървъра, към който желаете да насочите CNAME записа. В примера, илюстриран по-долу, са изобразени стойностите, необходими за пренасочване на www.example.com към услугата на

 5. След попълване на формуляра, кликнете бутона „Изпрати„.
AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да добавите MX запис:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да добавите MX запис, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да добавите MX запис глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. В дъното на страницата ще забележите подраздел „Добави нов запис„. Изберете „MX“ от падащото меню „Тип„.

  Добави нов запис

 4. Оставете полето „Поддомейн“ празно. В случай, че e-mail сървърът, към който искате на насочите e-mail услугата, приема поща за поддомейни и вие желаете да можете да получавате поща към даден поддомейн, напишете името на поддомейна в полето „Поддомейн„.

 5. В полето „Стойност“ трябва да въведете името на хоста (сървъра), към който ще насочвате MX записа. В това поле не можете да въведете IP адрес. В случай, че имате само IP адрес, то тогава трябва първо да създадете отделен „A“ запис за хост име (например mail.your_domain_name.com), като го насочите към IP адреса на e-mail сървъра. Инструкции за добавяне на „A“ записи има в статията „Добавяне на A записи„. След добавяне на „A“ записа, използвайте хост името от този запис в полето „Стойност„.

 6. Въведете „0“ в полето „Приоритет„. Това е най-високият приоритет. С нарастването на стойността, намалява приоритета. MX записът, който желаете да е с най-висок приоритет, трябва да има най-ниска цифрова стойност в полето „Приоритет„.

 7. Кликнете бутона „Изпрати„, за да създадете MX записа.

  Добави нов запис
AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да добавите TXT запис:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да добавите DNS запис, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да добавите DNS запис глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. В края на страницата от подраздел „Добави нов запис“ изберете „TXT“ от падащото меню „Тип„.

  Добави нов запис

 4. В полето „Поддомейн“ въведете името на поддомейна/хоста, за който да е валиден TXT записа. Ако желаете да добавите TXT запис за главното домейн име, оставете полето „Поддомейн“ празно.

 5. Въведете желания TXT запис в полето „Текст“ и кликнете бутона „Изпрати„.

  Тип: TXT

Детайлни инструкции за добавяне на SPF и SRV (TXT) записи са достъпни в статиите ни Добавяне на SPF записи“ и Добавяне на SRV записи„.

AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


Обща информация

Sender Policy Framework (SPF) е система от DNS записи, която позволява на собственици и администратори на домейни да указват чрез кой/кои изходящи сървъри се изпраща електронната поща за съответния домейн. Основната цел на тази система е да дава възможност да се различава легитимната поща от пощата с подменени/фалшифицирани хедъри. Уязвимост в SMTP протокола дава възможност всеки в Интернет да изпраща поща със зададен от него изпращач. Тази уязвимост много често се използва от разпространители на зловредни писма и спам – те използват реален домейн в адреса на изпращача, за да объркат получателя, и той да отвори/прочете писмото им. Ако добавите SPF запис за Вашия домейн, тогава всички имейл сървъри, които проверяват за SPF записи, ще знаят от кой точно имейл сървър идва пощата за Вашия домейн, и биха могли да блокират съобщения, които използват Вашия домейн в адреса на изпращача. Обрънете внимание, че SPF записът за Вашия домейн няма за цел да спира спам съобщенията КЪМ Вашия домейн, а има за цел да „инструктира“ имейл сървърите на получателите дали писмото с Вашия адрес в него идва от легитимен имейл сървър или не.

Често използван SPF запис е:
v=spf1 a mx ~all„v=“ дефинира използваната SPF версия. Опциите „a“ и „mx“ определят системите, на които е позволено да изпращат съобщения за дефинирания домейн, в случая – сървърите, които са A и MX записи за домейна. Опцията „~all“ определя, че изброените механизми представляват всичко, което трябва да се използва за съпоставяне. Тази опция също дефинира SOFTFAIL правилата.

Подробна информация относно SPF (Sender Policy Framework) можете да намерите на http://www.open-spf.org/.

Добавяне на SPF запис с функцията „SPF защита“

Разделът „DNS Записи“ на Контролния панел Ви дава възможност лесно да добавите SPF запис за вашия домейн – с бутона „Включи“ в частта „SPF защита„. Това автоматично ще добави следния DNS TXT запис:v=spf1 a mx include:SERVERNAME.smtp-spf.sureserver.com ~all„SERVERNAME“ ще бъде името на сървъра, на който се намира Вашия хостинг акаунт.

SPF Защита

Горният SPF запис указва следните сървъри като легитимни сървъри за писма от Вашия домейн:

 • сървърът, на който се намира Вашия хостинг акаунт,
 • текущият уеб сървър за Вашия домейн, в случай, че домейнът не ползва нашата хостинг услуга,
 • текущият имейл сървър (MX запис) за Вашия домейн, в случай че пощенската услуга не е насочена към нашия сървър.

Премахването на SPF защитата чрез използването на бутона „Изключи“ ще изтрие всички SPF записи за домейна.

ВАЖНО: Ако включите SPF защитата и добавите SPF запис, писмата от Вашия домейн трябва да излизат само от нашия SMTP сървър, а не през SMTP сървъра на Вашия интернет доставчик, или друг SMTP сървър, който не е указан в SPF записа. В противен случай, писмата изпратени от имейл сървъри, които не са указани в SPF записа, е вероятно да бъдат маркирани като спам. Ако планирате да изпращате писма и от други SMTP сървъри, трябва да ги добавите ръчно към SPF записа си.

Добавяне на SPF запис ръчно в раздел „DNS записи“

Ако желаете да добавите собствен SPF запис, можете да направите това по следния начин:

 1. Влезте в радел „DNS записи“ на Вашия Контролния панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да добавите SPF запис, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да добавите SPF запис глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. В дъното на страницата ще забележите подраздела „Добави нов запис„. Изберете „TXT“ от падащото меню „Тип„.

  Добави нов запис

 4. В полето „Поддомейн“ въведете името на поддомейна/хоста, за който да е валиден SPF записа. Ако желаете да добавите SPF запис за главното домейн име, оставете полето „Поддомейн“ празно.

  Тъй като е възможно Вашият хостинг акаунт да има отделен IP адрес (за A и MX запис), който е различен от основния IP адрес на сървъра, Ви препоръчваме да използвате следния SPF запис:

  v=spf1 a mx include:SERVERNAME.smtp-spf.sureserver.com ~all
  Не забравяйте да замените SERVERNAME с името на сървъра, на който се намира Вашият акаунт. За пример, ако Вашият акаунт е на сървър s802, тогава в SPF записа трябва да има: „include:s802.smtp-spf.sureserver.com„. Ако Вашият акаунт е на server299, стрингът трябва да бъде „include:server299.smtp-spf.sureserver.com„.

  Добавянето на „include“ директивата ще даде възможност Вашият SPF запис да показва правилна информация, дори и основният IP адрес на сървъра да бъде сменен.

 5. Въведете SPF записа в полето „Текст“ и кликнете на бутона „Изпрати„.

Добави нов запис

AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да добавите SRV запис:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да добавите SRV запис, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да добавите SRV запис глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. В дъното на страницата ще забележите подраздел „Добави нов запис„. Изберете „SRV“ от падащото меню „Тип„.

  Добави нов запис

 4. Примерен SRV запис, който би могло да се налага да добавите е следният:

  Тип на записа: SRV
  Услуга: _sip
  Протокол: _tls
  Порт: 443
  Тежест: 1
  Приоритет: 100
  TTL: 3600
  Име: example.com
  Стойност: sip_service.target_domain_name.com

  За добавяне на горния примерен запис, трябва да използвате следните стойности за SRV запис:

  Тип: SRV
  Поддомейн: _sip._tls
  SRV Стойност: sip_service.target_domain_name.com
  Порт: 443
  Приоритет: 100
  Тежест: 1
  TTL: 3600
 5. След като въведете стойностите за SRV записа, натиснете бутона „Изпрати„.

  Тип: SRV

DKIM осигурява начин за валидиране на домейна асоцииран със съобщение чрез криптографска проверка. Това защитава Вашите пощенски кутии от фалшифициране на адреса на изпращача и помага писмата Ви да не бъдат третирани като спам. DKIM използва подписване на писмата от сървъра и DNS запис.

За да включите DKIM защитата, трябва да натиснете бутона „Включи“ в подраздел „Защита“ от раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

Включи DKIM

Когато включите DKIM защитата, нашият пощенски сървър ще генерира частен ключ и ще започне да подписва Вашите писма пратени през него. Писмата се подписват чрез добавяне на хедър в тях.

Публичният ключ, който се ползва от пощенските сървърите по света, за да верифицира съобщенията Ви, трябва да бъде посочен в DNS запис. Когато включите DKIM защитата, този DNS запис ще бъде създаден автоматично. DNS записът е TXT запис и изглежда като последния запис от картинката долу (самият ключ ще бъде различен за Вашия акаунт):

  DKIM запис

AttentionАко Вашите домейни използват чужда DNS услуга, ще трябва да пресъздадете DNS записа там.


Можете да включвате и изключвате DKIM защитата само за целия хостинг акаунт. Не можете да го правите отделно за всеки домейн.

Изключването на DKIM защитата чрез натискането на бутона „Изключи“ ще премахне всички автоматично генерирани DKIM записи за домейните Ви. Ако Вашата DNS услуга е спряна, ще трябва да я пуснете временно, за да можете да управлявате DKIM защитата. 

Когато правите промени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, можете да изберете дали промените да са валидни само за един, или за всички домейни паркирани към акаунта. Този избор се осъществява от менюто „Приложи промените на:“ в подраздел „Избор на домейн„.

Ако използвате „Всички домейни“ от менюто (избрано по подразбиране при влизане в секцията „DNS записи„), тогава промени направени през интерфейса ще се отразят в DNS настройките на главния и всички паркирани домейни към акаунта.

DNS записи

Когато добавяте запис за „Всички домейни„, тогава този запис ще бъде записан в DNS конфигурацията за всички домейни част от хостинг акаунта. Ако за някой от домейните на акаунта вече съществува запис от същия тип за същото име (поддомейн), но адресът на новия запис е различен, то тогава ще се добави втори DNS запис за съответното име (поддомейн).

Сървър за Е-поща

Когато правите промени по настройките на „Сървър за Е-поща“ за „Всички домейни„, тогава съществуващите настройки за всички домейни на акаунта ще бъдат презаписани с новоизбраните.

Контролният панел позволява експортирането на Вашите DNS записи, в случай че желаете да използвате DNS услуга различна от нашата.

За да експортирате DNS записите за Вашия акаунт:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да експортирате всички DNS записи, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да експортирате DNS записите за всички домейни на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. Натиснете „Експортирай DNS записите“ под списъка със записи.

  Експортиране на DNS записи

 4. Запишете текстовия файл на Вашия компютър. DNS записите в текстовия файл са в TinyDNS формат.
AttentionDNS записи, добавени в раздел „DNS записи“ на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да направите пренасочите e-mail услугата към друг сървър:

 1. Влезте в раздел „DNS записи“ на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел „Избор на домейн“ изберете домейн името, за което желаете да пренасочите e-mail услугата, от падащото меню „Покажи хостовете на„.

  Ако желаете да пренасочите e-mail услугата глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията „Всички домейни“ за настройката „Приложи промените на„. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни „

 3. MX“ записът дефинира накъде да е насочена e-mail услугата за даден домейн. По подразбиране, DNS зоната на сървъра съдържа „MX“ запис, който насочва Вашата е-mail услуга към mail.your_domain_name.com, както и „A“ запис, насочващ поддомейна mail.your_domain_name.com към IP адреса на сървъра, на който се намира Вашия акаунт. За да пренасочите e-mail услугата към друг доставчик, можете да редактирате съществуващия запис за mail.your_domain_name.com поддомейна, като за целта използвате бутона „Редактирай„, за да замените съществуващия IP адрес с IP адреса на e-mail сървъра, към който желаете на насочите e-mail услугата.

  Редактирай
  Допълнителна информация, относно редактирането на съществуващи DNS записи, можете да намерите в статията „Промяна на съществуващи DNS записи„. Ако няма съществуващ MX запис или желаете да добавите допълнителни MX записи, можете да намерите инструкции в статията „Добавяне на MX записи„.

 4. След като пренасочите e-mail услугата към друг сървър, трябва да смените и настройката „Сървър за Е-Поща„. Подразделът „Сървър за Е-Поща“ позволява да се конфигурира как нашият е-mail сървър ще обработва e-mail съобщения, изпратени към Вашия домейн (или домейни). Настройката „Сървър за Е-Поща“ трябва да бъде променена, само ако използвате външна е-mail услуга за Вашия домейн.

  Сървър за Е-Поща

  Има три конфигурационни опции:

  • Ние сме сървър за е-поща (по подразбиране)

  Когато е избрана тази опция, нашият e-mail сървър ще приема съобщения, изпратени към Вашия домейн и ще ги доставя до пощенските кутии създадени в Контролния панел на хостинг акаунта. Това е опцията по подразбиране.

  • Ние сме бекъп сървър за е-поща

  Когато е избрана тази опция, нашият e-mail сървър ще действа като бекъп (резервен) e-mail сървър и ще приема съобщения за Вашия домейн, като тези съобщения ще бъдат маркирани за изпращане към Вашия основен e-mail сървър (дефиниран в DNS записите) в момента, в който той отново е достъпен. Тази опция се използва за да има резервен сървър, който да приеме съобщенията в случай, че основния e-mail сървър не е достъпен. Имайте предвид, че в този случай съобщенията ще са на изчакване, а няма да бъдат доставени до пощенски кутии на нашия сървър. Моля уверете се, че Вашите DNS записи са конфигурирани правилно, преди да изберете тази опция.

  Когато е избрана опцията „Ние сме бекъп сървър за е-поща„, няма да имате достъп до Webmail програмата и до пощенските кутии създадени на нашия сървър, както и няма да е възможно да използвате нашия e-mail сървър за изходяща поща (SMTP).

  • Външен MX запис, Външен сървър за е-поща

  Когато е избрана тази опция, нашият e-mail сървър няма да приема съобщения за Вашия домейн. Тази опция трябва да се използва само, когато сте настроили външен e-mail сървър да приема поща за Вашия домейн. Когато е избрана опцията „Външен MX запис, Външен сървър за е-поща“, е-mail услугата за Вашия домейн на нашия сървър ще е напълно изключена.

 5. За да запазите промените, използвайте бутона „Задай„.

Сигурност

Страницата Лог с действия в Контролния Панел ви позволява да разгледате история на действията, извършени в Контролния Панел от Вашия основен потребител или някой от допълнителните потребители на Контролния Панел. Също така, показват се и действия извършени в Уебмейл програмата и отнасящи се за определена пощенска кутия.

Секцията „Лог с действия“ показва таблица със следните полета:

 • Дата – показва датата и часа на съответното действие
 • Потребител – показва потребителя, който е извършил действието. Това може да бъде основният или допълнителен потребител на Контролния панел.
 • IP адрес – показва IP адреса, от който е извършено действието. Когато действието е извършено от сървърен администратор или от отдел „Техническа поддръжка“, това поле ще съдържа надпис „Служебно IP“.
 • Операция – показва точното действие. Надписите са на английски и до голяма степен обясняват самото действие, като например „DOMAIN PARK REQUEST“ или „CREATE DATABASE USER“. Ако действието е извършено през Webmail, тогава операцията ще е допълнена с WM отпред, например „WM ENABLE SPAM ASSASSIN“.
 • Детайли – показва специфични детайли за съответното действие.

Интерфейсът показва действията извършени през последните 365 дни.

Секцията Филтри над таблицата позволява филтриране по определена Операция/Действие, Потребител, или IP адрес. Просто въведете желания критерий за търсене, и използвайте лупата за търсене до съответното поле.

Страницата Известия за сигурност на Контролния Панел дава възможност да получавате по имейл известия за действия, които се считат за важни по отношение на сигурността на Контролния Панел. Такива действия са опитите за влизане в Контролния панел, промяна на контакти, промяна на пароли (за Kонтролния панел, FTP, MySQL или пощенски кутии), и други.

Настройване на известията

За да настроите получаването на известия, трябва:

 1. Да въведете желания имейл адрес в полето E-mail. Можете да въведете повече от един имейл адрес, като разделителят е запетая.
 2. Да изберете действията, за които искате да получавате известия, като поставите отметка пред всяко желано действие.
 3. Да натиснете бутонът Промени.
Разрешаване на определени IP адреси (игнориране)

Ако не желаете да получавате известия за действия извършени от Вашия собствен IP адрес например, можете да го добавите в Разрешени IP адреси. Само натиснете бутона Добави IP адрес, и въведете IP адреса в полето. Ако желаете да разрешите повече от един IP адрес, натиснете бутона Добави IP адрес отново. За да премахнете IP адрес от списъка, използвайте бутона с кошче, който е до всеки IP адрес от списъка.

Спиране на известията

За да спрете известията за действия свързани със сигурността, трябва да махнете отметките пред всички действия в списъка, и да използвате бутона Промени.

Възстановяване на данни от архив

Архивите за Вашия хостинг акаунт съдържат файлове, пощенски кутии (и съобщенията в тях) и данни от MySQL бази данни.

1. За възстановяване на файлове:
– кликнете на линка „Файлове“ под Системен или Личен архив
– изберете датата на архива, от който искате да възстановите файлове (в случай, че възстановявате от Системен архив)
– изберете файловете и/или директориите, които искате да възстановите
– изберете къде искате да ги възстановите
– изберете режима на възстановяване (със или без презаписване на съществуващи файлове, или цялостно изтриване на текущите файлове преди възстановяване) и натиснете бутон „Възстановяване“.

2. MySQL бази данни:
– изберете датата на архива, от който искате да възстановите данните (в случай, че възстановявате от Системен архив)
– изберете база данни от падащото меню, както и таблиците от нея, които искате да възстановите (поддържа се само за възстановяване от системен архив)
– изберете база данни, в която да възстановите данните
Забележка: Ако MySQL базата данни, която се опитвате да възстановите вече не съществува на Вашия хостинг акаунт, първо трябва да я създадете в раздел „MySQL бази данни“ на Вашия Контролен панел. Съществува и възможност за възстановяване на съдържание от една база данни в друга.

3. Пощенски кутии
– изберете „Пощенска кутия“ под Системен или Личен архив
– изберете датата на архива, от който искате да възстановите съобщения (в случай, че възстановявате от Системен архив)
– изберете пощенската кутия, чиито съобщения желаете да възстановите
– изберете кутията, в която искате да възстановите съобщенията и натиснете бутона „Възстановяване“
Забележка: Ако пощенската кутия, чиито съобщения се опитвате да възстановите, вече не съществува на Вашия хостинг акаунт, първо трябва да я създадете в раздел „Пощенски кутии“ на вашия Контролен панел.
Забележка: При възстановяване на пощенска кутия съществуващите съобщения не се изтриват. Липсващите съобщения ще бъдат възстановени в папките, в които са се намирали по време на създаването на архива. Възможно е да се получи дублиране на съобщения, например при съобщения преместени в друга папка или при непрочетени по времето на създаване на архива съобщения, които след това са били прочетени.

Системният архив се създава автоматично всеки ден, като се архивират всички данни на хостинг акаунта. Тези архиви се пазят минимум седем дни на отделен backup сървър, т.е. можете да възстановите данни от Системен архив за всеки от последните поне седем дни.

Личният архив се прави от клиента, чрез секцията „Архив“ в Контролния панел. Когато направите Личен архив, по подразбиране той се пази на сървъра за три дни, през които можете да го свалите на вашия компютър. Възможно е и да го запазите за постоянно на вашето хостинг пространство на сървъра.

– Без презаписване – Ще бъдат възстановени старите файлове от избраната папка, които не присъстват в акаунта, а само в архива. Всички останали файлове, които съществуват в избраната за възстановяване папка и в архива, няма да бъдат презаписани.

– С презаписване – Ще бъдат възстановени всички стари изтрити файлове от папката, която сте избрали, и съществуващите файлове ще бъдат презаписани с копията от избрания архив.

– Изтриване преди възстановяване – Съществуващите файлове в избраната папка ще бъдат изтрити и с този режим ще възстановите информацията така, както е запазена в архива.

SSL/HTTPS достъп

Пренасочване към HTTPS за Вашите домейн и поддомейни

Можете да настроите сайта си да използва HTTPS през секция „SSL/HTTPS Достъп“ в Контролния панел. В тази секция можете да пренасочите домейнът и събдомейните си към HTTPS. Възможно е съдържанието на .htaccess файлове на акаунта (ако има такива) да пречи на пренасочването.

SSL/HTTPS достъп > Пренасочване към HTTPS

Тази опция може да не работи напълно коректно с някои скриптове и приложения. Поради тази причина е желателно да проверите сайта си след като я активирате. Ако Вашият уеб скрипт има собствена функционалност, която пренасочва към HTTPS, бихме препоръчали да използвате нея.

Пренасочване на WordPress сайт към HTTPS

Горното решение не е подходящо за WordPress сайтове, но имаме отделен инструмент, който прави същото за тази платформа. Може да прочетете как да активирате HTTPS за Вашия WordPress сайт в нашата статия – Активиране на HTTPS за WordPress.

Чрез тази секция на Контролния панел можете да инсталирате и управлявате SSL сертификатите във Вашия хостинг акаунт. 

Инсталиране на SSL сертификат от външна фирма издател на сертификати

Ако сте закупили SSL сертификат от външна фирма-издател на сертификати, процесът на издаване на сертификата и инсталирането му на нашия сървър е следния:

1. Създайте CSR на нашия сървър като намерите в списъка хоста, за който ще издавате сертификата, и последвате линка Създай CSR за него.

Създай CSR

2. На следващата страница въведете CSR данните – всяко поле съдържа подсказка за информацията, която трябва да въведете в него.

CSR

3. Ще видите съобщение за успешно създаване на CSR. Натиснете бутона Прегледай или изберете менюто Избери -> Прегледай/Експортирай за сертификата. 

Прегледай CSR

4. Това ще Ви отведе на страницата, показваща CSR данните. Копирайте съдържанието на CSR, използвайки бутона Копирай. Моля, уверете се, че не копирате частния ключ, а CSR съдържанието. Частният ключ не трябва да се дава на външни доставчици по никакъв повод за максимална сигурност. Трябва да дадете CSR съдържанието на Вашата фирма-издател на SSL сертификата. Те ще издадат сертификата, базирайки се на информацията в CSR. 

Копирай CSR

5. Когато SSL сертификатът бъде издаден и го получите заедно с междинните сертификати, моля върнете се в главното меню и изберете менюто Избери / Качи сертификат за този CSR.

  Качи сертификат

6. Поставете SSL сертификата и междинните сертификати в полетата Сертификат и Междинни сертификати или ги качете, използвайки бутоните Качване. Натиснете бутона Изпрати, за да запазите промените.

Качи SSL

7. Последната стъпка е да активирате сертификата, използвайки менюто Избери / Активирай. Това ще активира сертификата и след няколко минути ще можете да достъпвате сайта си по HTTPS.

Активирай SSL

Можете да използвате тази секция на контролния панел, за да управлявате Вашите Let’s Encrypt сертификати, ако Вашият хостинг доставчик ги предлага.

Повече информация относно употребата им можете да намерите в следната статия в нашата документация: Сертификати Let’s Encrypt.

Кеширане на съдържание

Функцията за кеширане на съдържание дава възможност на правилно конфигуриран софтуер да ускори зареждането на дадена страница чрез кеширането ѝ на сървърно ниво. Когато функцията за кеширане на съдържание е активирана, всички външни GET и HEAD заявки се изпращат до NGINX сървър, конфигуриран като обратно прокси (reverse proxy) за кеширане. Системата кешира главно динамично съдържание.

NGINX създава кеш запис въз основа на променливите scheme, hostname, request_uri и query_string. NGINX взема под внимание HTTP хедър (header) Vary и създава отделен кеш запис за всяка вариация на свойство, дефинирано в този хедър. Например, ако Вашият софтуер зададе хедър „Vary: User-Agent“, NGINX ще създаде отделен запис в кеша за всеки потребителски агент (user agent), който зареди конкретната страница.

Моля да имате предивд, че не се кешира цялото съдържание. Заявка GET или HEAD няма да се кешира, ако:

 • Няма зададен Cache-Control HTTP хедър на отговор (HTTP response header).
 • Има зададен Cache-Control HTTP хедър на отговор, но той е настроен като Private, No-Cache или No-Store.
 • Има зададен Set-Cookie HTTP хедър на отговор.
 • Има зададен Expires HTTP хедър на отговор, но срокът на изтичане не може да бъде определен.

ВАЖНО: Ако Вашият сайт/софтуер разчита на директиви в .htaccess конфигурационни файлове, трябва да имате предвид, че след кеширане на динамичното съдържание то престава да следва .htaccess директиви. Например – ако част от съдържанието на Вашия сайт е защитено с парола или ако има ограничение за достъп по IP адрес (в .htaccess файл или чрез секцията „Защити“ на Контролния панел), веднъж кеширано, динамичното съдържание ще е видимо за всички, дори и за неоторизираните посетители. В такива случаи използването на сървърно кеширане не е препоръчително, освен ако Вашият софтуер не използва подходящи HTTP хедъри за управлението му, така че съответното съдържание да не се кешира.

Ако сте правили промени по съдържанието, които са кеширани, но не искате да изчакате кешът да изтече автоматично, можете да използвате бутона Изтрий, за да изчистите кеша.

Кешираното съдържание на сървъра се изтрива автоматично, когато изтече.

Ако сте правили промени на съдържанието на Вашия сайт, които са кеширани, можете да изчистите кеша на сървъра ръчно чрез:

 • раздел „Кеширане на съдържанието“ на Контролния панел
 • cURL чрез команден ред
 • cURL чрез PHP

Важно: Някои софтуери могат да бъдат настроени автоматично да отчитат промени по съдържанието и да изчистват кеша на сървъра автоматично за Вас. Можете да откриете инструкции за настройката на WordPress в статията „Включване на кеширането на съдържание за WordPress„.

Раздел „Кеширане на съдържанието“ на Контролния панел

За да изчистите ръчно кеша на сървъра за определен домейн/подомейн, отидете в раздел „Кеширане на съдържанието“ на Контролния панел и използвайте бутона „Изтрий“ срещу домейна/поддомейна..

cURL чрез команден ред

Можете да изтриете кеша на сървъра за Вашия домейн/поддомейн (напр. http://your_domain.com) ръчно чрез следната команда:

curl -X PURGE http://your_domain.com

Използвайки командата по-долу, можете да изтриете само кеша на сървъра за определена страница или директория (напр. http://your_domain.com/your_page)

curl -X PURGE http://your_domain.com/your_page

Трябва да изпълните тези команди от Вашия хостинг акаунт чрез SSH. За да е възможно това, трябва да се уверите, че „Мрежовите инструменти“ са включени за Вашия акаунт в раздел „SSH достъп“ на хостинг Контролния панел. Повече информация относно установяването на връзка с Вашия акаунт чрез SSH е налична в раздел „SSH“ на нашата документация.

cURL чрез PHP

Добавете следния блок с код в PHP файл (напр. purge_cache.php) в директорията на Вашия сайт чрез раздел „Файлове“ на хостинг Контролния панел:

<?php
// Prevent caching for this script
header(„Cache-Control: no-cache“);

// Get the protocol and hostname
$protocol = (!empty($_SERVER[‘HTTPS’]) && $_SERVER[‘HTTPS’] !== ‘off’ || $_SERVER[‘SERVER_PORT’] == 443) ? „https://“ : „http://“;
$host = $_SERVER[‘HTTP_HOST’];

// Set the URL using the protocol and hostname
$url = $protocol . $host;

// Create a new cURL resource
$ch = curl_init();

// Set the URL
curl_setopt($ch, CURLOPT_URL, $url);

// Set the request method to PURGE
curl_setopt($ch, CURLOPT_CUSTOMREQUEST, „PURGE“);

// Attempt to clear the cache and print the result
echo (curl_exec($ch) ? „Successfully purged“ : „Unable to purge“) . “ the server-side cache for “ . $host . „!“;

// Close cURL resource, and free up system resources
curl_close($ch);
?>

За да изчистите кеша на сървъра за Вашия домейн/поддомейн, трябва само да посетите новосъздадената страница чрез уеб браузър (напр. http://your_domain/purge_cache.php).

В статията „Включване на кеширането на съдържание за WordPress“ ще откриете за детайлни инструкции за правилната настройка на WordPress софтуера, така че да се възползвате максимално от нашата услуга за кеширане на съдържанието.

Демо Контролен панел

Можете да разгледате демо на хостинг Контролния панел на следния адрес: демо Контролен панел

WordPress

Разделът „WordPress“ в хостинг Контролния панел Ви позволява да намерите обща информация за Вашите инсталации и лесно да извършвате действия като:

WordPress е съвременна платформа за персонални публикации. Софтуерът е написан на PHP и използва за база данни MySQL. Той е безплатен и лесен за инсталация и поддръжка.

 Изисквания

За да инсталирате WordPress, е нужно:

– 80 MB свободно дисково пространство
– 1 свободен слот за нова МySQL база данни, която ще бъде създадена автоматично от инсталационния скрипт

 Инсталация

За да инсталирате WordPress, влезте в раздел „WordPress“ > таб „Инсталиране“ на Контролния панел. Нужно е да попълните следните полета:

 • Заглавие на сайта: Трябва да определите името на вашия WordPress сайт. Името е по Ваш избор, като например то може да се отнася към съдържанието на Вашия блог, името на компанията Ви, името на домейна Ви и т.н.
 • Поддомейн: Изберете поддомейн, в който да бъде инсталиран WordPress. Ако желаете да инсталирате WordPress в нов поддомейн, кликнете на линка „Създай нов поддомейн„, който ще Ви отведе в раздел „Поддомейни„.
 • Системен път: Ако желаете да инсталирате WordPress в главната директория на избрания по-горе поддомейн, оставете това поле празно. В противен случай кликнете на иконката Избери директория и изберете директория за инсталация.
 • WWW: Добавете префикс „www.“ към адреса.
 • HTTPS: Изберете адресът да използва HTTPS вместо HTTP. Това е възможно само ако има инсталиран валиден сертификат за хоста.

ВниманиеСъветваме Ви да инсталирате WordPress в директория, която не съдържа файлове и други директории, тъй като те могат да бъдат презаписани от инсталационния скрипт.

 

 • Потребителско име: Въведете потребителско име, което ще използвате за администриране на Вашия блог.
 • Парола: Въведете избрана от Вас парола за администриране на блога Ви.
 • Повторете паролата: Въведете паролата отново.
 • Е-Mail: Определете административен e-mail за поддръжката на WordPress. Той ще Ви е нужен, ако например забравите паролата за Вашия административен потребител.
 • Приемам лиценза: Нужно е да прочетете лиценза на WordPress и ако го приемате, да маркирате тази опция.


wordpress_installation_form_bg.png

След като попълните всички нужни данни, натиснете бутона „Инсталирай„. Ако директорията, в която инсталирате WordPress, съдържа файлове или директории, ще видите предупреждение. Ако желаете да изберете друг поддомейн или директория за инсталация, натиснете бутона „Откажи„. В противен случай продължете напред чрез бутона „Продължи„.

Имайте предвид, че резултатите от някои операции се кешират, така че може да не видите промените веднага. Ако това се случи, изчакайте няколко минути да се обнови кешът.

Ако WordPress инсталацията е преминала успешно, ще видите екран с детайли за инсталацията, в който ще намерите инструкции как можете да администрирате Вашия сайт:

wordpress_installation_success_bg.png

ВниманиеСъветваме Ви да актуализирате редовно Вашата WordPress инсталация заедно с добавените от Ваша страна разширения (plugins) към WordPress. Актуализацията можете да направите в административния интерфейс на WordPress, където ще бъдете предупредени при нови версии на WordPress и разширенията.

Чрез бутона „Вход“ до всяко потребителско име можете да влезете в административния екран на WordPress с конкретното потребителско име. По този начин можете да влезете без въвеждане на парола.

Повечето операции на страницата WordPress в Контролния панел се изпълняват с инструмента WP-CLI. Тези операции се записват във файла ~/.wp-cli/history.log в хостинг акаунта.

За да инсталирате WordPress ръчно, можете да следвате инструкциите от нашата Инсталиране на WordPress [версия 5.x.x] статия.

Ако имате WordPress инсталации, които в момента не са управлявани от „WordPress“ раздела на Контролния Ви панел, можете да ги добавите за управление, използвайки бутона „Сканирай за други инсталации“ в таб „Админинистрирай„. Вашият хостинг акаунт ще бъде сканиран и ще се покаже списък с намерените инсталации.

Сканиране за WordPress инсталации

За да добавите за управление WordPress инсталация от списъка, трябва да я изберете и да натиснете бутона „Импортирай„.

Добавяне на WordPress инсталации

Някои проблеми с WordPress инсталацията могат да бъдат автоматично поправени от Контролния панел. Ако бъде засечен такъв проблем, ще видите опция за автоматично поправяне на страницата за управление на WordPress инсталацията.

Ако инсталацията не работи и не може да бъде поправена автоматично от Контролния панел, можете да се свържете с нашия екип за техническа поддръжка.

Чрез бутона „Вход“ до всяко потребителско име можете да влезете в административния екран на WordPress с конкретното потребителско име. По този начин можете да влезете без въвеждане на парола.

Имайте предвид, че резултатите от някои операции се кешират, така че може да не видите промените веднага. Ако това се случи, изчакайте няколко минути да се обнови кешът.

Повечето операции на страницата WordPress в Контролния панел се изпълняват с инструмента WP-CLI. Тези операции се записват във файла ~/.wp-cli/history.log в хостинг акаунта.

Можете да използвате раздел „WordPress“ във Вашия Контролен панел, за да активирате HTTPS достъп за WordPress инсталациите на Вашия хостинг акаунт следвайки следните стъпки:

1. Намерете WordPress инсталацията в списъка и натиснете бутона „Редактирай“ (Редактирай) за нея. Това ще ви отведе в страницата за управление на WordPress инсталацията.

2. Маркирайте опцията „Да“ за „HTTPS„. 

Активиране на HTTPS в WordPress

3. Натиснете бутона „Промени„.

Можете да активирате HTTPS за WordPress инсталация само ако има инсталиран валиден сертификат за хоста. Можете лесно да включите безплатен Let’s Encrypt сертификат, използвайки раздела „SSL/HTTPS Достъп“ > „Сертификати Let’s Encrypt“ на Контролния панел. Повече информация за тези серификати е налична в раздел „Сертификати Let’s Encrypt“ на нашата онлайн документация.

Когато активирате HTTPS за WordPress инсталация, се извършват следните действия:

 • Сменя се Site URL (WordPress Address) настройката.
 • Сменя се Home (Site Address) настройката.
 • Извършва се търсене и заместване в базата данни на стария адрес с новия.

Можете да използвате раздел WordPress във Вашия Контролен панел, за да смените адреса (Site URL) на WordPress инсталациите на Вашия хостинг акаунт, следвайки следните стъпки:

1. Отворете таб „Администрирай„.

2. Намерете WordPress инсталацията в списъка и натиснете бутона „Редактирай“ (Редактирай) за нея. Това ще Ви отведе в страницата за управление на WordPress инсталацията.

3. Изберете желания адрес използвайки контролите в карето „Site URL„. Избраният адрес ще се визуализира под тях. Контролите са, както следва:

HTTPS: Изберете адресът да използва HTTPS вместо HTTP. Това е възможно, само ако има инсталиран валиден сертификат за хоста.

WWW: Добавете префикс „www.“ към адреса.

Изберете поддомейн: Изберете поддомейн от списъка с поддомейни създадени на акаунта.

Изберете домейн: Изберете домейн от списъка с домейни асоциирани с акаунта.

Изберете директория: Изберете директория от избрания поддомейн. Оставете празно, за да изберете главната директория на домейна/поддомейна. Ако изберете директория, която е различна от сегашната, това ще премести и файловете на WordPress. 

Смяна на адреса на WordPress

4. Натиснете бутона Промени.

Когато смените адреса на WordPress, се извършват следните действия:

 • Сменя се Site URL (WordPress Address) настройката.
 • Сменя се Home (Site Address) настройката.
 • Извършва се търсене и заместване в базата данни на стария адрес с новия.

Можете да активирате препоръчителната компресия на изходящи данни, да активирате кеширането от браузъри и да предотвратите грешки 404 (Not Found) за WordPress много лесно, като следвате тези стъпки:

 1. Отворете таб „Администрирай“ в раздел WordPress на хостинг Контролния панел.
 2. Натиснете бутона „Редактирай“ (Редактирай) до Вашата WordPress инсталация.
 3. Натиснете бутона „Оптимизирай“ от подраздел „Инструменти„.

Това ще добави следния блок с код в .htaccess файла на Вашата WordPress инсталация:

### BEGIN Optimization enabled via Control Panel > WordPress ###
<IfModule mod_deflate.c>
# Insert filters according to https://codex.wordpress.org/Output_Compression
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain text/html text/xml text/css application/xml application/xhtml+xml application/rss+xml application/javascript application/x-httpd-php application/x-httpd-fastphp image/svg+xml

# Drop problematic browsers
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSI[E] !no-gzip !gzip-only-text/html

# Make sure proxies don't deliver the wrong content
Header append Vary User-Agent env=!dont-vary
</IfModule>

## LEVERAGE BROWSER CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType application/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 2 days"
</IfModule>
## LEVERAGE BROWSER CACHING ##

### Skip 404 error handling by WordPress for static files ###
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_URI} !(robots\.txt|sitemap\.xml(\.gz)?)
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} \.(css|js|html|htm|rtf|rtx|svg|svgz|txt|xsd|xsl|xml|asf|asx|wax|wmv|wmx|avi|bmp|class|divx|doc|docx|exe|gif|gz|gzip|ico|jpg|jpeg|jpe|mdb|mid|midi|mov|qt|mp3|m4a|mp4|m4v|mpeg|mpg|mpe|mpp|odb|odc|odf|odg|odp|ods|odt|ogg|pdf|png|pot|pps|ppt|pptx|ra|ram|swf|tar|tif|tiff|wav|wma|wri|xla|xls|xlsx|xlt|xlw|zip)$ [NC]
RewriteRule .* - [L]
</IfModule>
#### END Optimization enabled via Control Panel > WordPress ####

Можете и ръчно да добавите този блок с код в .htaccess файла на Вашата WordPress инсталация, използвайки раздел „Файлове“ на хостинг Контролния панел.

Блокът код с наименование „Leverage Browser Caching“ е задължителен, ако подготвяте Вашата WordPress инсталация за кеширане на съдържанието. Можете да научите повече за правилната настройка на WordPress с нашето решение за кеширане на съдържанието в статията „Включване на кеширането на съдържание за WordPress„.

Системни архиви се създават автоматично всеки ден за всички хостинг акаунти и се съхраняват в продължение на седем дни на нашите сървъри, въпреки това Ви препоръчваме винаги ръчно да създавате резервни копия преди да правите големи промени по Вашите WordPress сайтове.

За да създадете, изтеглите или възстановите от резервно копие на WordPress, всичко, което трябва да направите, е:

 1. Отидете в раздел „WordPress“ на Контролния панел.

 2. Открийте Вашия WordPress сайт в списъка и натиснете бутона „Редактирай“ (Редактирай) до него в списъка. Това ще Ви отведе на неговата страницата за управление.

 3. В подраздел „Архив“ натиснете бутона „Създай архив“ в долната част, за да създадете нов архив. За да изтеглите архив или възстановите Вашата WordPress инсталация от такъв, използвайте бутоните „Свали“ или „Възстанови“ до архива.

Архивите, създадени през раздел „WordPress„, се съхраняват в wp_backups поддиректорията на директорията Private на акаунта.

WordPress“ разделът автоматично създава архиви преди изпълнението на операции, който могат да предизвикат грешки на Вашия сайт или да го повредят (напр. смяна на адреса на WordPress или публикуване на работно копие). В такива случаи можете да възстановите Вашия сайт мигновено с минимални усилия, използвайки автоматично създадения архив.

WordPress“ разделът на Контролния панел Ви позволява да създавате работни копия на Вашите WordPress инсталации, правите и преглеждате промени на тях, както и да ги публикувате на Вашия главен сайт.

Създаване на работно копие

 1. Отворете таб „Администрирай“ на „WordPress“ раздела на Контролния панел.

 2. Открийте Вашия WordPress сайт в списъка и натиснете бутона „Редактирай“ (Редактирай) до него в списъка. Това ще Ви отведе в страницата за управление на Вашата WordPress инсталация.

 3. Изберете адреса на работното копие с възможните опции за настройка в подраздел „Site URL„. Под наличните опции ще видите как ще изглежда URL адреса на работното копие. Наличните опции са:

  • HTTPS: Изберете адресът да използва HTTPS вместо HTTP. Това е възможно само ако има инсталиран валиден SSL сертификат за хоста.
  • WWW: Добавете представка „www.“ към адреса.
  • Изберете поддомейн: Изберете поддомейн от създадените поддомейни в акаунта.
  • Изберете домейн: Изберете домейн от списъка с паркирани и главни домейни за акаунта.
  • Изберете директория: Изберете директория в избрания поддомейн. Оставете тази опция празна, ако желаете да използвате главната директория на избрания домейн/поддомейн.

  Моля, обърнете внимание, че трябва да изберете адрес, който е различен от текущия. Нашият съвет е да използвате отделен поддомейн (напр. можете да използвате поддомейн с име „staging“).

  Създаване на работно копие

 4. Натиснете бутона „Създай работно копие„.

По този начин ще създадете отделно работно копие на избраната дестинация, съдържащо всички файлове на главния Ви сайт, но използвайки напълно отделни MySQL база данни и потребител. Така всички промени, извършвани по работното копие, няма да оказват влияние на работния (главния) Ви сайт. WordPress инсталацията на работното копие ще бъде добавена автоматично за управление към „WordPress“ раздела на Контролния панел.

Публикуване на работно копие към главния сайт

 1. Отворете таб „Администрирай“ на „WordPress“ раздела в хостинг Контролния панел.

 2. Открийте Вашия главен WordPress сайт в списъка и натиснете бутона „Редактирай“ (Edit) до него в списъка. Това ще Ви отведе в страницата за управление на Вашата WordPress инсталация.

 3. Намерете желаното работно копие в подраздел „Работно копие“ на страницата и натиснете бутона „Публикувай„.

  Публикуване на работно копие

 4. Ще се зареди прозорец с две опции за публикуване на работното копие – пълно презаписване на главния сайт от работното копие (главният сайт се изтрива и се копира работното копие) или публикуване със запазване на съдържанието. Изберете желаното действие и изчакайте да завърши процеса.

  Запитване преди публикуване

  Важно: Автоматично се създават пълни архиви на двата сайта преди публикуването, за да можете да ги възстановите в случай на проблем с някой от тях.

Можете да използвате раздел „WordPress“ в Контролния панел, за да местите или копирате WordPress инсталации между различни хостинг акаунти на нашите сървъри, следвайки следните стъпки:

1. Отворете таб „Администрирай“ в Контролния панел на акаунта с WordPress инсталацията, от която ще копирате или местите.

2. Намерете WordPress инсталацията в списъка и натиснете бутона „Редактирай (Редактирай) за нея. Това ще Ви отведе в страницата за управление на WordPress инсталацията.

3. Натиснете бутона „Създай архив„. Това ще създаде архив на цялата WordPress инсталация, включително файловете и базата данни. 

4. Свалете архива на компютъра си като натиснете бутона „Свали„.

Създай архив

5. Отворете таб „Импортирай“ от WordPress раздела в Контролния панел на акаунта, където искате да копирате или местите WordPress.

6. Кликнете на сивата зона, за да изберете файл от Вашия компютър. Ако размерът на файла е по-голям от 200 MB, първо трябва да го качите на сървъра чрез раздел „Файлове“ на Контролния панел или по FTP и след това да изберете вече качения файл с линка „или изберете вече качен файл„.

Архив

7. Изберете адреса на новата WordPress инсталация, използвайки контролите в карето „Изберете директория за WordPress„. Избраният адрес ще се визуализира под тях. Контролите са, както следва:

HTTPS: Изберете адресът да използва HTTPS вместо HTTP. Това е възможно, само ако има инсталиран валиден сертификат за хоста.

WWW: Добавете префикс „www.“ към адреса.

Изберете поддомейн: Изберете поддомейн от списъка с поддомейни, създадени на акаунта.

Изберете домейн: Изберете домейн от списъка с домейни, асоциирани с акаунта.

Изберете директория: Изберете директория от избрания поддомейн. Оставете празно, за да изберете главната директория на домейна/поддомейна. 

8. Натиснете бутона „Импортирай„.

В зависимост от размера на WordPress инсталацията, действията може да се извършат във фонов режим. 

Когато преместите или копирате WordPress на друг хостинг акаунт, се извършват следните действия:

 • Копират се файловете в новата директория.
 • Създават се нови MySQL база и потребител.
 • Импортират се данните в новата база данни.
 • Сменя се Site URL (WordPress Address) настройката.
 • Сменя се Home (Site Address) настройката.
 • Извършва се търсене и заместване в базата данни на стария адрес с новия.

Потребителите и паролите за преместената или копираната инсталация ще останат същите.

Публичният достъп до файла XML-RPC (xmlrpc.php) на нашите сървъри е блокиран по подразбиране, тъй като този файл е обект на чести хакерски атаки. Сега може лесно да разрешите достъп до него от раздел „WordPress„:

1. Отворете таб „Администрирай„.

2. Намерете WordPress инсталацията в списъка и натиснете бутона „Редактирай“ (Редактирай) за нея. Това ще Ви отведе в страницата за управление на WordPress инсталацията.

3. В подраздела „Инструменти“ натиснете бутона „Включи“ до опцията „Разреши достъп до XML-RPC„.

Подраздел Инструменти

Сега може успешно да инсталирате добавки, които изискват достъп до XML-RPC.

Кеширането на съдържание може да Ви помогне да намалите времето за зареждане на Вашия сайт до голяма степен, ако е конфигурирано правилно. Можете да научите повече за нашата услуга за кеширане на съдържанието в статията „Кеширане на съдържание – обща информация„.

За да се възползвате от услугата за кеширане на съдържанието на WordPress сайт, трябва да:

 1. Настроите WordPress да кешира съдържание.
 2. Изберете как да се изчиства кеша.
 3. Включване на кеширането на съдържание.

1. Настроите WordPress да кешира съдържание

Трябва да настроите Вашата WordPress инсталация да изпраща правилните хедъри за кеширане.

Ако сте инсталирали WordPress чрез раздел WordPress на хостинг Контролния панел, кеширането на съдържание трябва да бъде активирано по подразбиране за тази инсталация. В противен случай трябва да го включите, следвайки инструкциите от статията ни „Оптимизиране на WordPress„.

Оптимизирайки Вашата WordPress инсталация чрез хостинг Контролния панел, следният код ще бъде добавен във Вашия .htaccess файл. Този код гарантира, че се създава отделен кеш за всеки различен User Agent (уеб браузър):

Header append Vary User-Agent env=!dont-vary

Ако не искате да се създава отделен кеш за всеки различен User Agent, можете да закоментирате или премахнете този код от .htaccess файла на Вашата WordPress инсталация.

Като алтернатива можете да инсталирате разширение, който Ви позволява да задавате хедъри за кеширане. Разширението Cache-Control е съвместимо с нашите сървъри.

Важно: Съветваме Ви да не комбинирате няколко инструмента/метода за настройка на HTTP Cache-Control хедъри, защото това може да доведе до неочаквани резултати.

2. Изберете как да се изчиства кеша

Можете да конфигурирате WordPress да изчиства автоматично кеша на сървъра, когато съдържанието на сайта Ви се промени. Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите и активирате разширението Server-Side Cache Autopurge за автоматично изчистване на кеша на сървъра за Вашата WordPress инсталация. Разширението не изисква допълнителна конфигурация, а работи по подразбиране. Това разширение също ви позволява да изчиствате кеша по избор чрез бутона „Изчистване на кеша от страна на сървъра“ в горната лява част на таблото за управление на WordPress, както и чрез WP-CLI със следната команда:

wp surecache purge

Ако не желаете да инсталирате или използвате разширението Server-Side Cache Autopurge, или пък не актуализирате редовно съдържанието на сайта си, можете ръчно да изчиствате кеша на сървъра, като използвате някой от методите, изброени в нашата статия „Изчистване на кешираното съдържание на сървъра„.

3. Включване на кеширането на съдържание

След като сте подготвили WordPress за кеширане на съдържанието, можете да включите слугата ни за кеширане на съдържание на сървъра чрез раздел „Кеширане на съдържание“ в хостинг Контролния панел, натискайки бутона „Включи“ до домейна/поддомейна, където сте инсталирали WordPress.

Защита на директория

Чрез секцията „Защита с парола“ можете да позволите достъп през уеб до дадени части от вашия акаунт само за хора, които имат валидни логин детайли.

За да активирате защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията „Защита на уеб достъп“. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории.

Има два вида защита с парола – plain и digest. Методът plain не криптира паролата, докато при метода digest тя е криптирана в MD5 хеш. След като изберете метода, трябва да въведете новия потребител в полето „Добави потребител“ и след това да въведете паролата в съответните полета. Натиснете бутона „Добави“ за да продължите.

Защита с парола

Под полето „Парола“ ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

Ако желаете да премахнете защитата с парола, трябва да изтриете всички потребители, които са създадени.

Защита на wp-login.php файлове (WordPress таблото за управление)

Освен директории, секцията „Защита с парола“ позволява защитаването с парола и на wp-login.php файлове. Това е файлът, който служи за достъп до административната секция на стандартна WordPress инсталация. В случай на атака срещу инсталацията с опити за достъп до административната ѝ секция, допълнителната защита с парола на wp-login.php може да е от полза.

Ако една директория съдържа wp-login.php файл, той ще се показва под поддиректориите в интерфейса. За да защитите достъпа до wp-login.php, трябва да използвате бутоните Plain или Digest до него и да добавите потребител. Когато се опитате след това да влезете в административната част на вашата WordPress инсталация, ще трябва първо да въведете потребителското име и паролата, които сте добавили в секцията „Защита с парола“. Така ще достигнете до стандартната логин страница на вашия WordPress, където трябва да въведете потребителското си име и паролата за него.

Можете да видите пълен списък на администраторите на Вашите WordPress сайтове, да промените паролите им, както и да влезете с тяхното потребителско име чрез раздел „WordPress“ на хостинг Контролния панел.

За да използвате тези функции и да видите тази информация, използвайте бутона Редактиране (Редактирай) до WordPress инсталацията в списъка на раздела „WordPress„. В подраздела „WordPress администратори“ ще видите списък с всички администратори на Вашия WordPress сайт, показващ съответните им потребителскo име, имена и имейл адрес. До всеки администратор ще намерите два бутона – „Вход“ и „Парола„. Бутонът „Вход“ Ви позволява да влезете в таблото за управление на WordPress като този потребител, а бутонът „Парола“ Ви позволява да промените неговата паролата.

WordPress Администратори

Възможно е WordPress сайт да спре да работи правилно след инсталиране на ново разширение или актуализиране на съществуващо такова. Ако таблото за управление на WordPress остане активно, можете временно да деактивирате или премахнете проблемното разширение, но някои разширения предотвратяват достъпа до таблото за управление на WordPress поради грешки. В такива случаи можете лесно да деактивирате всички плъгини на Вашия WordPress сайт чрез раздела „WordPress“ на хостинг Контролния панел, като следвате тези стъпки:

 1. Открийте Вашия WordPress сайт в списъка и натиснете бутона „Редактирай“ (Редактирай) до него, с което ще отидете на неговата страницата за управление.

 2. В подраздел „Инструменти“ натиснете бутона „Изключи“ срещу „Спри всички плъгини„.

Това трябва да Ви позволи да влезете в таблото за управление на Вашия WordPress сайт, за да отстраните проблемите с неправилно работещото разширение, както и да активирате отново другите разширения на сайта Ви.

Повечето действия в раздела се изпълняват чрез WP-CLI команди, а log файл на изпълнените команди е наличен в ~/.wp-cli/history.log файла в акаунта Ви. Файлът е достъпен единствено през FTP или SSH. Ако определено действие отнема повече от 30 секунди, то ще продължи да работи във фонов режим и ще се покаже известие с линк за проверка на неговото състояние.

Можете да откриете повече информация относно WordPress софтуера в раздел „WordPress“ на нашата документация.

Логин информация за вашия Контролен панел

Вашият Контролен панел е достъпен на адрес със следния формат:

http://example.com/cp
(моля, заместете example.com с вашия домейн).

За да влезете, използвайте потребителското име и парола от съобщението за активиран акаунт.

Логин

В случай че регистрацията на вашия домейн е изтекла или домейнът все още не е насочен към нашата услуга, можете да заредите Контролния панел по име на сървър. Адресът, който можете да използвате, се съдържа в съобщението за активиран акаунт. Ако не можете да откриете алтернативния адрес за вашия Контролен панел, можете да се свържете с нас.

За да възстановите достъпа си до Контролния панел при загубена или забравена парола, можете да заявите промяна на паролата.
 
За да заявите промяна на паролата, използвайте бутона

Забравена парола

на логин страницата на вашия Контролен панел, достъпен на адрес
http://example.com/cp(заместете example.com с името на вашия домейн). След като кликнете на този бутон, ще се отвори нова страница, където трябва да въведете името на вашия домейн и да изпратите формуляра. Инструкции как да продължите с процедурата по смяна на паролата ще получите на адреса на електронната поща, записана като контакт адрес в секцията Моите Данни.

Секцията Информация за сървъра показва DNS сървърите за вашия акаунт, както и информация за инсталирания системен софтуер на сървъра.

Информация за сървъра

Ще имате нужда от DNS сървърите в случай, че домейнът ви е регистриран при друга компания. Домейнът може да бъде насочен към нашата хостинг услуга чрез промяна на DNS сървърите при текущия регистрар.

Информацията за софтуера е представена в табличен формат и съдържа 3 колони: ПродуктВерсия и Системен път.

За допълнителна информация относно инсталирани модули и настройки, кликнете линка (повече), активен за PHP и PERL. За допълнителна информация относно инсталирани PHP разширения, кликнете линка (разширения) за съответната PHP версия. Ако имате нужда от информация за сървъра, която не присъства на тази страница, можете да се свържете с нашата техническа поддръжка.

Внимание: Възможно е показаните на изображението версии да не са актуални.

 

Секцията „Ресурси“ във Вашия хостинг Контролен панел показва подробна информация за ресурсите, използвани от хостинг акаунта. Чрез нея вие можете да проверите детайли за използваното дисково пространство и трафик, за CPU/MySQL потреблението, както и за текущите процеси на сървъра за Вашия хостинг акаунт.


Ресурси


Изпращане на известие по e-mail при достигане на определено заето дисково пространство

Ако Вашият хостинг акаунт достигне до лимита на дисковото си пространство, някои функции няма да работят. Например, няма да може да получавате нови e-mail съобщения. Също така, някои скриптове (PHP/Perl/Python) изискват дисково пространство за записване на временни файлове, и когато такова няма, те може да не работят по обичайния си начин. Затова е важно винаги да има свободно дисково пространство на хостинг акаунта.

Когато акаунтът достигне до 99% от дисковата си квота, ние ще ви изпратим съобщение на на Вашия e-mail адрес за контакти. Също така, чрез опцията „Изпращане на известие по e-mail при достигане…“ можете да зададете изпращането на още едно предупреждение, при избран от вас достигнат процент от дисковото пространство. Тази опция е включена по подразбиране за нови акаунти, при достигнато 90% потребление. Препоръчително е да я оставите включена, за да получите съобщение достатъчно рано, така че да имате възможност да вземете мерки за ограничаване на дисковото потребление и предотвратяване на достигането на 100% от квотата за акаунта.

Брой inodes

Има лимит на броя inodes, които може да имате към Вашия хостинг акаунт. Тук влизат файлове, директории, e-mail съобщения, както и symlinks. Ако сте достигнали или сте близо до достигане на квотата за дисково пространство, можете да разгледате нашата статия „Достигнато ограничение за дисково пространство/inodes“ за повече информация относно разследване и разрешаване на проблема.

ВниманиеВажна информация относно потреблението на дисково пространство от пощенски кутии:


Възможно е данните за дисковото пространство на пощенските кутии да се различават от информацията в секцията „Пощенски кутии“. Това се дължи на факта, че секцията „Ресурси“ дава информация за дисковото пространство, която е предоставена от файловата система на сървъра (size on disk), докато в секцията „Пощенски кутии“ информацията е от софтуера на мейл сървъра. Разлики могат да се получат от:

 • съобщения в папката Кошче, които се броят като заето пространство на хард диска, но не се броят в мейл квотата, показана в секцията Пощенски кутии,
 • компресия на копирани съобщения – ако имате копирани съобщения между папките в една пощенска кутия, само първото (оригинално) съобщение заема пространство на хард диска, но всички копия се считат за ползвано пространство в Пощенски кутии,
 • размерът на блока на файловата система и мета данни  – ако имате голям брой малки съобщения в една пощенска кутия, размерът им на хард диска може да е значително по-голям от размера им според мейл сървъра.

Важно е да се знае, че една пощенска кутия ще се счита за пълна и ще връща съобщения, ако достигне 100% от квотата си, показана в секция Пощенски кутии, или ако се достигне дисковата квота на целия хостинг акаунт.

Файловете в директориите ~/awstats, ~/logs и ~/stats не се причисляват към дисковата квота на акаунта.

CPU и MySQL потребление

Тази секция показва дневното потребление на CPU(процесорно време) и MySQL, както и CPU потреблението по часове за последните дни. В случай че акаунта е близо или над зададените софт-лимити за потреблението на споделен сървър, потреблението ще се показва и в лявата секция на Контролния Панел.

 • CPU потребление по дни – Тази графика показва дневното потребление на процесорно време от Вашия акаунт. Данните показват общата употреба за деня за всички Ваши скриптове.

 • CPU потребление по часове – Тази графика показва процесорното потребление по часове, за последните два дни.

 • MySQL потребление (по дни) – Тук е показано MySQL натоварването, причинено от Вашия акаунт. Ако сте близо до лимита, трябва да вземете мерки, като например да оптимизирате Вашите MySQL заявки и да се уверите, че имате индекси за Вашите таблици, където е необходимо.

CPU и MySQL потреблението не показват твърди лимити от наша страна. Ако ги достигнете, това означава, че трябва да вземете мерки за оптимизиране на Вашите скриптове. Няма да ограничим акаунта ви, стига да не причинява твърде голямо натоварване и да има достатъчно ресурси на сървъра. Но имайте предвид, че стабилността на нашите сървъри е наш приоритет. Не можем да позволим един акаунт да натоварва целия хостинг сървър.

Ако използвате готови скриптове, уверете се, че сте инсталирали последните им версии. Това се отнася и за всички plug-in приложения към тях. Ако имате инсталирани такива plug-in приложения, от които не се нуждаете, е препоръчително да ги премахнете. Те биха могли да забавят сериозно скоростта на Вашия сайт.

Трябва да проверите дали има опции или plug-in приложения за кеширане за Вашия софтуер. Това би ускорило значително скоростта му.

Ако използвате собствен софтуер, трябва да прегледате и оптимизирате кода му.

Препоръчително е винаги да използвате статично съдържание (вместо динамично генерирано на сървъра), когато това е възможно.

Процеси на сървъра

Тази секция показва сървърните процеси, вървящи в момента на акаунта, като дава възможност за убиване на зависналите процеси. Има няколко вида процеси, които се показват:

 • потребителски процеси – процеси, стартирани от скриптове на акаунта. Статичните страници (HTML) не генерират такива процеси
 • системни процеси – тези процеси са жизненоважни за нормалната работа на акаунта и не могат да бъдат убивани
 • FPM процеси – тези процеси се ползват от системата за обработване на PHP код чрез FPM.
 • FTP процеси – те се стартират от FTP трансфери от и към акаунта
 • SSH процеси – процеси, стартирани в SSH сесия до сървъра
 • Web apps процеси – това за процеси, използвани от раздел WebApps на Контролния панел.

За да се гарантира стабилността на сървъра, броят едновременно изпълнявани процеси за всеки акаунт е ограничен. Това е валидно за всички видове процеси.

Ако сайтът започне да показва грешка „Unable to start another process“, това означава, че лимитът за едновременно изпълнявани процеси е достигнат. Това може да бъде поради проблем със самия софтуер, с връзката между посетителя и сървъра, заради атака срещу сайта или просто вследствие на прекалено голямо потребление на ресурси от акаунта. В такъв случай можете да използвате настоящата секция, за да видите вървящите процеси и да ги убиете.

Лимитът за процесите би могъл да бъде достигнат ако един потребител създава прекалено много връзки към сървъра от един и същ IP адрес. Това също би могло да е причинено от проблеми с мрежовата връзка между потребителя и сървъра или от проблем с използваната FTP програма. Повечето FTP програми позволяват ограничаването на броя едновременни връзки към сървъра. Съветваме ви да сложите това ограничение на 2-3 едновременни връзки.

В секцията Моите данни на вашия Контролен панел, вие можете да въвеждате и променяте персонални данни за контакт, както и да смените вашата парола. Данните, които се съдържат в секцията Моите данни първоначално са тези, които сте предоставили при попълването на формата за закупуване на вашия хостинг акаунт.

За да промените данните за контакт, въведете новата информация в съответното поле, след което кликнете на бутона Запази.

Промяна данни

Имайте предвид, че промяната на данни чрез този интерфейс не обновява тези данни за вашия домейн, които се изписват при WHOIS търсене.

За да смените паролата за вашия хостинг акаунт, използвайте следните инструкции:

1. Въведете настоящата парола в полето Текуща парола.
2. Въведете новата парола в полето Нова парола.

Под полето Нова Парола ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

Смяна на парола

Важно: Бутонът Промени ще остане неактивен (в сиво), ако надежността на паролата е на нива Много ниска или Ниска. За да можете да запазите дадена парола, то тя трябва да е с ниво на надежност СреднаВисока, или Отлична. Можете да разгледате следната статия за съвети при избор на надеждна парола:

Документация » Сигурност » Избор на парола

Може да използвате и автоматичния генератор на пароли:

Документация » Контролен панел » Автоматичен генератор на пароли

3. Въведете повторно новата парола в полето Повтори новата парола.
4. Кликнете с мишката бутона Промени.

Смяна на парола

Файлове

За да отворите директория в раздел „Файлове„, щракнете върху името или иконката папка до директорията. Чрез бутона „Отиване в горна директория..“ можете да отидете едно ниво нагоре.

Създаване на нови файлове/директории

Можете да създавате нови файлове, използвайки раздел „Файлове“ чрез тези стъпки:

 1. Отидете в директорията, в която желаете да създадете нов файл.

 2. Въведете име за новия файл в полето „Име на файл“ от подраздел „Инструменти„.

 3. Натиснете бутона „Създай файл„.

Ако създадете файл с разширение, който съдържа текст/код по подразбиране (напр. .html, .pl, .php, .txt, .htaccess и .htpasswd), ще можете да го редактирате.

Директориите служат за организиране на структурата на Вашия сайт и файлове. Те правят поддръжката на Вашия сайт по-лесна. Например, можете да използвате директория наречена „images“, където да слагате всички изображения, за да са на отделно място от Вашите HTML файлове в главната директория на сайта Ви.

За да създадете директория:

 1. Отидете в директорията, в която желаете да създадете нова директория.

 2. Въведете името на новата директория в полето „Име на директория„“ от подраздел „Инструменти„.

 3. Натиснете бутона „Създай директория„.

Качване на файлове/директории

Можете да използвате раздел раздел „Файлове“ за качване на файлове и директории на Вашия сайт и акаунт. Няма ограничение в броя и размера на файлове и директории, които можете да качвате, стига да има достатъчно място на Вашия акаунт.

Качете файлове/директории на Вашия акаунт, следвайки тези стъпки:

 1. Отидете в директорията, където желаете да качвате файлове.

 2. Завлачете файловете/директориите, които желаете да качите от Вашето устройство, и ги поствете върху прозореца на браузъра Ви, където е отворен раздел „Файлове“ на Контролния панел. Също така можете да използвате полето „Качи файлове/директории“ или бутона Select folder до него от подраздел „Инструменти„, да изберете файловете за качване и да натиснете бутона „Качи„, когато сте готови с избора.

След като започне процеса по качване, ще се зареди страница, показваща всички файлове в опашката за качване и прогрес на качването. Там можете да прекъснете целия процес или да предотвратите или прекъснете качването на индивидуални файлове от опашката, използвайки бутона „X“ до тях. Ако качването на файл е неуспешно, ще се покаже известие за това с допълнителна информация, ако такава е налична. В случай на прекъсване на вече започнато качване на файл по някаква причина, частично каченият (непълен) файл ще остане в акаунта.

Редактиране на файл

Раздел „Файлове“ Ви позвола да извършвате промени по съдържанието на Вашите файлове по всяко време без да е необходимо да използвате специализиран текстов редактор на Вашето локално устройтво и след това да качвате обновената му версия на сървъра. Възможно е редактирането само на файлове, които съдържат текст/код и са с размер под 1 MB.

За да редактирате файл чрез раздел „Файлове„:

 1. Отворете директорията, в която се намира файлът за редакция.

 2. Кликнете върху името на файла или върху бутона „Редактирай“ (Редактирай) до него. Ще бъдете пренасочени към страница за редакция, където можете да промените съдържанието на файла. Файловете се зареждат с кодиране UTF-8 по подразбиране, но имате възможност да изберете друга опция за кодиране.

 3. Променете съдържанието на файла, както е необходимо. Можете да включите оцветяване на синтаксиса за най-популярните езици за програмиране чрез падащото меню „Оцветяване на синтаксиса„.

 4. Когато сте готови с промяната, натиснете бутона „Запази„, за да запазите Вашите промени и да останете на същата страница. Ако сте доволни от промените и желаете да ги запазите и излезете от страницата за редактиране, използвайте бутона „Запази и излез„. За да излезете от редактора без да запазите Вашите промени, използвайте бутона „Изход„.

Преглед на файл

Използвайте бутона „Виж“ (Преглед) до даден файл от публично достъпна директория (напр. ~/www/www/stranica.html), за да отворите URL адреса на респективната страница от Вашия сайт в браузъра Ви (напр. http://your_domain.com/stranica.html).

Преименуване на файл/директория

Раздел „Файлове“ Ви позволява да променяте името на файл или директория в няколко лесни стъпки:

 1. Отворете директорията, в която се намира файлът/директорията за преименуване.

 2. Натиснете бутона „Преименувай“ (Преименувай) до файла/директорията.

 3. Въведете желаното име за файла/директорията.

 4. За да запазите новото име за файла/директорията, натиснете бутона „Запази“ (Запази).

Промяна на права на файл/директория

Всички файлове в UNIX системи (Linux и други UNIX вариации) използват права за достъп на файловата система. Тези права оказват на операционната система как да се обработват заявките за достъп до всеки файл. За да придобиете по-добра представа за правата на файлове и директории, разгледайте статията Права на файлове и директории (CHMOD) от нашата онлайн документация.

За да промените правата на файл или директория чрез раздел „Файлове„:

 1. Отворете директорията, съдържаща файла или директорията, чиито права желаете да промените.

 2. Кликнете върху цифровата стойност на правата от колоната „Права„.

 3. Изберете нова цифрова стойност от падащото меню и тя ще бъде приложена веднага. Ако променяте правата на директория, те ще бъдат приложени рекурсивно за всички файлове и поддиректории в нея.

Ако искате да промените правата на няколко файла или директории:

 1. Отворете директорията, съдържаща файла или директорията, чиито права желаете да промените.

 2. Изберете елементите, чиито права желаете да промените, чрез отметката пред всеки елемент. Можете да използвате най-горната отметка, за да изберете всички елементи от директорията или да изчистите избора си.

 3. Натиснете бутона „Приложи„.

 4. Ще се покаже нов прозорец, позволявайки Ви да изберете новите права на избраните файлове/директории, както и допълнителни опции (напр. рекурсивно добавяне на правата).

Местене/копиране на файлове/директории

За да преместите или копирате файлове и/или директории:

 1. Отидете в директорията, която съдържа файловете/директориите за преместване/копиране.

 2. Изберете елементите за преместване или копиране чрез отметката пред тяхното име. Ако желаете да маркирате всички елементи или да изчистите избора си, използвайте най-горната отметка.

 3. Натиснете бутона „Премести избраните“ или „Копирай избраните“ в зависимост от действието, което желаете да приложите за избраните елементи.

 4. Ще се отвори нов прозорец, където можете да достигнете до директорията, в която желаете всички избрани елементи да бъдат преместени или копирани. Можете и директно да въведете пъря до директорията в полето „Целева директория„.

 5. Натиснете бутона „Избери„, за да започнете процеса по преместване или копиране. При приключване на процеса ше се покаже съобщение с информация за резултата.

Добавяне на файлове в архив

Можете да обединявате файлове в архив чрез раздел „Файлове“ в няколко лесни стъпки:

 1. Отворете директория, където се намират файловете/директориите, които желаете да добавите в архив.

 2. Изберете файловете и директориите за добавяне в архив, използвайки отметките пред техните имена. Можете да изберете всички елементи в текущата директория чрез най-горната отметка.

 3. Натиснете бутона „Добави в архив„.

 4. Изберете директорията, в която да се съхрани архива. Възможните опции са текущата директория и директорията Private на акаунта.

 5. Изберете името и вида на архива (.tar.gz или .zip), както и дали при наличието на архив със същото име той да бъде подменен с новосъздадения.

 6. Натиснете бутона „Добави в архив„. След успешното създаване на архива ще се покаже съобщение и архивът ще бъде наличен в избраната директория.

Разархивиране на архив

Раздел „Файлове“ позволява бързо и лесно разархивиране на архиви. Всичко, което трябва да направите, е да:

 1. Кликнете върху името на архива или да натиснете бутона „Разархивирай“ (Разархивирай) до него.

 2. Ще се зареди нова страница, където можете да изберете файловете за разархивиране, дали да се създаде нова поддиректория с името на архива, където да се добавят разархивираните файлове и директории, както и дали разархивираните файлове и директории трябва да презапишат вече същестуващи такива.

 3. Натиснете бутона „Напред“ и ще Ви се покаже страница с резултата от процеса при неговото приключване.

Изтегляне на файлове/директории

Можете да изтеглите единичен файл чрез бутона „Изтегли“ (Изтегли) до него. При неговото натискане ще се отвори нов прозорец, където можете да изберете мястото и името за съхранение на файла на Вашето устройство. Ако файл не може да бъде редактиран чрез раздел „Файлове„, при кликване върху неговото име ще се покаже прозорец за изтеглянето му на Вашето устройство.

За да изтеглите няколко файла и/или директории, можете да ги добавите в архив, да изтеглите архива и да го разархивирате на Вашето устройство.

Изтриване на файлове/директории

Можете да изтриете файл или директория чрез бутона Изтрий до тяхното име.

Ако желаете да изтриете няколко файла и/или директории наведнъж:

 1. Отидете в директорията, в която се намират файловете или директориите за изтриване.

 2. Отбележете елементите, които желаете да изтриете, чрез отметките пред техните имена. Можете да използвате най-горната отметка, за да изберете всички елементи в текущата директория.

 3. Натиснете бутона „Изтрий избраните„.

Търсене на файлове/директории

За да намерите определен файл или директория, трябва да въведете цялото или част от тяхното името в полето за търсене над списъка с файлове и директории. Натиснете бутона за търсене (Търси) и ще се покаже списък с всички файлове и директории, чиито имена съответстват на въведените думи за търсене. Търсенето не отчита разлика между големи и малки букви.

FTP потребители

Разделът FTP потребители на Контролния панел Ви позволява да виждате и управлявате FTP потребителите към Вашия хостинг акаунт. Там можете да:

Главният FTP потребител се създава автоматично, неговите потребителско име и парола са идентични с тези за хостинг Контролния панел и той има достъп до главната директория на Вашия акаунт (/home/потребителско_име/). Можете да създавате нови FTP потребители с потребителски имена по Ваш избор и достъп до определена директория, следвайки следните стъпки:

 1. Въведете избраното от Вас потребителско име в полето Потребителско име.

 2. Въведете избраната парола в полето Парола.

  Ще видите индикатор за надеждността на паролата под полето Нова парола. Той се обновява в реално време, докато въвеждате новата си парола. Има пет нива на надеждност на паролата: Много нискаНискаСреднаВисока и Отлична. Наред с индикатора за надеждност на паролата ще виждате и съвети в подсказка до индикатора. Имайте предвид, че бутонът Запази ще бъде неактивен (изключен), ако паролата е с ниво на надеждност Много ниска или Ниска.

  Можете да откриете съвети за избор на надеждна парола в статията ни Избор на парола. Ако решите да използвате Автоматичния генератор на пароли, можете да откриете повече информация за него в статията Автоматичен генератор на пароли.

 3. Въведете директорията, до която FTP потребителят трябва да има достъп, попълвайки я в полето Директория или натиснете Намери бутона, за да изберете директория от списък със съществуващите директории във Вашия хостинг акаунт.

 4. Натиснете бутона Добави.

Добавяне FTP потребител

Можете да промените паролата на FTP потребител, използвайки бутона Смяна на парола до съответния FTP потребител.

Важно: Тъй като главният FTP потребител се създава автоматично и неговите потребителско име и парола са идентични с тези за хостинг Контролния панел, след натискане на бутона Смяна на парола ще бъдете отведени в раздел Моите данни на Контролния панел, където ще можете да промените паролата за Вашия хостинг Контрол панел и съответно Вашия главен FTP потребител.

Главният FTP потребител има достъп до главната директория на Вашия акаунт (/home/потребителско_име/), така че той има достъп до всички файлове и директории във Вашия хостинг акаунт и може да ги управлява. Достъпът на всеки друг FTP потребител (създаден през Контролния панел) може да бъде ограничен до всички или определена директория (и нейните поддриректории) на Вашия хостинг акаунт. FTP потребители с ограничен достъп до определена директория нямат достъп до директориите, намиращи се едно или повече нива над нея. Можете да ограничите и достъпа до определена или група от FTP команди за конкретна директория чрез използване на .ftpaccess файлове.

За да промените директорията, до която FTP потребител има достъп:

 1. Натиснете promeni_direktoriya.gif бутона в колоната Директория до конкретния FTP потребител.

 2. Въведете директорията, до която FTP потребителят трябва да има достъп, попълвайки я в полето Директория или натиснете Намери бутона, за да изберете директория от списък със съществуващите директории във Вашия хостинг акаунт.

 3. За да запазите промените, натиснете zapazi.png бутона в колоната Директория до конкретния FTP потребител.

По-долу можете да видите няколко примера как да използвате полето Директория:

 • Директория: / – FTP потребителят ще има достъп като главния Ви FTP потребител и ще може да управлява всички файлове и директории във Вашия хостинг акаунт.
 • Директория: /www/ – FTP потребителят ще има достъп до файловете и директориите на главния сайт и неговите поддомейни.
 • Директория: /private/ – FTP потребителят ще има достъп само до личната (private) директория на Вашия хостинг акаунт.
 • Директория: /www/poddomein/ – FTP потребителят ще има достъп само до файловете и директориите на poddomein поддомейна (/home/потребителско_име/www/poddomein).

За да изтриете даден FTP потребител, натиснете бутона Изтрий до него.

Можете да използвате бутона Конфигурационен файл до даден FTP потребител, за да изтеглите файл за лесно и бързо добавяне на този FTP потребител в програмата FileZilla.

Ако не желаете да използвате програмата FileZilla, можете да откриете детайлни инструкции за настройка на най-популярните FTP програми в раздел Качване на файлове от нашата онлайн документация.

Секцията Traceroute от Контролния панел позволява изпълняването на командата traceroute, която проследява връзката от сървъра, на който е хостван вашия домейн до IP адрес или домейн по ваш избор.

Traceroute

За да стартирате командата, използвайте следните инструкции:

1. Въведете IP адрес или домейн в съответното поле.
2. Натиснете бутона Стартирай.

Резултатите от командата ще бъдат показани в нов, самостоятелен прозорец.

Когато заредите секцията Traceroute, в полето IP адрес автоматично се изписва IP адреса, от който сте осъществили достъп до Контролния панел. Стартирайки командата ще получите резултати за връзката между хостинг сървъра и вашето локално IP.

Секцията Архив от Контролния панел се използва за създаване на архиви, съдържащи данните от Вашия акаунт. Архиви могат да се правят само веднъж дневно. Можете да архивирате файловете си, MySQL базите данни, както и съобщенията в пощенските кутии.

• Типове архиви
При архивиране на данните от Вашия акаунт, системата създава временен архив. Временния архив е достъпен за 3 дни от момента на създаване, след което се изтрива автоматично. За да превърнете временния архив в постоянен, използвайте бутона Запази.
Временните архиви не заемат място на Вашия акаунт, докато постоянните се броят заедно с всички останали файлове. Това означава, че ако запазите един 200МБ архив като постоянен, той ще заема 200МБ от квотата на Вашия акаунт.
Системата позволява да сваляте архивите на Вашия компютър през FTP.
Архивите, които можете да правите за разделени на няколко групи: Поща, MySQL 5, MySQL 8 и Файлове. Когато създавате архиви, можете да изберете както отделна група, така и всички едновременно.

• Създаване на архив
За да създадете архив, влезте във Вашия Контролен панел, секция Архив. Изберете група/групи чрез поставяне на отметка в съответната кутийка и натиснете бутона Създай архив. Процеса по архивиране може да отнеме известно време, особено при по-големи сайтове.

Архив

Ако системата не Ви позволява да изберете група, това означава, че вече сте създавали архив през последните 24 часа. Ако нямате създадени MySQL 5/8 бази данни, системата няма да дава възможност да изберете съответната група.

Полето Дата на създаване показва кога е генериран последния архив, полето Размер показва дали има съществуващ архив, както и неговия размер. Полето Автоматично изтриване показва кога системата ще изтрие временния архив.
Имайте предвид, че при създаване на нов архив, старите архиви ще бъдат премахнати от системата и заменени с новите.

• Запазване на временен архив като постоянен
За да създадете постоянен архив, трябва първо да имате временен такъв. Тогава с бутона Запази можете да конвертирате временния в постоянен. Постоянния архив ще бъде достъпен докато имате нужда от него. Когато запазите даден архив като постоянен, статуса му в полето Автоматично изтриване ще стане никога.

• Сваляне на архив
За да свалите даден архив, кликнете на секцията Изтегли архиви. Ще се отвори нова страница с линкове за сваляне на архивите, които имате направени. Страницата също съдържа информация за размера на всеки от създадените архиви.
Всички архиви могат да бъдат сваляни и през FTP, като за целта можете да използвате произволна FTP програма или браузър, който поддържа FTP протокола (Internet Explorer, Firefox).
 
• Преместване на архив
Поради съображения за сигурност, архивите се създават в директория, до която няма уеб достъп. Имате възможност да преместите архива в друга локация, например, на място, което е достъпно в уеб браузър или с конкретен FTP потребител. За целта използвайте бутона Премести за архива, и изберете директорията, в която искате да бъде преместен. Натиснете бутона Избери.
Ако архивът е прехвърлен в публично достъпна директория, има опасност да бъде изтеглен от трето лице, което знае локацията му. Препоръчително е или архивът да бъде изтрит след изтегляне, или да бъде преместен в директория с ограничен достъп. Може да намерите детайли за защита на уеб достъп до директории в Защита на уеб достъп.

• Изтриване на архив
За да изтриете даден архив, използвайте бутона Изтрий. Това действие ще изтрие създадения временен или постоянен архив. Имайте предвид, че изтриването на архив няма да Ви даде възможност веднага да създадете нов. Създаването на нов архив зависи единствено от изтеклото време от създаването на последния. Това означава, че нов архив може да бъде създаден единствено ако са минали 24 часа от създаването на последния.
Архивите не могат да бъдат изтривани през FTP, а само през секцията Архив от Контролния панел.
 
• Неуспешно създаване на архив
Секцията Архив показва грешките, които са възникнали при последния опит за създаване на архив в подсекцията Съобщения за грешки за системни бекъпи. Това включва системните и личните архиви, като те се показват поотделно.
 
Можете да се запишете да получавате известия по електронната поща, когато възникне грешка при създаване на архив на Вашия акаунт чрез подсекцията Известие при неуспешно създаване на архив. По този начин всеки път, когато възникне грешка при създаване на архив на Вашия акаунт, ще получите съобщение по електронната поща, и ще можете да предприемете действия за решаване на проблема. Ако възникнат грешки при създаване на системния архив в продължение на седем последователни дни е възможно да останем без архив за Вашите данни.

• Възстановяване на съдържание от архива
За да възстановите произволен файл/директория/база данни/пощенска кутия/съобщение или целия сайт от архива, може да използвате секцията Възстановяване на Вашия Контролен панел. За повече информация може да посетите Възстановяване на данни от архив.

• Възстановяване на съдържание, в случай че не е правен архив през Контролния панел
Ние архивираме всички данни на всички хостинг сървъри ежедневно, като това включва и потребителските данни. Архиви се пазят за последните поне 7 дни.
Съдържание на хармониката

Достигнато ограничение за дисково пространство/inodes

Вашият хостинг акаунт (Вашият уебсайт и/или пощенски кутии) може да спре да функционира правилно, ако неговата квота за дисково пространство или inodes (брой файлове и съобщения) е достигната. Тъй като голяма част от приложенията създават временни файлове, за да функционират правилно, ако Вашият акаунт е достигнал квотата за дисково пространство или inodes за Вашия план, то сайът Ви няма да може да създаде тези временни файлове и дори може да се счупи. Ако сте достигнали квотата за дисково пространство или inodes, няма да можете да получавате нови писма и всички писма, адресирани до Вашите пощенски кутии, ще генерират грешки до техните изпращачи, информирайки ги, че сте достигнали квотата за дисково пространство на Вашия акаунт. Затова Ви съветваме да се уверите, че Вашият акаунт винаги разполага с достатъчно свободно пространство (минимум 10%).

Разделът „Ресурси“ в Контролния панел е безценно средство за проверката на използваното дисково пространство и inodes за Вашия хостинг акаунт. Там ще откриете сумата на дисковото пространство и inodes за главните директории на Вашия акаунт (www, private, backup), пощенските кутии и бази данни. Можете да видите детайлен списък на използваното дисково пространство и inodes за определена директория (или категория), избирайки я.

Ако има прекалено много елементи в определена директория на Вашия акаунт, дървовидният изглед в раздел „Ресурси“ в Контролния панел може да не се покаже поради съображения за съвместимост с някои браузъри и ще видите следната грешка: „Дървовидният изглед не може да бъде показан поради прекалено много елементи.“. В такъв случай можете да проверите използваното дисково пространство и inodes самостоятелно през SSH, използвайки командите, описани по-долу. Детайлна информация за свързването през SSH с Вашия хостинг акаунт е налична в категорията SSH от нашата онлайн документация.

Използвайте следната SSH команда, за да проверите текущото потребление на дисково пространство в директория от Вашия акаунт:

du -sm * | sort -rn | head -n 20

Командата ще Ви предостави списък с двайсетте най-големи директории или файлове в текущата директория. До всяка директория или файл ще откриете техния размер в мегабайти (MB).

За да проверите потреблението на inodes за определена директория, използвайте тази команда:

for dir in `ls -d */`; do icount=$(find $dir | wc -l); echo "$icount - $dir"; done | sort -rn | head -n 20

Командата ще извади списък с двайсетте директории, който съдържат най-много inodes в текущата директория.

След като откриете кои директории/файлове използват най-много дисково пространство или inodes, трябва да намерите как да намалите Вашето потребление. Много често ограниченията за дисково пространство и inodes се достигат поради натрупване на остарели или ненужни файлове, скриптове, архиви или приложения.

Можете да изтриете директории/файлове или да ги свалите на локално устройство от Вашия акаунт, ако не са необходими за работата на Вашия уебсайт, чрез раздела „Файлове“ на Контролния панел или чрез FTP. Можете да намерите детайлни инструкции как да се свържете с Вашия акаунт чрез FTP в категорията „Качване на файлове“ от нашата онлайн документация.

Ако приложение или скрипт създава временни файлове (например файлове за сесии) или архиви без да ги изтрива регулярно, трябва да проверите официалната документация на това приложение или скрипт за инструкции относно автоматичното изтриване на временните файлове или архиви след определено време. Можете да съхранявате файлове за сесии или временни такива в /tmp директорията на сървъра и те ще се изтриват автоматично. Ние създаваме системни архиви на всички акаунти (съдържащи всички файлове, писма и бази данни) два пъти на ден и ги пазим за минимум 7 дни, така че можете да намалите честотата на изпълнение на скриптове или приложения, които създават архиви на Вашите данни.

В случай, че акаунтът Ви е достигнал ограничение за дисково пространство или inodes заради съобщения във Вашите пощенски кутии, то можете да откриете инструкции как да намалите потреблението на дисково пространство и inodes за пощенски кутии в нашата статия „Превишена квота на пощенска кутия„.

Възможно е да достигнете квотата за дисково пространство за Вашия акаунт, ако Вашите бази данни използват прекалено много дисково пространство. В такъв случай Ви съветваме обстойно да разгледате таблиците на Вашите бази данни чрез приложението phpMyAdmin. Инструкции относно достъпването на phpMyAdmin ще намерите в нашата статия „phpMyAdmin достъп„.

Ако не можете да намалите потреблението на дисково пространство или inodes, трябва да проверите възможните опции за ъпгрейд на Вашия акаунт.

По подразбиране изпращаме известия, когато Вашият хостинг акаунт достигне 90% и 99% от своята квота за дисково пространство, и 80% и 100% от своята квота за inodes. Тези съобщения се изпращат до имейл адреса, който сте оставили за връзка в раздел „Моите данни“ на Контролния панел. Можете да изключите или промените стойността по подразбиране за изпращане на известия при достигане на дисковата квота от 90% спрямо Вашите лични предпочитания в раздел „Ресурси“ на Контролния панел. Съветваме Ви да не изключвате тези известия, за да гарантирате непрекъснатата работа на Вашия хостинг акаунт и свързаните с него услуги.

MySQL бази данни

Можете да използвате раздела MySQL бази данни на хостинг Контролния панел, за да управлявате Вашите MySQL бази данни, потребители и техните привилегии чрез три таба – Бази данниMySQL потребители и Привилегии. Всеки от тези табове Ви позволява да изпълнявате различни операции:

Табът Бази данни Ви позволява да:

Можете да създавате нови MySQL база данни и потребители единствено чрез раздел MySQL бази данни на хостинг Контролния панел.

Важно: MySQL 5 и MySQL 8 сървърите за бази данни са отделни и не споделят бази данни и потребители, така че можете да достъпвате MySQL 5 бази данни само на MySQL 5 потребители и MySQL 8 бази данни само на MySQL 8 потребители. Това ви позволява да имате два потребителя за MySQL 5 и MySQL 8 с едно и също име, но с различни пароли и привилегии.

Създаване на MySQL база данни

За да създадете MySQL база данни:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб Бази данни.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Въведете име за Вашата база данни в полето Име на базата. Името на Вашата база данни започва с Вашето потребителското име за хостинг Контролния панел, последванo от долна черта (_).
 5. Изберете колацията за Вашата база данни в падащото меню Колация. Колацията по подразбиране е utf8_general_ci.
 6. Натиснете бутона Създай.

След като създадете база данни, системата автоматично ще добави всички права на Вашия главен MySQL потребител за тази база данни. Името на Вашия главен MySQL потребител е същото като Вашето потребителско име за хостинг Контролния панел. Паролата за Вашия главен MySQL потребител е първоначалната парола за Вашия хостинг Контролен панел по подразбиране.

Създаване на MySQL потребител

По подразбиране Вашият главен MySQL потребител има всички привилегии за всички Ваши бази данни. Поради съображения за сигурност Ви съветваме да създадете и използвате отделен MySQL потребител за всяко софтуерно приложение, инсталирано на Вашия акаунт.

Можете да създадете MySQL потребител, следвайки тези стъпки:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб MySQL потребители.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Въведете име за Вашия MySQL потребител в полето MySQL потребител.
 5. Въведете парола за Вашия MySQL потребител в полетата Парола и Потвърди паролата.
  Важно: Ще видите индикатор за надеждността на паролата под полето Парола. Той се обновява в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет нива на надеждност на паролата: Много нискаНискаСреднаВисока и Отлична. Наред с индикатора за надеждност на паролата, ще виждате и съвети в подсказка до индикатора. Имайте предвид, че бутонът Добави ще бъде неактивен (изключен), ако паролата е с ниво на надеждност Много ниска или Ниска.
 6. Изберете опцията Включи за настройката Външни връзки, ако MySQL потребителят ще се използва за отдалечен достъп до Вашите бази данни. За повече информация относно използването на външни връзки, моля да разгледате нашата статия Разрешаване на външни връзки към база данни.
 7. Натиснете бутона Добави.

Приложението за управление на MySQL бази данни phpMyAdmin е инсталирано на всички сървъри. Можете да достъпите phpMyAdmin чрез раздел phpMyAdmin на хостинг Контролния панел или чрез линк phpMyAdmin в раздел MySQL бази данни на хостинг Контролния панел.

Важно: Тъй като има отделни phpMyAdmin приложения за MySQL 5 и MySQL 8, не можете да управлявате MySQL 5 databases, ако използвате phpMyAdmin приложението за MySQL 8.

Съдържание на хармониката

Предполагаме, че имате файл, съдържащ SQL dump/schema на Вашата база данни на Вашия компютър или сте я качили на Вашия акаунт. За да качите базата, имате две възможности:

 1. Програмата phpMyAdmin

  Можете да откриете детайлна информация за това как да импортирате база данни чрез phpMyAdmin в нашата статия Импортиране на база данни чрез phpMyAdmin. Ако файлът на базата Ви данни е по-голям от 5-10 MB, използвайте функцията Импортер, която е описана в следващия параграф.

 2. Функцията Импортер

  В раздел MySQL бази данни на Вашия Контролен панел изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия и натиснете бутон Импортирай до името на базата, в която искате да импортирате файла с данни. На следващия екран изберете файл от Вашия компютър или файл, който вече е качен от Вас на сървъра.

Важно: Ако Вашата база данни е твърде голяма, трябва да качите SQL файла на сървъра чрез FTP и след това да ползвате функцията Импортер. В случай, че имате затруднения с качването, не се колебайте да се свържете с отдел Техническа поддръжка.

Експортиране на база данни чрез раздел MySQL бази данни на хостинг Контролния панел

За да изтеглите копие на Вашата база данни чрез раздела MySQL бази данни на хостинг Контролния панел, следвайте тези стъпки:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб Бази данни.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Експортирай до базата данни, чието копие желаете да свалите.

След успешното експортиране ще се покаже информационна (icon_info.png) иконка до Вашата база данни. Натиснете тази иконка, за да видите информация за експортираното копие на Вашата база данни.

Експортиране на база данни чрез приложението phpMyAdmin

Можете да откриете инструкции за това как да експортирате база данни чрез приложението phpMyAdmin в нашата статия Експортиране на база данни чрез phpMyAdmin.

Експортиране на база данни чрез раздел Архив на хостинг Контролния панел

Можете да използвате раздел Архив на хостинг Контролния панел, за да създадете архив на всички Ваши MySQL бази данни. Повече информация относно използването на този раздел е налична в статията Архив от нашата онлайн документация.

Можете да изтривате съществуващи MySQL база данни и потребители единствено чрез раздел MySQL бази данни на хостинг Контролния панел.

Важно: MySQL 5 и MySQL 8 сървърите за бази данни са отделни и не споделят бази данни и потребители, така че ако имате два потребителя или бази данни за MySQL 5 и MySQL 8 с едно и също име и изтриете едииния от тях, то другият няма да се изтрие.

Изтриване на MySQL база данни

За да изтриете MySQL база данни:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб Бази данни.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Изтрий до базата данни, която желаете да изтриете.
 5. Натиснете бутон ОК в прозореца за потвърждение.

Внимание: MySQL потребители, които са били асоциирани единственото с изтритата база, няма да се изтрият автоматично. Трябва да изтриете такива MySQL потребители ръчно.

Изтриване на MySQL потребител

Можете да изтриете MySQL потребител следвайки тези стъпки:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб MySQL потребители.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Изтрий (cancel_a.png) до MySQL потребителя, който желаете да изтриете.
 5. Натиснете бутон ОК в прозореца за потвърждение.
Чрез табът MySQL потребители можете да:

Можете да създавате нови MySQL база данни и потребители единствено чрез раздел MySQL бази данни на хостинг Контролния панел.

Важно: MySQL 5 и MySQL 8 сървърите за бази данни са отделни и не споделят бази данни и потребители, така че можете да достъпвате MySQL 5 бази данни само на MySQL 5 потребители и MySQL 8 бази данни само на MySQL 8 потребители. Това ви позволява да имате два потребителя за MySQL 5 и MySQL 8 с едно и също име, но с различни пароли и привилегии.

Създаване на MySQL база данни

За да създадете MySQL база данни:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб Бази данни.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Въведете име за Вашата база данни в полето Име на базата. Името на Вашата база данни започва с Вашето потребителското име за хостинг Контролния панел, последванo от долна черта (_).
 5. Изберете колацията за Вашата база данни в падащото меню Колация. Колацията по подразбиране е utf8_general_ci.
 6. Натиснете бутона Създай.

След като създадете база данни, системата автоматично ще добави всички права на Вашия главен MySQL потребител за тази база данни. Името на Вашия главен MySQL потребител е същото като Вашето потребителско име за хостинг Контролния панел. Паролата за Вашия главен MySQL потребител е първоначалната парола за Вашия хостинг Контролен панел по подразбиране.

Създаване на MySQL потребител

По подразбиране Вашият главен MySQL потребител има всички привилегии за всички Ваши бази данни. Поради съображения за сигурност Ви съветваме да създадете и използвате отделен MySQL потребител за всяко софтуерно приложение, инсталирано на Вашия акаунт.

Можете да създадете MySQL потребител, следвайки тези стъпки:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб MySQL потребители.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Въведете име за Вашия MySQL потребител в полето MySQL потребител.
 5. Въведете парола за Вашия MySQL потребител в полетата Парола и Потвърди паролата.
  Важно: Ще видите индикатор за надеждността на паролата под полето Парола. Той се обновява в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет нива на надеждност на паролата: Много нискаНискаСреднаВисока и Отлична. Наред с индикатора за надеждност на паролата, ще виждате и съвети в подсказка до индикатора. Имайте предвид, че бутонът Добави ще бъде неактивен (изключен), ако паролата е с ниво на надеждност Много ниска или Ниска.
 6. Изберете опцията Включи за настройката Външни връзки, ако MySQL потребителят ще се използва за отдалечен достъп до Вашите бази данни. За повече информация относно използването на външни връзки, моля да разгледате нашата статия Разрешаване на външни връзки към база данни.
 7. Натиснете бутона Добави.

Можете да промените паролата на MySQL потребител, следвайки тези стъпки:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб MySQL потребители.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Редактирай (button_edit_hover.gif) до MySQL потребителя, чиято парола желаете да промените.
 5. Въведете новата парола за Вашия MySQL потребител в полетата Смяна на парола и Потвърди паролата.
  Важно: Ще видите индикатор за надеждността на паролата под полето Смяна на парола. Той се обновява в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет нива на надеждност на паролата: Много нискаНискаСреднаВисока и Отлична. Наред с индикатора за надеждност на паролата, ще виждате и съвети в подсказка до индикатора. Имайте предвид, че бутонът Изпрати ще бъде неактивен (изключен), ако паролата е с ниво на надеждност Много ниска или Ниска.
 6. Натиснете бутон Изпрати.

Важно: MySQL 5 и MySQL 8 сървърите за бази данни са отделни и не споделят бази данни и потребители, така че ако имате два потребителя за MySQL 5 и MySQL 8 с едно и също име и промените паролата за едииния от тях, то паролата за другия потребител няма да се промени.

По подразбиране всички MySQL потребители имат достъп до MySQL сървъра за бази данни локално чрез скриптове, качени на сървъра. Ако желаете да управлявате дадена база данни чрез приложение, инсталирано на Вашия компютър (напр. NaviCat, MySQL Front, MySQL Control Center или Query Browser), трябва да разрешите външните връзки за съответния MySQL потребител.

На нашите сървъри можете да разрешите/забраните отдалечения достъп на ниво MySQL потребител. Ако Вашият MySQL потребител има достъп до няколко бази данни, то разрешаването на външни връзки ще позволи на този потребител да достъпва всички бази данни, с които е асоцииран.

Важно: MySQL 5 и MySQL 8 сървърите за бази данни са отделни и не споделят бази данни и потребители, така че ако имате два потребителя за MySQL 5 и MySQL 8 с едно и също име и промените настройката за отдалечен достъп за едииния от тях, то настройката няма да се промени за другия потребител.

Разрешаване на отдалечен достъп за MySQL потребител

За да разрешите външните връзки за MySQL потребител на нашите сървъри, следвайте тези стъпки:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб MySQL потребители.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Редактирай (button_edit_hover.gif) до MySQL потребителя, за когото желаете да разрешите отдалечения достъп.
 5. Изберете опцията Включи за настройката Външни връзки.
 6. Натиснете бутон Изпрати.

След като включите външните връзки, MySQL потребителят ще може да усъществява отдалечен достъп (напр. от Вашия компютър чрез MySQL Control Center или MySQL Front) с всички бази данни, с които е асоцииран.

MySQL настройки за отдалечен достъп

Можете да откриете името на MySQL сървъра и порта, които да използвате във Вашия MySQL клиент, в информационното поле MySQL настройки на раздел MySQL бази данни в хостинг Контролния панел.

Отдалечен достъп и MySQL views

Ако използвате views във Вашата MySQL база данни, включването/изключването на външните връзки за Вашия главен MySQL потребител може да доведе до проблеми с тези views, заради промяна в достъпа. Поради тази причина Ви Съветваме да използвате отделен MySQL потребител за външни връзки, ако изполвате MySQL views в някоя от Вашите бази данни.

Можете да изтривате съществуващи MySQL база данни и потребители единствено чрез раздел MySQL бази данни на хостинг Контролния панел.

Важно: MySQL 5 и MySQL 8 сървърите за бази данни са отделни и не споделят бази данни и потребители, така че ако имате два потребителя или бази данни за MySQL 5 и MySQL 8 с едно и също име и изтриете едииния от тях, то другият няма да се изтрие.

Изтриване на MySQL база данни

За да изтриете MySQL база данни:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб Бази данни.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Изтрий до базата данни, която желаете да изтриете.
 5. Натиснете бутон ОК в прозореца за потвърждение.

Внимание: MySQL потребители, които са били асоциирани единственото с изтритата база, няма да се изтрият автоматично. Трябва да изтриете такива MySQL потребители ръчно.

Изтриване на MySQL потребител

Можете да изтриете MySQL потребител следвайки тези стъпки:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб MySQL потребители.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Изтрий (cancel_a.png) до MySQL потребителя, който желаете да изтриете.
 5. Натиснете бутон ОК в прозореца за потвърждение.
Табът Привилегии Ви дава възможност да:

За да асоциирате MySQL потребител с база данни, трябва да му добавите привилегии за тази база данни, следвайки тези стъпки:

Важно: MySQL 5 и MySQL 8 сървърите за бази данни са отделни и не споделят бази данни и потребители, така че можете да асоциирате MySQL 5 потребители само с MySQL 5 бази данни и MySQL 8 потребители само с MySQL 8 бази данни. Ако имате два потребителя за MySQL 5 и MySQL 8 с едно и също име и асоциирате едииния от тях с база данни, то асоциираните бази за другия потребител няма да се променят.

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб Привилегии.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Изберете Вашата база данни от падащото меню База.
 5. Изберете MySQL потребителя от падащото меню MySQL потребител.
 6. От списъка Привилегии изберете привилегиите, които желаете да добавите на MySQL потребителя за базата данни.
 7. Натиснете бутон Асоциирай.

По подразбиране Вашият главен MySQL потребител има всички привилегии за всички Ваши бази данни. Поради съображения за сигурност Ви съветваме да създавате и използвате отделен MySL потребител за всяко софтуерно приложение, инсталирано на Вашия акаунт.

Ако MySQL потребител няма никакви привилегии за база данни, Вие трябва да го асоциирате с тази база данни. Можете да откриете детайлни инструкции в нашата статия Асоцииране на MySQL потребител с база данни.

Важно: MySQL 5 и MySQL 8 сървърите за бази данни са отделни и не споделят бази данни и потребители, така че можете да добавяте привилегии за MySQL 5 бази данни само на MySQL 5 потребители и привилегии за MySQL 8 бази данни само на MySQL 8 потребители. Ако имате два потребителя за MySQL 5 и MySQL 8 с едно и също име и промените привилегиите за един от тях, то привилегиите за другия потребител няма да се променят.

За да промените привилегиите, които има MySQL потребител за база данни, следвайте тези стъпки:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб Привилегии.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Редактирай (button_edit_hover.gif) до базата данни и потребителя, чиито привилегии желаете да промените.
 5. От списъка Привилегии изберете привилегиите, които желаете да добавите на MySQL потребителя за базата данни. Ако премахнете всички привилегии, ще изтриете връзката между MySQL базата данни и потребителя.
 6. Натиснете бутон Асоциирай.

Важно: По подразбиране Вашият главен MySQL потребител има всички привилиегии за всички Ваши бази данни. Поради съображения за сигурност Ви съветваме да създавате и използвате отделен MySL потребител за всяко софтуерно приложение, инсталирано на Вашия акаунт.

За да премахнете всички привилегии на MySQL потребител за база данни:

 1. Отворете раздел MySQL бази данни във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Изберете таб Привилегии.
 3. Изберете MySQL версията на Вашата база данни от падащото меню MySQL версия.
 4. Натиснете бутон Изтрий (cancel_a.png) до базата данни и потребителя, чиито привилегии желаете да премахнете.

Секцията Пренасочване от Контролния панел се използва за пренасочване на посетителите на определена директория от сайта ви към различен адрес.

Пренасочване

Пренасочването се извършва по следния начин:

 1. От полето Поддомейн изберете поддомейна, който ще пренасочвате. Ако желаете да пренасочите главната си директория, изберете www.
 2. Чрез бутона Избери изберете директорията, която ще пренасочвате. Ако желаете да пренасочите главната си директория към друг уеб адрес, изберете /.
 3. В полето Пренасочи към въведете адреса на уеб сайта, към който желаете да извършите пренасочване.
 4. Изберете Постоянно пренасочване (HTTP статус код 301) или Временно пренасочване (HTTP статус код 302). 
 5. Натиснете бутона Създай.


Пренасочванията, които създавате, ще бъдат показвани в табличен формат.
За да изтриете дадено пренасочване, натиснете бутона Изтрий.

Паркиране на домейн

Секцията Паркирани домейни на Вашия Контролен Панел служи за добавяне на допълнителни домейни към Вашия акаунт.

С тази опция страницата, която имате, ще бъде показвана както на главния, така и на “паркирания” Ви домейн. Всички поддомейни, които сте си създали за главния домейн, ще работят и за паркирания. Също така, пощата, която бъде изпратена към паркирания Ви домейн, ще бъде получена в съответните пощенски кутии, които сте създали за главния си домейн. Например, ако имате example.com, example.net и example.org, всички те ще отварят Вашия сайт.

Паркирани домейни

За да паркирате нов домейн, въведете името в полето Домейн и натиснете бутона Създай.

Паркирането отнема до няколко минути. При успешно завършено паркиране, статусът ще показва Активен. На адреса за контакти от секцията Моите данни ще бъде изпратено съобщение, съдържащо DNS настройките, които трябва да нагласите за паркирания домейн при регистрара.

За да изтриете даден паркиран домейн от списъка, използвайте бутона Изтрий.

За да направите даден паркиран домейн главен за акаунта, използвайте бутона Направи основен. Когато даден паркиран домейн стане главен, досегашният главен домейн ще стане паркиран и ще бъде включен в списъка с паркирани домейни.

Опция „Използвай DNS записите на основния домейн

Ако в секцията DNS записи във Вашия Контролен панел имате добавени допълнителни DNS записи за главния домейн, когато тази опция е избрана, тези записи ще се добавят и за новия паркиран домейн. Ако тази опция не е избрана, новопаркираният домейн ще бъде със стандартните за сървъра DNS записи. Ако нямате допълнителни DNS записи, тогава тази опция е без значение. Имайте предвид, че за да имат ефект записите от секцията DNS записи, Вашият домейн трябва да ползва нашите неймсървъри (нашата DNS услуга).

Пренасочване на домейни

Можете да използвате таб Пренасочване на домейни, за да пренасочите посетителите на сайта от всички паркирани домейни на акаунта към главния домейн с пренасочване от тип 301. Това е възможно чрез отметката Пренасочване към домейн. Това е начин да избегнете двойно съдържание и да помогнете на търсачките да индексират сайта Ви по-добре.

Отметката Пренасочване към www позволява да настроите пренасочване на домейна (domain.com) към www (www.domain.com). Това пренасочване към www няма ефект за поддомейните.

Секцията „Статистика“ от Контролния панел предоставя достъп до статистиките за Вашия уебсайт. В тази секция Вашите поддомейни са подредени в табличен формат, като таблицата съдържа четири основни колони.

Статистики

Уеб сайт

Тази колона съдържа списък с всички създадени поддомейни.

Webalizer

Тази колона съдържа линкове към Webalizer статистиката за всеки поддомейн. Списък с наличните статистики, сортирани по месец, можете да откриете като натиснете бутона „Статистики„. За всеки месец е предоставен отделен линк, който Ви осигурява достъп до информацията.

AWStats

AWStats колоната е разделена на две подколони, като едната предоставя бутои за включване или изключване на AWStats статистиката за всеки отделен поддомейн, а другата съдържа линкове към самите статистики.

Първоначалното състояние за главния домейн, както и за всеки поддомейн е Изключено, като при това положение е активен линка Включи.

Списък с наличните статистики сортирани по месец можете за извикате като използвате бутона „Статистики„. Освен месечните статистики, ще намерите и бутон към усреднени статистики за всички месеци, през които е бил активен AWStats. За всеки месец е предоставен отделен линк, който Ви осигурява достъп до информацията.

Действие

Тази колона съдържа бутон „Защити“ за всеки отделен поддомейнкойто предоставя достъп до модула „Управление на защитени директории“ за статистиките на съответния поддомейн. Добавянето на потребители става по начина описан в раздел Защита с парола.

Секцията Cron Jobs на Контролния панел ви позволява да изпълнявате периодично скриптове във вашия акаунт. Пример за подобна задача може да бъде създаване на бекъп на вашия акаунт, пращане на e-mail, периодичен
ъпдейт на определени части от вашия сайт и др. За целта можете да ползвате PHP, Perl, Python или друг CGI скрипт, който се намира на вашия акаунт.

• Създаване на Cron Job (обикновен начин)

Планирай задача

1. Използвайте бутона Избери, за да изберете скрипта, с който желаете да стартирате определена задача или процес.
2. От drop-down менюто изберете времето за стартиране на задачата и потвърдете с бутона Задай.

• Напреднал начин

За напреднали

За повече опции при планирането на задача използвайте секцията За напреднали. След като изберете скрипта, който ще бъде изпълняван, можете да определите точното време за това действие от drop-down менютата (час/минута/ден/месец/ден от седмицата).

Щом уточните времето, натиснете бутона Задай, за да потвърдите настройките.

 Настройване на e-mail известия

E-mail известия

След като създадете нов cron job процес, вие можете да получавате e-mail съобщения, съдържащи резултатите от изпълнението му. Имате възможност да посочите пощенска кутия, до която да се изпращат съобщенията.

 Тестване на Cron Job

За да проверите, дали планираната cron job задача ще се изпълни правилно, използвайте бутона Изпълни. Това ще стартира скрипта и ще ви предостави резултата, който генерира скриптът.

 Изтриване на Cron Job

За да изтриете cron job, използвайте бутона Изтрий.

Разделът „App Installer“ на Контролния панел е уеб платформа, която автоматизира процеса по инсталиране на приложения във Вашия акаунт. Следните софтуерни приложения (готови скриптове) се поддържат:

 • Drupal
 • Joomla
 • Moodle
 • Nextcloud Hub
 • OpenCart
 • PrestaShop
 • Matomo

Важно: Софтуерните приложения биват инсталирани във вида, в който се предоставят от техните доставчици, използвайки най-новите версии на PHP и MySQL, поддържани от приложенията и нашите сървъри. Ние само автоматизираме инсталационния процес, като не поемаме отговорност за правилното функциониране на самия софтуер.

За да инсталирате определно приложение чрез App Installer уеб платформата:

 1. Влезте във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Отворете раздел „App Installer„.
 3. Натиснете бутона за инсталация до желаното приложение.
 4. Въведете необходимата информация за инсталиране на приложението (окация за инсталацията, административни данни и др.).
 5. Натиснете бутона „Инсталирай„.

Важно: Препоръчваме Ви редовно да обновявате приложението, неговите теми и добавки, за да гарантирате тяхното работещо състояние, съвместимост и оптимална сигурност.

Секцията Потребители на панела ви дава възможност да създавате допълнителни потребители за Контролния панел, които имат ограничен достъп само до зададените секции на панела.

Създаване на допълнителен потребител

За да създадете допълнителен потребител за Контролния панел, моля направете следното:

1. Въведете потребителско име в полето Потребителско име. Към него автоматично ще бъде добавено отпред основното потребителско име на Контролния панел.
2. Въведете парола в полето Парола.

Под полето Парола ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

Секции с разрешен достъп

Важно:
 Бутонът „Добави“ ще остане неактивен (в сиво), ако надежността на паролата е на нива Много ниска или Ниска. За да можете да запазите дадена парола, то тя трябва да е с ниво на надежност СреднаВисока, или Отлична. Можете да разгледате следната статия за съвети при избор на надеждна парола:

Документация » Сигурност » Избор на парола

Може да използвате и автоматичния генератор на пароли:

Документация » Контролен панел » Автоматичен генератор на пароли

3. След като въведете парола с индикация над Средна, въведете същата парола и в полето Потвърди паролата.
4. Въведете име на потребителя в полето Име (ще се показва в Контролния панел на потребителя).
5. В полето E-mail въведете e-mail адрес на потребителя (за ваша информация само).

След като въведете горните данни и изберете секциите, до които този потребител може да има достъп, натиснете бутона Добави. Новият потребител трябва да се появи в списъка по-долу.

ВАЖНО:

 • Ако изберете опцията Изисквай токен за сигурност, системата ще поиска от потребителя да създаде за токен за сигурност при първия му логин.  Можете да прочетете повече за тази защита тук.
 • Ако разрешите достъп до phpMyAdmin (Главен потребител) на някой потребител на Контролния панел, той ще може да използва phpMyAdmin от името на вашия главен MySQL потребител и да има съответния пълен достъп до всички MySQL бази данни на вашия акаунт.
 • Ако разрешите достъп до SureBuilder (Главен потребител) на някой потребител на Контролния панел, той ще може да използва SureBuilder от името на вашия главен потребител и ще има пълен достъп до вашата файлова система посредством вградения файлов мениджър на SureBuilder.
 • Ако разрешите на даден потребител достъп до някоя от секциите Cron Jobs, МиграцияMySQL бази данниПренасочванеApp Installer, FTP потребители или Базови директории, този потребител ще може да разглежда вашите файлове/директории и да създава нови директории.

Моля, имайте предвид, че не всички секции на Контролния панел са в списъка. Някои секции (например Моите данни) не са достъпни за допълнителни потребители и могат да бъдат променяни само с основния потребител на Контролния панел.

Редактиране на съществуващ потребител

За да редактирате настройките на вече съществуващ потребител, използвайте бутона Редактирай до съответния потребител от списъка. След като направите необходимите промени, използвайте бутона Редактирай отново.

Изтриване на съществуващ потребител

За да изтриете даден потребител, използвайте бутона Изтрий до съответния потребител в списъка.

Управление на поддомейни

Секцията Поддомейни от Контролния панел служи за добавяне, преименуване или изтриване на поддомейни към Вашия акаунт.

Поддомейни
За да добавите нов поддомейн, направете следното:

1. Въведете избраното име на поддомейн в текстовото поле
2. Натиснете бутона Създай.

Когато кликнете името на произволен поддомейн от списъка, главната страница на съответния поддомейн ще се зареди в нов прозорец. При активирането на поддомейн, автоматично се създава главна страница (GOT NEW HOST).

Пътят до директорията с файловете на поддомейна е изписан до името му. Когато кликнете върху пътя, ще се отвори файловия мениджър за тази директория.

За да преименувате поддомейн на Вашия акаунт, направете следното:

1. Натиснете бутона Преименувай до съответния поддомейн.
2. Полето „Създаване на нов поддомейн“ ще се замени с поле „Преименуване на поддомейн„.
3. Въведете новото име на поддомейна в полето и натиснете Преименувай.

Когато преименувате даден поддомейн, е важно да знаете, че:

1. Ако във файловете на някое от Вашите приложения е зададена пътеката до преименувания поддомейн, е нужно да я актуализирате с новото име на този поддмейн.
2. Статистиките на AWStats ще започнат отначало.

За да изтриете даден поддомейн, натиснете съответния бутон Изтрий.

Извършването на всяка от операциите с поддомейни отнема около минута на сървъра.

Wildcard поддомейни

Функционалността за Wildcard поддомейни Ви позволява да насочите всички несъществуващи поддомейни на домейна в секция „Домейн“ към неговата базова директория. Тази функционалност е полезна ако желаете да управлявате множество поддомейни с един софтуер, инсталиран на този домейн.

Функционалността за Wildcard поддомейни се включва или изключва от бутона Включи/Изключи в таба Wildcard поддомейни в секцията Поддомейни в контролния панел за хостинг акаунта.

Базовата директория е физическата папка на сървъра, чието съдържание се показва, когато някой посети Вашия уеб сайт (или поддомейн на Вашия сайт).

Можете да смените базовата директория на Вашия уебсайт, и/или някой от Вашите поддомейни, през секцията Поддомейни в онлайн Контролния панел.

Базови директории

За да смените базовата директория на някой поддомейн, натиснете бутона Редактирай срещу него. След това изпишете пътя към новата базова директория, или натиснете бутона до текстовото поле, за да изберете папка от сървъра. Когато сте готови, натиснете бутона Запази.

Промяна базова директория

Промяната изисква няколко минути, за да влезе в сила.

Внимание:

1. Скриптове, които се намират в папка „cgi-bin“ ще бъдат достъпни винаги, независимо от текущата базова директория.

2. Базовата директория не може да бъде променяна към папка, намираща се на по-горно ниво. Тя може да бъде променяна само към поддиректория, намираща се в базовата директория по подразбиране.

Страницата PHP настройки в Контролния панел позволява да променяте конфигурацията на PHP (версия, технология, директиви, разширения) за всеки поддомейн в акаунта Ви. Страницата е разделена на три части:

Избор на PHP версия

Разделът Избор на PHP версия позволява да смените версията и технологията, използвани за изпълнение на PHP скриптове чрез наличните падащи менюта. Има повече информация за поддържаните версии и технологии на нашите сървъри в статията Поддържани версии на PHP.

За да отворите страницата за управление на PHP настройките на даден поддомейн, трябва да натиснете бутона Промени. На тази страница има информация и инструменти за управление на конфигурацията. Най-важните детайли за конфигурацията на PHP се намират в раздела Информация. Там можете да намерите версията на PHP, технологията и пътеката до конфигурационния файл на PHP за този поддомейн.

До технологията за изпълнение се намира и бутона Презареди основния FPM процес за поддомейните, които ползват FPM с OPcache за изпълнение на PHP скриптове. С този бутон можете ръчно да презаредите главния процес на FPM и да активирате всички промени, направени по конфигурацията на поддомейна извън страницата PHP настройки. Няма нужда да ползвате бутона Презареди основния FPM процес ако правите промени по конфигурацията на PHP чрез страницата PHP настройки, тъй като главният процес на FPM се презарежда автоматично.

До конфигурационния файл php.ini за поддомейна има два бутона – Редактирай (който позволява да редактирате текстовия файл php.ini) и Възстанови (който позволява да върнете настройките по подразбиране на php.ini файла.

В разделите Разширения и Директиви можете да видите настоящото състояние на разширенията и стойностите на всички модифицирани директиви. Също можете да ползвате тези раздели, за да правите промени по PHP конфигурацията чрез Контролния панел. Ако натиснете бутона Покажи допълнителните директиви, ще видите списък с всички непроменени директиви във файла php.ini на поддомейна.

Редактиране на глобалния php.ini файл

В раздела Редактиране на глобалния php.ini файл можете да редактирате глобалните настройки на PHP за акаунта си. Файлът може да бъде създаден, ако не съществува. Има повече информация за това в статията Конфигурационни файлове за PHP и техния приоритет.

Избор на PHP CLI версия

Разделът Избор на PHP CLI версия позволява да смените версията на PHP на командния ред. PHP CLI се ползва, когато изпълнявате PHP скриптове от командния ред (например през SSH) или когато ги стартирате като планирани задачи. Има повече информация за версията на PHP за командния ред в статията Конфигурационни файлове за PHP и техния приоритет.

Можете да използвате раздела Логове на Контролния панел на акаунта си, за да разглеждате Apache логовете в реално време, да изтегляте необработени Apache и FTP логове, както и да търсите информация за писма в логовете на сървъра за електронна поща.

Разделът Логове има три подраздела:

HTTP логове в реално време

Подразделът HTTP логове в реално време Ви позволява да гледате логовете за посещения и грешки на Apache уеб сървъра в реално време. Показването на HTTP логове в реално време стартира до една минута след отваряне на подраздела и спира автоматично шест часа след неговото затваряне. Там ще откриете две опции (Автоматично презареждане и Автоматично скролиране), които са включени по подразбиране. Опцията Автоматично презареждане обновява автоматично подраздела във Вашия браузър, за да се показва актуална информация, а опцията Автоматично скролиране ще скролва до най-новия резултат в HTTP логовете автоматично.

Важно: HTTP логовете в реално време може да се показват със забавяне от няколко секунди в хостинг Контролния панел.

Свали логове

Подразделът Свали логове Ви дава възможност да изтеглите необработените Apache (уеб сървър) логове и FTP логове за Вашия акаунт на сървъра. Чрез достъпване на този подраздел ще бъдете пренасочени към logs директорията на Вашия акаунт (/home/YOUR_USERNAME/logs) през интерфейса за управление на файлове (Контролен панел -> Файлове), където можете да продължите с изтеглянето.

Можете да изтегите Apache и FTP лог файловете и чрез FTP. Детайлна информация за свързване към Вашия акаунт чрез FTP е налична в раздел Качване на файлове в нашата онлайн документация. След като се свържете чрез FTP към Вашия акаунт, трябва да отидете в директорията logs (/logs) на сървъра. За да достъпите тази директория, Вашият FTP потребител трябва да има права за достъп до тази директория или главната директория (/) на Вашия акаунт. Можете да откриете повече информация как да промените директорията, до която FTP потребител има достъп, в нашата статия FTP потребители.

В директорията logs ще откриете днешните Apache логове за всеки поддомейн и FTP логове за целия акаунт. Тези логове са с файловo разширениe .log. По-старите логове се с файлово разширение .log.gz и се съхраняват в поддиректории на logs директорията за отделните месеци (напр. /logs/2020-11). Логовете се обновяват веднъж на час.

Важно: Ако не откривате логове за определен поддомейн или дата, това означава, че няма никакви записи в Apache/FTP логовете на сървъра за този поддомейн или дата.

E-mail логове

Подразделът E-mail логове Ви позволява да търсите писма изпратени или доставени/адресирани до Вашите пощенски кутии в логовете за SMTP сесии, за изпратена и доставена поща, както и в логовете на Spamdyke. Трябва да въведете пощенска кутия, поддомейн или домейн от Вашия хостинг акаунт в полетата Подател или Получател, за да търсите в e-mail логовете на сървъра.

Можете да откриете детайлни инструкции как да търсите входящи или изходящи писма в нашата статия Търсене на писма в логовете на сървъра за електронна поща.

Важно: В подраздел E-mail логове няма да видите резултати при търсене на писма, които са:

 • изпратени през скриптове за изпращане на писма, които не са настроени да използват пощенска кутия от Вашия акаунт като изричен подател. Писмата, изпратени от скриптове без изрично зададен подател, се изпращат от системна пощенска кутия на сървъра (напр. anonymous@sXXX.sureserver.com).
 • адресирани до пощенски кутии, които не съществуват. В такива случаи, подателят на писмото ще получи автоматичен отговор от нашия пощенски сървър с информация относно проблема.
 • получени от външен домейн и пренасочени от някоя от пощенските Ви кутии към друг външен домейн. Такива писма се записват в логовете на сървъра, но тъй като Вашият домейн не е част от тези записи, няма да ги видите в резултатите от търсенето.

Секцията „Git“ в Контролния панел Ви позволява да създавате Git хранилища (repositories) на Вашия хостинг акаунт. Също така имате възможност да инсталирате софтуера GitList, който може да бъде използван за преглед на Вашите Git хранилища, да виждате различните версии на всеки файл и историята на промените чрез уеб браузър. GitList е безплатна програма с отворен код написана на PHP.

Инсталиране на GitList

За да инсталирате GitList, трябва да изберете поддомейна и пътя до директорията, където искате да бъде инсталиран. Също така трябва да посочите пътя до Git хранилищата, които искате да показва. Ако сте създали хранилищата, използвайки Контролния панел, тогава Вашите хранилища ще са в /private/git.repostorage директория на акаунта.

Директорията ще бъде автоматично защитена с потребителско име и произволно генерирана парола. След това можете да промените потребителите с достъп до интерфейса, използвайки раздел „Защити“ > „Защита на уеб достъп“ в Контролния панел.

GitList не е съвместим с PHP 5.3 и 5.6, затова ще трябва да използвате PHP 7.4 или по-нова версия, за да работи успешно този софтуер.

Създаване на Git хранилище

За да създадете Git хранилище на Вашия акаунт, трябва да изберете поддомейна и пътя за уеб достъп. Те определят уеб адреса, който ще използвате, за да достъпвате Git хранилището отдалечено от друг сървър или от локалния Ви компютър.

Всички хранилища ще бъдат съхранявани в директория /private/git.repostorage на Вашия хостинг акаунт. Трябва да изберете името и описанието за хранилището, което създавате. Ще бъде създадена директория с името на хранилището, например /private/git.repostorage/name_of_repository.

Уеб адресът на хранилището ще бъде автоматично защитен с потребителско име и произволно генерирана парола. След това можете да промените потребителите с достъп до интерфейса, използвайки раздел „Защити“ > „Защита на уеб достъп“ в Контролния панел.

Секцията „SSH достъп“ на Контролния панел за хостинг акаунта Ви позволява да включвате SSH достъпа за Вашия главен потребител на Контролния панел, както и да управлявате достъпа до различни мрежови инструменти и инструменти за компилиране.

ВАЖНО: Разрешаването на SSH достъп до Вашия хостинг акаунт или разрешаването на достъп до който и да е от мрежовите инструменти или инструментите за компилиране, може да понижи нивото на сигурност на Вашия хостинг акаунт. Моля, разрешавайте този достъп само ако планирате да ги използвате.

SSH достъп

За да включите SSH достъп за Вашия главен потребител на Контролния панел, просто натиснете бутона Включи в подсекцията „SSH достъп“. След това ще можете вече да се свързвате със сървъра по SSH с потребителското име и паролата за Вашия Контролен панел.

Можете да конфигурирате достъп до акаунта с ключ, и след това да изключите достъпа с потребителско име и парола. Инструкции за конфигуриране на достъп с ключ можете да намерите тук.

SSH достъп не може да бъде даден на допълнителни потребители за Контролния панел. 

Допълнителни инструменти

Мрежовите инструменти, за които се отнася тази секция, включват curl, wget, links, lynx, ncftp3, ncftpget, ncftpput и netkit-ftp. По подразбиране за подобрена сигурност достъпът до тях, както и до инструментите за компилиране, е изключен, тъй като те могат да бъдат използвани от хакери в случай, че скриптовете на Вашия акаунт бъдат компрометирани. За да включите достъпа до изброените инструменти или до компилаторите, трябва да натиснете бутона Включи на съответния ред.

Секциите на Контролния панел, които позволяват избор на парола за достъп до Контролния панел, FTP, пощенската услуга или базите данни, ви позволяват да генерирате автоматично случайни пароли. Инструментът предлага сигурни пароли, които са трудни за познаване. Можете да ги запазите в софтуер за управление на пароли или в програмите, с които достъпвате конкретните услуги.

За да стартирате генератора на пароли, трябва да натиснете бутона Генерирай в интерфейса за избор на парола.

Бутон за генериране на парола

Може да избирате между три различни типа пароли:

 • Произволна: Паролата се състои от малки и главни латински букви, цифри и специални символи.
 • Произносима: Паролата е съставена само от малки латински букви.
 • Фраза: Паролата съдържа думи на английски, разделени с интервали.

Можете да задавате дължина на паролата. Дори най-кратките пароли, създадени от този инструмент, се считат за сигурни. Ако ще съхранявате паролите в софтуер, може да изберете по-дълги пароли. Ако се очаква да ги въвеждате периодично на ръка, по-удобно е да предпочетете кратки пароли.

Генератор на случайни пароли

След като сте избрали парола, трябва да я копирате или да я запишете. След това натиснете бутона Използвай. Паролата ще бъде прехвърлена в съответните полета на интерфейса за въвеждане на парола. За да приложите новата парола за услугата, натиснете съответния бутон ЗадайДобавиПромени или Запази.

Ако решите да не задавате нова парола, просто натиснете някъде другаде в Контролния панел, за да затворите прозореца с генератора на пароли.

Ако до някоя директория видите иконката Системен файл или директория, която съдържа системни файлове с текст „Системен файл или директория, която съдържа системни файлове“, това означава, че тази директория или някоя от нейните поддиректории съдържа системен файл.

Системните файлове се създават от инструменти в Контролния панел или от административни програми на сървъра.

Пример за такъв инструмент в Контролния панел е секцията Защита на FTP достъп. Тази секция работи с .ftpaccess файлове, които създава в началните директории на FTP потребителите. Ако даден .ftpaccess файл бъде изтрит, защитата на FTP достъпа става неактивна за конкретния FTP потребител.

Съветваме ви да работите много внимателно със системни файлове, имайки предвид последствията.